Εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα εφαρμοστεί, αλλά…

Αποτελέσματα που να βεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς σε σχέση με το ΓεΣΥ, πέραν των ανακοινώσεων, αναμένει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας πως δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τις διαβεβαιώσεις του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

>>> Διαβάστε ακόμη: Αυτό είναι το Plan B για την εφορμογή του ΓεΣΥ <<<

Σε δηλώσεις του και απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι υπάρχει ανησυχία στον κόσμο όσον αφορά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε ότι θέλει να στείλει στον κόσμο ένα μήνυμα, «εδώ είμαστε», ψήφισαν τα νομοσχέδια παρ’ όλο που είχαν διαφορετική αντίληψη, αλλά το έκαναν για τους ασθενείς επειδή «δεν είμαστε μια πολιτική δύναμη που πολιτευόμαστε με το γινάτι». 

Δώσαμε, συνέχισε, ότι εργαλείο ζητήθηκε από την Βουλή και τον πολιτικό κόσμο, και τώρα «αναμένουν οι πολίτες και εμείς, αποτελέσματα. Την 1η Ιουνίου ο πολίτης δικαιούται να έχει αυτό για το οποίο θα αρχίσει να πληρώνει από την 1η Μαρτίου. Θέλουν να μπορούν να επιλέγουν και τον ιδιώτη γιατρό με τα λεφτά που θα δίδουν, είπε ο κ. Νεοφύτου». 

Περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως, «έγινε μια προσπάθεια από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να έχουμε από την 1η Ιουνίου ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας».

>>> ΓεΣΥ: Πλαφόν στον αριθμό των γιατρών μελετά ο ΟΑΥ <<<

Ερωτηθείς εάν ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι αυτό θα λειτουργήσει εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτά που λέει ο ΟΑΥ και ο ΟΚΥΠΥ, με βάση τις ανακοινώσεις τους, με κάνουν αισιόδοξο. Εκτός αν δεν μας δίνουν την σωστή εικόνα», συνέχισε. 

Σημείωσε ότι δεν έχει λόγο να αμφισβητήσει τις διαβεβαιώσεις ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά – είπε – «θέλω να δω το αποτέλεσμα, πέραν των ανακοινώσεων».

 
3112
Thumbnail

Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη με έκθεσή της καλεί τον Γενικό Ελεγκτή να μην προχωρήσει στην καταρτισμό συμβάσεων απασχόλησης 20 εργοδοτουμένων αορίστου χρόνου, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να απορρίπτει τη θέση της Επιτρόπου λέγοντας ότι η έκθεση «πάσχει εκ βάθρων».

ad1mobile

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία, ήδη οι 20 νέοι εργαζόμενοι πιάνουν δουλειά στις 2 Μαΐου, ενώ επισημαίνεται ότι η πρόσληψη των νέων εργαζομένων θα βοηθήσουν το έργο της υπηρεσίας, το 20% των θέσεων της οποίας παραμένουν κενές.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Σε σημερινή έκθεσή, κατόπιν εξέτασης παραπόνου της η Επίτροπος Διοικήσεως εισηγείται στον Γενικό Ελεγκτή να επανεξετάσει την απόφαση του και να μην προχωρήσει στον καταρτισμό των συμβάσεων απασχόλησης 20 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνο στην Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας μέχρι την αποκρυστάλλωση των ζητημάτων που εγείρονται με το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού.
 
Η κ. Λοττίδου υποβάλλει την έκθεση στο Γενικό Διευθυντή του ΥΠΟΙΚ και στη διεύθυνση του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για σκοπούς διαβούλευσης με τον Γενικό Ελεγκτή στα πλαίσια της επανεξέτασης του όλου ζητήματος ως προς την προϋπόθεση καταρτισμού του αναγκαίου σχεδίου υπηρεσίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των υφισταμένων λειτουργών της υπηρεσίας που υπηρετούν στην κλίμακα Α8,Α10,Α11.
 
Συναφώς, στην έκθεσή της, η Επίτροπος Διοικήσεως διερωτάται κατά πόσο υπήρξε συμμόρφωση με τις πρόνοιες του οικείου Νόμου και διερωτάται κατά πόσον η πρόσληψη προσωπικού σε ιεραρχικά ανώτερες κλίμακες από αυτές που κατέχουν οι υφιστάμενοι υπάλληλοι στη βάση της πυραμίδας δύναται να δημιουργήσει θέματα στη ιεραρχική τους σχέση και να επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας.
 
Σε απαντητική ανακοίνωσή της, η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει ότι η έκθεση, 'πάσχει εκ βάθρων', προσθέτοντας πως «τούτο φαίνεται από τη θέση της ότι δήθεν οι 20 αυτές θέσεις αφορούν θέσεις πρώτου διορισμού».
 
«Ομοίως αυθαίρετοι και ανυπόστατοι είναι οι ισχυρισμοί της Επιτρόπου ότι δήθεν τα προσόντα και τα καθήκοντα της θέσης καθορίζονται μετά από συλλογικές διαβουλεύσεις. Αυτό, στο οποίο κτίζει όλη την επιχειρηματολογία της, είναι αποκύημα φαντασίας και δεν στηρίζεται στο σχετικό νόμο, ουσιώδεις πρόνοιες του οποίου παραγνωρίζει», προσθέτει.
 
Για τους όρους απασχόλησης, (μισθός, ωράριο εργασίας, άδειες κλπ), η Ελεγκτική Υπηρεσία σημειώνει πως «προφανώς είναι αυτοί που ισχύουν για όλους τους έκτακτους, όλης της Δημόσιας Υπηρεσίας».

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

 

Χαρακτηρίζει ως «εντελώς ανυπόστατες και ασύνδετες» τις αναφορές της Επιτρόπου για τη δήθεν ιεραρχική σχέση των 20 εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου με τους μόνιμους υπαλλήλους.

ad2mobile

«Προφανώς η Επίτροπος συγχέει τη σημασία της λέξης ‘ιεραρχία’ με την «αρχαιότητα» όταν αναφέρει ότι σε μία Υπηρεσία όλοι έχουν μεταξύ τους σχέση ιεραρχίας», αναφέρει.

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, «είναι κρίμα που μέσα από μία επιδερμική προσέγγιση τόσο σοβαρών θεμάτων η Επίτροπος οδηγεί σε απαξίωση τον τόσο μεγάλης σημασίας θεσμό που υπηρετεί».
 
ΚΥΠΕ

article 1