Πρόταση της Κεντρικής η πιθανή λύση στον γρίφο για εκποιήσεις

Θα δίνει το δικαίωμα σε οφειλέτες Α’ κατοικίας να προσφεύγουν στο δικαστήριο για αναστολή εκποίησης

UPD 4/7 20:00: Χριστοδουλίδης για εκποιήσεις: Πνέει τα μένεα κατά ΔΗΠΑ, ΕΔΕΚ και αύριο δίνει Πρόταση

Επαναφέρουν πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου η οποία είχε συζητηθεί πριν από περίπου 2 χρόνια ούτως ώστε από τη μια να βρεθεί η χρυσή τομή για το ζήτημα των εκποιήσεων και από την άλλη τα κόμματα της συμπολίτευσης να αποσυρθούν από τη κοινή πρόταση με το ΑΚΕΛ.  

>>> Διαβάστε εδώ το σημερινό (3/7) Πρωτοσέλιδο της OffsiteNews <<<

Όπως πληροφορείται η Brief, οι Αρχηγοί των Κομμάτων της συμπολίτευσης έχουν επαναφέρει στις συζητήσεις τους με την κυβέρνηση για το θέμα του Ειδικού Δικαστηρίου, την πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας η οποία προνοεί πως οφειλέτες θα έχουν το δικαίωμα να προσφεύγουν στο δικαστήριο για αναστολή εκποιήσεων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας,  οφειλέτες Α΄ κατοικίας με αξία είτε έως €250.000, είτε έως €300.000 (η αξία δεν έχει συμφωνηθεί) και οι οποίοι αμφισβητούν το οφειλόμενο ποσό, θα μπορούν μόλις λάβουν την επιστολή Ι να προσφεύγουν στο Δικαστήριο ώστε να πετύχουν αναστολή εκποίησης.

Μάλιστα η εν λόγω πρόταση φαίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθεί σε μικρότερο διάστημα απ' ότι το Ειδικό Διαστήριο. Ζήτημα το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των πονοκεφάλων για τη σύσταση του.    

Να σημειώσουμε πως η εν λόγω πρόταση συζητείται εδώ και περίπου 2 χρόνια από την Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε αυτή δεν προχώρησε λόγω του Υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, μετά από πίεση των Αρχηγών της συμπολίτευσης, τέθηκε ξανά επί τάπητος. 

Την ίδια ώρα, τα κόμματα αναμένουν από την Κυβέρνηση να καταθέσει τη δική της πρόταση και ενώ την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα τεθούν ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής 4 προτάσεις νόμου που αφορούν ΜΕΔ και εκποιήσεις. 

Όπως μετέφεραν κομματικοί κύκλοι στην Brief, η κυβερνητική πρόταση για το Ειδικό Δικαστήριο, αλλά και η πρόταση της Κεντρικής Τράπεζας, ίσως αλλάξουν τις ισορροπίες στην κοινή πρόταση νόμου που συνυπογράφουν μαζί με το ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, Οικολόγους και ανεξάρτητους βουλευτές, τα κόμματα της συμπολίτευσης ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ αλλά και 3 βουλευτές του ΔΗΚΟ. 

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στην Brief σε περίπτωση που κατατεθεί μια τέτοια πρόταση τότε το ενδεχόμενο τα κόμματα της συμπολίτευσης να αποσυρθούν από την κοινή πρόταση που αφορά την προσφυγή οφειλετών στα δικαστήρια για αναστολή εκποιήσεων είναι αρκετά μεγάλο. 

Να υπενθυμίσουμε πως ενώπιον της Ολομέλειας θα τεθούν προς ψήφιση 4 προτάσεις νόμου και ενώ οι Αρχηγοί των Κομμάτων της συμπολίτευσης βρίσκονται σε παρασκηνιακές συζητήσεις με την κυβέρνηση σχετικά με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για το Ειδικό Δικαστήριο. (Διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ).

Τι αφορά κάθε πρόταση

Τα κόμματα αν και περιμένουν ακόμη να ενημερωθούν για τις τελικές πρόνοιες του νομοσχεδίου για το Ειδικό Δικαστήριο, προχωρούν με άλλες προτάσεις τις οποίες έστειλαν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της 6ης Ιουλίου. 

Πιο συγκεκριμένα η Βουλή έχει ενώπιον της τις εξής προτάσεις νόμου: 

1/ Την πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ
2/ Την πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από ΑΚΕΛ
3/ Την Πρόταση νόμου του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου 
4/ Την κοινή πρόταση νόμου που συνυπογράφουν ΑΚΕΛ, ΕΛΑΜ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Οικολόγοι, οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, Χρίστος Ορφανίδης, Ζαχαρίας Κουλίας και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κωστής Ευσταθίου και Ανδρέας Θεμιστοκλέους

>>> Διαβάστε εδώ τι προνοεί κάθε πρόταση <<<

Ζάκος Χαράλαμπος

Ζάκος Χαράλαμπος