Πρώτο τεστ για Νίκο στις 3 Μαρτίου από τους Οίκους

Θα αξιολογήσουν τον νέο Υπουργό Οικονομικών και εάν διαθέτει η νέα κυβέρνηση πλειοψηφία στη Βουλή

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ
Μήνας αξιολόγησης για τον νέο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη, θα είναι ο Μάρτιος, καθώς εκτός από τα πολλά ανοικτά μέτωπα και σημαντικά ζητήματα στην οικονομία, θα έχει να αντιμετωπίσει και τους Οίκους που ξεκινούν εντός του μήνα τις αξιολογήσεις τους και ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να πείσει τη Βουλή, αλλά και τις αγορές για το κυβερνητικό του πρόγραμμα

ΑΤΑ, πληθωρισμός, ενεργειακό κόστος, εκποιήσεις είναι μερικά από τα ζητήματα που τίθενται ως προτεραιότητα, και ενώ την ίδια ώρα πέραν από το εσωτερικό μέτωπο ο νέος Πρόεδρος θα πρέπει να αποδείξει στις αγορές πως μπορεί να εγγυηθεί την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς οι Οίκοι ξεκινούν τις αξιολογήσεις τους για την κυπριακή οικονομία από τις 3 Μαρτίου και ενώ το νέο Υπουργικό αναλαμβάνει μόλις 2 ημέρες προηγουμένως. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση αυτές οι αξιολογήσεις να σημάνουν συναγερμό στις Βρυξέλλες και να θέσουν σε κίνδυνο τις εκταμιεύσεις από την ΕΕ και ιδιαίτερα μετά από ένα σερί αναβαθμίσεων επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.  

Εντός των επόμενων ημερών ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται πως θα ανακοινώσει είτε το Υπουργικό, είτε ονόματα Υπουργών, (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ) με τους Οίκους Αξιολόγησης να ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το όνομα του νέου Υπουργού Οικονομικών. Επιλογή η οποία θα κρίνει την αξιοπιστία του νέου Προέδρου στις αγορές

>>> Διαβάστε σχετικά: 32 άτομα από την πρώτη μέρα διορίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης <<<

Αν και οι Οίκοι δεν αξιολογούν με πολιτικά κριτήρια, εντούτοις η επιλογή για τη θέση του Υπουργού Οικονομικών αλλά και το οτιδήποτε θα ειπωθεί δια στόματος του ιδίου, αλλά και του Προέδρου, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις Αξιολογήσεις, καθώς θα κρίνουν το  οικονομικό του πρόγραμμα και την δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η Κυβέρνηση για την υπόλοιπη πενταετία. 

Την ίδια ώρα ιδιαίτερη σημασία για τους Οίκους έχει και η στάση που θα τηρήσει η Βουλή και οι ισσοροπίες που διαμορφώνονται, αναφορικά με νομοσχέδια που θα φτάσουν στην Ολομέλεια. Από τη στιγμή που ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατήλθε και κέρδισε ως ανεξάρτητος και βρίσκει ως αντιπολίτευση τους δύο μεγαλύτερους κομματικούς σχηματισμούς (ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ) θα πρέπει να αποδείξει πως το εκφραζόμενο πρόγραμμα του θα περάσει και από την Ολομέλεια, αφού το κόμματα που τον στήριξαν (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ) από τη μια δεν του εξασφαλίζουν τη πλειοψηφία και από την άλλη κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπερψηφίζουν τα νομοσχέδια. Σημείο που είναι ιδαιίτερα σημαντικό για τους Οίκους Αξιολόγησης. 

Αν και το ΑΚΕΛ έχει ανακοινώσει πως θα στηρίξει σωστές πολιτικές που η κυβέρνηση θα φέρει ενώπιον της Ολομέλειας και ο ΔΗΣΥ πως δεν πρόκειται να εμβολίσει το Σχέδιο Κύπρος_το αύριο και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα υπερψηφίζει τις μεταρρυθμίσεις που το αφορούν (διαβάστε εδώ σχετικό ρεπορτάζ), αλλά και το ότι θα στηριξει τον νέο Πρόεδρο έστω και αν είναι στην αντιπολίτευσηκανείς δεν μπορεί να προσπεράσει την αβεβαιότητα που φέρνει μαζί της μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα χωρίς τις απαραίτητες «πλάτες» από μεγάλο κόμμα με ισχύ εντός της Βουλής.     

Πότε ξεκινούν οι αξιολογήσεις 

Οι αξιολογήσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Μαρτίου του 2023 από τον Standard and Poor’s, μετά ακολουθεί ο Fitch στις 10 Μαρτίου, ενώ στις 31 Μαρτίου θα έχουμε τις αξιολογήσεις από τον DBRS Morningstar και τον Moody’s. 

Αγώνας δρόμου 100 ημερών για να πείσεις τις αγορές 

Αν και οι πρώτες αξιολογήσεις θα γίνουν λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογή του νέου Προέδρου και ενδεχομένως να δοθεί κάποια πίστωση στον Νίκο Χριστοδουλίδη από τους Οίκους, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα συμβεί τον Ιούνιο όπου θα ακολουθήσει η 2η δέσμη αξιολογήσεων (16 Ιουνίου ο Fitch, 1η Σεπτεμβρίου ο S&Ps, 29 Σεπτεμβρίου DBRS Morningstar και Μoody’s).

Αυτό το διάστημα, δηλαδή από τις αξιολογήσεις του Μαρτίου μέχρι τις αξιολογήσεις Ιουνίου, θα είναι ένας αγώνας δρόμου 100 ημερών για τον νέο Πρόεδρο και τον Υπουργό Οικονομικών οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν στους Οίκους Αξιολόγησης και κατ’ επέκταση στις αγορές πως μπορούν να χειριστούν την Οικονομία και να εγγυηθούν την πιστοληπτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Οι αναβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα 2013-2022, το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναβαθμίστηκε 27 φορές.

Ειδικότερα, από το 2013 μέχρι σήμερα: ο Οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο του μακροπρόθεσμου ομολόγου (από το χαμηλότερο του 2013) κατά 13 βαθμίδες, ο Οίκος S&P’s κατά 12 βαθμίδες, ο Οίκος DBRS κατά 9 βαθμίδες και ο Οίκος Moody’s κατά 8 βαθμίδες. 

Μάλιστα, όπως σημειώνει το Υπουργείο Οικονομικών σε διάστημα μόλις 2 ετών επιτεύχθηκε σημαντική βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΚΔ (4 βαθμίδες κατά μέσο ως προς την επενδυτική κατηγορία), οδηγώντας σε βελτίωση του ενδιαφέροντος για το κρατικό ομόλογο και μείωση του κόστους χρηματοδότησης. 

Χαράλαμπος Ζάκος