Πρωτοσέλιδα σήμερα (11/8): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 11 Αυγούστου 2022

Η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα των παρακολουθήσεων στη Κύπρο, στον απόηχο του σάλου που ξέσπασε στην Ελλάδα, δεσπόζει στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες αναφέρονται επίσης στη δημοσκοπική πορεία του Νίκου Χριστοδουλίδη και στη φυλάκιση με αναστολή που επέβαλε το Ανώτατο Δικαστήριο σε μηχανικό του Υπουργείου Εσωτερικών για κατηγορίες δεκασμού στην υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου ΧΥΤΥ Κόσιης.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Απώλειες εκατομμυρίων ευρώ από αγορές E/κ στα κατεχόμενα

2/ Πού ανεγείρονται νέες φοιτητικές εστίες στο κέντρο της Λευκωσίας

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεφουσκώνει σταθερά ο Χριστοδουλίδης» αναφέρεται στη φθίνουσα δημοσκοπική πορεία του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη από τον περασμένο Δεκέμβριο και προσθέτει ότι ειδικοί παρομοιάζουν την περίπτωση Χριστοδουλίδη με το φαινόμενο Γιώργου Λιλλήκα. Σε άλλο θέμα γράφει για τις αναφορές του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη, ο οποίος χαρακτήρισε αήθεις και αβάσιμους τους ισχυρισμούς για σχέση με τον Ισραηλινό Ταλ Ντίλιαν. Αλλού αναφέρεται σε καθυστέρηση δύο με τριών μηνών στην εγκατάσταση νέων «έξυπνων» μετρητών στην ΑΗΚ.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Ασφαλτικά/Μιτσερό: Τέλος Αυγούστου νεότερα - Θέμα και στη Βουλή

2/ Καταρράκτες Κρήτου Τέρρα: Ετοιμάζεται γεφύρι και άλλα έργα

3/ Ανοίγουν σύντομα νέες θέσεις για πυροσβέστες

Ο «Πολίτης», κάτω από τον τίτλο «Να πέσει φως στις σκιές για το βαν της Intellexa» κάνει λόγο για πολιτική πίεση στην κυβέρνηση και τη Νομική Υπηρεσία για τον Ντίλιαν με κόμματα της αντιπολίτευσης να απαιτούν εξηγήσεις για τις δραστηριότητες του Ταλ Ντίλιαν και των εταιρειών του στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ποσό €100.000 κατανέμεται στα κόμματα κάθε χρόνο για σκοπούς διαφώτισης στο εξωτερικό, αλλά, όπως καταγγέλεται, χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς. Αλλού αναφέρεται στην έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου Αμντουλαχαμίτ Χαν και σημειώνει ότι ενοχλημένοι παρουσιάζονται οι Τούρκοι εθνικιστές.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Πιέσεις για να ανοίξει ο φάκελος» και γράφει ότι ο σάλος για την υπόθεση παρακολουθήσεων τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών συνδιαλέξεων μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο και παρασύρει και την Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περισσότερες από 2.000 φωλιές χελώνων πράσινων και καρέτα με τις πλείστες των οποίων να εντοπίζονται στην Πόλη της Χρυσοχούς και τη δυτική ακτή. Αλλού ο «Φ» αναφέρεται σε τρίτο κύμα αυξήσεων σε γαλακτοκομικά και κρέατα, ενώ οι καταναλωτές κάνουν αγώνα επιβίωσης.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Μούγγα η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις αντί ερευνών» γράφει ότι η κυβέρνηση ΔΗΣΥ αντιδρά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων όπως αντιδρούσε για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων. Αλλού κάνει λόγο για συμφόρηση στις Πρώτες Βοήθειες, έλλειψη κλινών και μειωμένο προσωπικό στο Νοσοκομείο Λεμεσού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ακρίβεια και τα ψηλά ενοίκια γονατίζουν τους φοιτητές και κάνει λόγο για ενοίκιο για φοιτητικό μονάρι από €500 μέχρι €900.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail», υπό τον τίτλο «Ήπιο το Δικαστήριο κατά διεφθαρμένο πρώην αξιωματούχο», αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε έφερση της Νομικής Υπηρεσίας να επιβάλει φυλάκιση με αναστολή στον πρώην αξιωματούχο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, ο οποίος κατηγορείτο για δεκασμό στην υπόθεση ΧΥΤΑ Πάφου – Χυτή Κόσιης, ενώ στην πρωτόδικη απόφαση είχε αθωωθεί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας απέρριψε τις κατηγορίες για κουκούλωμα της υπόθεσης του κατασκοπευτικού βαν του 2019, υπόθεση η οποία επανήλθε στον απόηχο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα. Αλλού γράφει ότι η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια ως «πυρηνική ασπίδα».

ΚΥΠΕ

 
24969