Πρωτοσέλιδα σήμερα (21/11): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 21/11/2021

Τα όσα διαδραματίστηκαν στο δείπνο που σηματοδότησε το αδιέξοδο στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017, τα διαγραφόμενα μέτρα για περιορισμό ενδεχόμενου νέου κύματος μολύνσεων κορωνοϊού, και τα νέα φάρμακα κατά του COVID που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες της Κυριακής προβάλλουν επίσης την έναρξη των δανειοδοτήσεων κρατικών εγγυήσεων, τα ερωτηματικά που υπάρχουν γύρω από την αποτελεσματικότητα του αναμενόμενου κυβερνητικού σχεδίου για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και την δημοσκόπηση που καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων υποστηρίζει την θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Παλιό ΓΣΠ: Σύνδεση του ιστορικού πυρήνα με τον Πεδιαίο
2/ ΑΝΑΛΥΣΗ: Περιορίζει τις απώλειες ης πανδημίας ο τουρισμός
3/ Ελαττωματικό προϊόν: Σε 25 μέρες θα πρέπει να σου το φτιάχνουν
4/ ΕΦΑΠΑΞ* - Μα ποια Revolut; Σε λίγο όλοι NAGA…
5/ ΑΠΟΨΗ: Πολιτικοί τσαρλατάνοι
6/ ΑΠΟΨΗ: « Έχε τον νου σου στο παιδί…»
7/ ΑΠΟΨΗ: Οικονομία και πανδημία: Μαζευτείτε γιατί χανόμαστε!

8/ Η Οικονομία θα κρίνει τις Προεδρικές 2023…

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μπλόκο στους ανεμβολίαστους» γράφει στο κύριο της θέμα πως αύριο αποφασίζονται τα μέτρα και ότι δεν αποκλείεται περιορισμός στις κινήσεις των ανεμβολίαστων, ενώ υπάρχει εισήγηση για λήξη safepass στους εφτά μήνες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις αποκαλύψεις των εγγράφων για το Κραν Μοντανά σημειώνοντας ότι το πλαίσιο Γκουτέρες και το Άτυπο Έγγραφο μαρτυρούν τι πραγματικά συνέβη στις συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του Υφυπουργού Τουρισμού, Σάββα Περδίου, ο οποίος μιλά για τον επαναπροσδιορισμό του τουριστικού πακέτου που προσφέρει πλέον η Κύπρος.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ Ως το Πάσχα θα έχει υποψήφιο για Προεδρικές το ΑΚΕΛ
2/ Επιδόματα για ορεινές περιοχές: Πότε θα πληρωθούν και σε ποιους
3/ Ο ΕΦΕΤΗΣ: Lockdown στο τραπέζι – Ίσως οικογενειακώς η Πρωτοχρονιά
4/ Η μεγάλη ευκαιρία του Κραν Μοντανά

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Το τραγικό δείπνο στο Κραν Μοντανά» αναφέρεται στο δείπνο στο Κραν Μοντανά, στο οποίο ο ΓΓ του ΟΗΕ προσήλθε έχοντας ανά χείρας προσχέδιο στρατηγικής συμφωνίας και προσθέτει ότι στο πρώτο μέρος η συζήτηση ξεκίνησε με πολλές ελπίδες «για να καταλήξει στο δεύτερο μέρος με διαπληκτισμούς και συζήτηση καφενείου». Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά από 12 χρόνια «καθαρίζουν» την τιμή του υπολοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους, οποίος είχε σκοτωθεί το 2009 κρατώντας στην αγκαλιά του μια ελαττωματική οπλοβομβίδα. Αλλού γράφει ότι οι καταναλωτές αψηφούν τον κανονισμό σχετικά με την πράσινη γραμμή.
 
Υπό τον τίτλο «Άναψε κόκκινο στο παρά ένα», «Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι από τα απόρρητα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών για το δείπνο στο Κραν Μοντανά προκύπτει ευθέως ότι η κατοχική Τουρκία απαιτούσε να εξασφαλίσει τις αξιώσεις της στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί συνέντευξη του τέως Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, ο οποίος λέει ότι «κάποιοι λειτούργησαν ως πλυντήριο της Τουρκίας». Αλλού γράφει ότι η χώρα μας λόγω μεγέθους αλλά και κοινωνικο-οικονομικών χαρακτηριστικών έχει όλες τις προϋποθέσεις για να διαμορφώσει μια έξυπνη ατζέντα με ορίζοντα το 2030.
 
Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Λίγες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν δάνειο, παρά τις κρατικές εγγυήσεις», γράφει στο κύριο της θέμα ότι από αύριο Δευτέρα μπορούν να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για δάνεια με κρατικές εγγυήσεις, σημειώνοντας ότι το 63,1% των νέων δανείων που δόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αφορούσε τους πολύ μεγάλους. Αλλού αναφέρεται στην αναμόρφωση της Λεωφόρου Μακαρείου και σημειώνει ότι οι διαφωνίες και παρεκκλίσεις για τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι τέτοιες που κινδυνεύει η χρηματοδότηση των σημαντικών οδικών έργων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια του ρεύματος, ενώ έρχονται και άλλες αυξήσεις.
 
Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Το σχέδιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιμετωπίζει εμπόδια» και γράφει ότι η πρόθεση της Κυβέρνησης να ανακοινώσει σχέδιο επιχορήγησης για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ανανέωσε τη συζήτηση κατά πόσο τα οχήματα αυτά προσφέρουν πραγματικά περιβαλλοντικά οφέλη την ώρα που ουσιαστικά το σύνολο του ηλεκτρισμού στην Κύπρο προέρχεται από το πετρέλαιο. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα παρασύρουν τη χώρα σε lockdown. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χρειάζεται ένα θαύμα για την αναβίωση του άλλοτε δημοφιλούς δρόμου με τα μπαράκια στην Πάφο.
 
Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Χάπια και ελπίδες φέρνει ο Γενάρης» γράφει ότι στη μάχη της καταπολέμησης της πανδημίας μπαίνουν δύο αντιϊκά φάρμακα, το Paxlovid της Pfizer και το Monlupiravir/Lagevrio της Merck, που βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης και αδειοδότησης από τις υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι χρόνο και κίνητρα παρέχει η ΕΕ στο πλαίσιο της «λίστας επιλογών» ενδεχόμενων μέτρων κατά της Τουρκίας για το Βαρώσι. Αλλού φιλοξενεί συνέντευξη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος δηλώνει πως η Κύπρος μπορεί να μεταμορφώσει την οικονομία της μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
 
Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Κοινωνική απαίτηση ο Κατώτατος Μισθός» προβάλλει δημοσκόπηση που διενήργησε o Οργανισμός IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που δείχνει ότι εννέα στους δέκα πολίτες θεωρούν ότι οι σημερινές συνθήκες επιτρέπουν την καθολική θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού. Αλλού αναφέρεται στην Τουρκία και γράφει ότι προωθεί «αναγνώριση» του ψευδοκράτους μέσω ασκήσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οργιάζει το λαθρεμπόριο μέσω κατεχομένων, με την Κυβέρνηση να αναζητεί τρόπους να κλείσει τις «μαύρες τρύπες».

ΚΥΠΕ

 
20051