Προϋπολογισμός 2021: Οι θέσεις των κομμάτων

Οι θέσεις των κομμάτων σε σχέση με τον κρατικό προϋπολογισμό και η έκκληση Πετρίδη

Έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις όπως αποσυνδέσουν τη συζήτηση και έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 από την πολιτική συζήτηση που διεξάγεται στον απόηχο των αποκαλύψεων για το θέμα των πολιτογραφήσεων επενδυτών, απηύθυνε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ωστόσο από την πλευρά τους κόμματα δεν φαίνεται να αλλάζουν την στάση τους, με τον ΔΗΣΥ, για την ώρα, να είναι το μόνο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2021.

Ειδικότερα ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, σε δηλώσεις του είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία διέκοψε την αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Σημείωσε ωστόσο πως «η αντίδραση του κράτους μας είναι έγκαιρη, αρκετά εκτεταμένη και δυναμική που έφερε αποτελέσματα», προσθέτοντας πως η Κύπρος μπορεί να συγκριθεί με όλες τις χώρες της ΕΕ «με καλύτερα αποτελέσματα».
 
«Δεν χωρούν παίγνια, αιτιάσεις, αφορμές ένεκα και του ότι πλησιάζουν εκλογές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί είναι να δείξουμε μια στοιχειώδη συναίνεση, μια προσπάθεια να τα καταφέρουμε. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και το τελευταίο που θα θέλαμε πολιτική αστάθεια, αφορμές και αιτιάσεις όπως είχαμε πει», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του εξέφρασε φόβους ότι ο προϋπολογισμός του 2021, που ετοίμασε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στη δύσκολη εξίσωση που βάζει η πανδημία του κορωνοϊού, τόσο για την οικονομία όσο και την κοινωνία.
 
Μίλησε για «πολύ αισιόδοξες» προβλέψεις της Κυβέρνησης επί των οποίων κτίστηκε ο προϋπολογισμός, προσθέτοντας ότι «είναι πολύ πιθανόν να πέσει ξανά έξω, όπως έπεσε έξω η Κυβέρνηση στις προηγούμενες προβλέψεις της.
 
Μίλησε επίσης για τις αισιόδοξες προβλέψεις για την υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όπως τις εκποιήσεις, τα ενοίκια και τις δόσεις των δανείων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ανησυχεί για τον διασυρμό της χώρας από τη βιομηχανία των «χρυσών διαβατηρίων».
 
ΔΗΚΟ: Εκτός πραγματικότητας οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης
Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και Πρόεδρος της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου χαρακτήρισε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης «εκτός πραγματικότητας» και επανέλαβε τη θέση περί καταψήφισης του προϋπολογισμού σε περίπτωση που δεν δοθούν τα στοιχεία των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία.
 
«Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ  για τον προϋπολογισμό είναι εκτός πραγματικότητας», είπε, σημειώνοντας ότι δεν έχουν υπολογίσει δύο βασικές εξελίξεις, ήτοι το νέο κύμα κορωνοϊού και δεύτερο, τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, την ώρα, που όπως είπε, οι ζημιές λόγω Συνεργατισμού θα προστεθούν στις ζημιές που θα επιφέρει η πανδημία του κορωνοϊού.

Για την έκκληση του ΥΠΟΙΚ είπε πως η θέση του ΔΗΚΟ ήταν και θα παραμείνει σαφής υπέρ του να επιτραπεί στον Γενικό Ελεγκτή να διεξάγει έρευνα στο θέμα των πολιτογραφήσεων. «Αν δεν επιτραπεί ο έλεγχος δεν θα υπερψηφίσουμε τους προϋπολογισμούς. Είναι μία υπεύθυνη στάση πολιτικής στον τόπο και τοΝ λαό μας, ο οποίος έχει κληθεί στο παρελθόν να πληρώσει τα σπασμένα», κατέληξε.
 
Ανησυχίες από ΕΔΕΚ
Εκ μέρους της ΕΔΕΚ, η Έλενα Λυμπουρή εξέφρασε ανησυχία για την πορεία του δημοσίου χρέους αλλά και των δημοσίων εσόδων ως αποτέλεσμα της πανδημίας και πρότεινε την τροποποίηση του νόμου του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, έτσι ώστε μέρος των εσόδων να χρησιμοποιηθεί για την μείωση του δημοσίου χρέους, όπως προνοείται στην αρχική νομοθεσία.
 
Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση όπως εξετάσει την παράταση του μέτρου της αναστολής δόσεων στοχευμένα στους τομείς που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία.
 
Αλληλεγγύη: Θα ανταποκριθεί στο αίτημα του ΥΠΟΙΚ και θα συζητήσει τον κρατικό προϋπολογισμό
Εκ μέρους του Κινήματος Αλληλεγγύη, ο βουλευτής του κόμματος Μιχάλης Γιωργάλλας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2021 ως ίσως τον πιο κρίσιμο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
«Δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία του ΥΠΟΙΚ, καθότι η φιλοσοφία και οι πρόνοιες του προϋπολογισμού παραμένουν οι ίδιες όπως των προηγούμενων προϋπολογισμών δεδομένου ότι τελούμε υπό μία διαφορετική συνθήκη σε σύγκριση με την προηγούμενη χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι η Αλληλεγγύη θα ανταποκριθεί στο αίτημα του ΥΠΟΙΚ και θα συζητήσει τον κρατικό προϋπολογισμό καταθέτοντας τις δικές της εισηγήσεις.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό οι Οικολόγοι
Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού πρέπει να απαλλαχθεί από το πρόβλημα της άρνησης της Κυβέρνησης να δώσει περαιτέρω στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή όσον αφορά τις πολιτογραφήσεις.
 
Σημείωσε ότι οι Οικολόγοι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό «όχι αν δώσει ή δεν δώσει πρόσβαση η Κυβέρνηση στον Γενικό Ελεγκτή (για τις πολιτογραφήσεις). Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό αν παραμείνει κοινωνικά ανάλγητος και οικολογικά ανεπαρκής», είπε.

(ΚΥΠΕ)
 

 
11155
Thumbnail