Σε ποια προϊόντα καταγγέλουν αυξήσεις οι πολίτες

Ξεκίνησαν οι καταγγελίες στον Σύνδεσμο Καταναλωτών για τις αυξήσεις στις τιμές / Για ποια προϊόντα γίνονται οι περισσότερες / Πότε μπορεί να μπει πλαφόν 

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΚΥΠΡΙΑΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ

Αντιμέτωποι με την ακρίβεια βρίσκονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, αφού οι αυξήσεις στις τιμές είναι συνεχιζόμενες και δεν φαίνεται να σταματούν σύντομα.

Ήδη πάντως έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες στον Σύνδεσμο Καταναλωτών από πολίτες για αυξημένες τιμές, ενώ αναμένονται ακόμα περισσότερες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών. 

Όπως ανέφερε σε επικοινωνία του με την Brief ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης ο σύνδεσμος έχει γίνει δέκτης αρκετών καταγγελιών για το ότι αυξηθήκαν οι τιμές, ιδιαίτερα στο ρεύμα και στα καύσιμα: «Έχουμε λάβει αρκετές καταγγελίες ότι όλες οι τιμές στα προϊόντα πάνε πάνω, πχ είτε στα καύσιμα είτε στο ρεύμα είτε στο υγραέριο κτλ. Τα παράπονα είναι ιδιαίτερα πολλά για το κόστος ενέργειας και το κόστος των καύσιμων».

Όσο αφορά τα προϊόντα πρώτης ανάγκης, ο Σύνδεσμος δεν είχε ακόμα καταγγελίες ότι αυξηθήκαν υπερβολικά μέχρι στιγμής αλλά όπως τόνισε ο κ. Δρουσιώτης, μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπάρξουν καταγγελίες και σε αυτά: «Οι προβλέψεις μας, μας κάνουν να ανησυχήσουμε γιατί είμαστε ακόμα στην αρχή των αυξήσεων και μέχρι το τέλος του χρόνου θα κορυφωθούν οι τιμές».

Επίσης ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου παρατηρήθηκαν αυξήσεις και γίνονται παράπονα για τις τιμές στα πλαστικά καλαμάκια αλλά αυτό τόνισε ότι οφείλεται στο ότι αυξήθηκε η ζήτηση μετά την απαγόρευση τους και έτσι οι αυξήσεις στις τιμές τους είναι κάτι το παροδικό μέχρι να εξαντληθούν τα αποθέματα.

Ερωτηθείς αν έχουν παρατηρηθεί ή γίνει καταγγελίες σχετικά με υποθέσεις αισχροκέρδειας, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι οι καταγγελίες που έλαβε ο Σύνδεσμος είναι γενικά για τις αυξήσεις στις τιμές και όχι για αθέμητες εμπορικές πρακτικές: «Οι καταγγελίες είναι καθαρά για τις αυξήσεις, τώρα για το αν γίνονται σκόπιμες ενέργειες από κάποιους για να κερδοσκοπήσουν, ως Σύνδεσμος δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις», εξήγησε.

Τέλος, όσο αφορά την περίπτωση να μπει πλαφόν από το Υπουργείο Ενέργειας σε προϊόντα, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι στα καύσιμα δεν θα λειτουργούσε το πλαφόν διότι αν μπει θα δημιουργηθούν ελλείψεις και μέρα με την μέρα αυξάνονται οι τιμές ενώ επίσης ανέφερε ότι δεν δικαιολογείται πλαφόν στο γάλα λόγω του ότι δεν έχει αυξηθεί η τιμή της πρώτης ύλης αφού οι αγελαδοτρόφοι δεν θα αυξήσουν τις τιμές.

Να σημειώσουμε πάντως ότι στα προϊόντα τα οποία, με βάση νομοθεσία, έχει δικαίωμα παρέμβασης για πλαφόν το Υπουργείο Ενέργειας είναι το ψωμί, το γάλα, το νερό, ο καφές, τα καύσιμα και ο ηλεκτρισμός, ενώ όπως είχε αναφέρει και η Brief σε προηγούμενο της δημοσίευμα πλαφόν από το Αρμόδιο Υπουργείο μπορεί να αποφασιστεί μόνο σε περιπτώσεις αισχροκέρδειας και όχι σε δικαιολογημένες αυξήσεις. 

Που κινείται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Στατιστική Υπηρεσία, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Σεπτέμβριο 2021 μειώθηκε κατά 0,06 μονάδες και έφτασε στις 104,03 μονάδες σε σύγκριση με 104,09 μονάδες τον Αύγουστο 2021 ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2021, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όπως αναφέρεται, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2020 οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (14,6%) και Μεταφορές (11,6%) ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (9,7%). 

Επίσης, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή παρουσιάστηκε στην κατηγορία Μεταφορές (6,7%), ενώ η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Επικοινωνίες (-1,8%). 

Κυπριάνα Σταύρου
 
24969