Στην αγορά οι Επιθεωρητές – Ελέγχονται 168 προϊόντα για ακρίβεια

Θα γίνει καταγραφή 168 προϊόντων ώστε να διαφανεί αν προκύπτει ανάγκη λήψης μέτρων

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ

Καθοριστική κρίνεται η σημερινή μέρα όσον αφορά στα παραπέρα βήματα που θα ακολουθήσει η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή σε σχέση με τα φαινόμενα ακρίβειας που παρουσιάζονται. Και αυτό γιατί σήμερα ξεχύνονται στην αγορά οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας οι οποίοι θα καταγράψουν τις τιμές σε 168 προϊόντα και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν (ενδεχομένως και την αμέσως επόμενη μέρα) θα αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες. Μετά τα αποτελέσματα της καταγραφής, θα γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και σύγκριση με προηγούμενες τιμές, οι οποίες υπάρχουν ήδη στο Παρατηρητήριο Τιμών που διατηρεί η Υπηρεσία. Σημειώνεται ότι το αμέσως προηγούμενο παρατηρητήριο τιμών έγινε ένα μήνα πριν στις 11/3/22 και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή.

Αναλυτικότερα, όπως είχε αναφέρει στην Brief ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Αντώνης Ιωάννου, ήδη έχει κτυπήσει καμπανάκι στην Υπηρεσία από τις αυξήσεις σε τιμές προϊόντων όπως είναι το γάλα το ψωμί και το κοτόπουλο. Από τα ευρήματα της έρευνας, πρόσθεσε, θα διαφανεί κατά πόσο οι αυξήσεις είναι σε λογικά πλαίσια και δικαιολογούνται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, ή αν θα πρέπει να εξεταστεί θέμα αισχροκέρδειας και να χρειαστεί να μπουν στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας τα κέρδη των εταιρειών. Όπως είπε ο κ. Ιωάννου, η Υπηρεσία δεν θα διστάσει να εισηγηθεί στην υπουργό Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας την επιβολή πλαφόν, είτε στην τιμή είτε στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών, αν από τα στοιχεία προκύψει ότι είναι αναγκαία μια τέτοια ενέργεια. Ωστόσο, για μια ακόμη φορά επισήμανε ότι θα πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί με τέτοιες αποφάσεις, γιατί ενδεχομένως να δημιουργήσουν αναστάτωση στην αγορά και ελλείψεις προϊόντων.

Τα φαινόμενα ακρίβειας απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται. Την ίδια ώρα όμως απασχολούν και τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ενδεχομένως να έρθουν αντιμέτωποι με μείωση του κύκλου των εργασιών τους ακριβώς γιατί οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να αγοράσουν τα προϊόντα που έπαιρναν προηγουμένως.
Πέραν των πιο πάνω, προβληματισμός επικρατεί και για τις τιμές του ρεύματος, αλλά και των καυσίμων οι οποίες είναι εν πολλοίς αλληλένδετες και ακολουθούν το τελευταίο διάστημα ανοδική πορεία, απόρροια και των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ