Στο 10,4% το χάσμα αμοιβών ανδρών και γυναικών στην Κύπρο

Στο 16% ανέρχεται στην ΕΕ το ποσοστό ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών

Στο 10,4% ανέρχεται στην Κύπρο το ποσοστό ανισομισθίας μεταξύ ανδρών και γυναικών ενώ στην ΕΕ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 16%, σύμφωνα με την Επιτροπής Ισότητας των Φύλων.

Η Επιτροπή στο μήνυμα της με αφορμή την 7η Φεβρουαρίου 2021, Ημέρα Ίσης Αμοιβής Ανδρών και Γυναικών στην Κύπρο αναφέρει πως σκοπός της Ημέρας είναι να αναδειχθεί το διαχρονικό ζήτημα της ανισομισθίας ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων είναι η διαφορά μεταξύ του μέσου όρου των αποδοχών των ανδρών και του μέσου όρου των αποδοχών των γυναικών για το σύνολο της οικονομίας.  
 
Όπως σημειώνεται, το χάσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Νοέμβριο του 2020 ήταν 16%, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε €100 που αμείβεται ένας άνδρας, η γυναίκα αμείβεται €84. Στην Κύπρο το ποσοστό ανισομισθίας ανέρχεται στο 10,4%.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<
 
Ωστόσο, αναφέρει η Επιτροπή, η διαφορά στις αμοιβές δεν αποτελεί δείκτη της γενικής ισότητας ανδρών και γυναικών εφόσον αφορά μόνο εργαζομένους και αντικατοπτρίζει τα διαφορετικά εργασιακά πρότυπα των γυναικών. Δεν συνυπολογίζονται, προσθέτει, η αναλογία των γυναικών με χαμηλή εξειδίκευση ή ανειδίκευτων γυναικών και η υψηλή διαφορά στις αμοιβές είναι συνήθως χαρακτηριστικό μιας αγοράς εργασίας με έντονο επαγγελματικό διαχωρισμό, όπως είναι η Κύπρος, ή στην οποία μια σημαντική μερίδα των γυναικών εργάζεται με μερική απασχόληση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως έρευνες έχουν δείξει ότι οι δράσεις των κοινωνικών εταίρων, συμβάλλουν στην μείωση του χάσματος αμοιβών, όπως επίσης νομοθετικές παρεμβάσεις, ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης και άλλες έμμεσες πρωτοβουλίες που αφορούν τη στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και τη συμφιλίωση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή και την ισότητα των φύλων γενικά.

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, μέσα από ποικίλες δράσεις που αναπτύσσει όπως Φόρουμ, σεμινάρια, ενημερωτικές εκδόσεις, στοχεύει στην πληροφόρηση των εργαζομένων, των εργοδοτών, των φοιτητών αλλά και του συνόλου της κοινωνίας.
 
Η ενημέρωση αφορά, μεταξύ άλλων και το χάσμα αμοιβών ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και στην επαγγελματική εκπαίδευση. Βασική επιδίωξή της, σημειώνεται, είναι να μπορέσει να συνεισφέρει στον καθορισμό ή στην αναθεώρηση της εθνικής πολιτικής αναφορικά με τα ζητήματα έμφυλης ισότητας  μέσω  εισηγήσεων  και συστάσεων προς το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην παρακολούθηση και περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής της νομοθεσίας από την αρμόδια αρχή του Υπουργείου, στην εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων μέσα από έρευνες και στατιστικά στοιχεία, στην παροχή συμβουλών σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα έμφυλης ισότητας και γενικότερα να συμβάλλει στην εξάλειψη διακρίσεων και ανισοτήτων στον εργασιακό χώρο.
 
Στόχος της Επιτροπής είναι, καταλήγει η ανακοίνωση, μέσα από μια διαρκή προσπάθεια να συμβάλει στην εδραίωση μιας εργασιακής κουλτούρας απαλλαγμένη από άμεσες και έμμεσες διακρίσεις, και αυτό να αποτυπώνεται στην εθνική πολιτική αλλά και στις συλλογικές συμβάσεις κατ’ επέκταση.

(ΚΥΠΕ)