Στο Προεδρικό σήμερα 11 Υπουργοί & ο Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας

Συσκέψεις επί συσκέψεων για τις επιπτώσεις στην Κύπρο - H συνεδρία έρχεται μια ημέρα μετά το Συμβούλιο Αρχηγών

Σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς οι κυρώσεις αλλά και η ίδια η εισβολή επηρεάζει και την κυπριακή οικονομία, και ενώ χθες (3/3) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού ώστε να ενημερώσει τους κομματικούς αρχηγούς για τις σκέψεις και τα μέτρα της κυβέρνησης

Αν και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα φαίνεται πως δεν θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, εντούτοις, αναμένεται πλήγμα στον τουρισμό αλλά και στην ενέργεια, κάτι που θα οδηγήσει και σε αύξηση του πληθωρισμού. Μάλιστα, κάτι τέτοιο τόνισε και το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το οποίο αν και σημειώνει πως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν υπό έλεγχο τα όσα διαδραματίζονται, εντούτοις, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση. 

Ήδη το Υπουργικό αποφάσισε και η βουλή ενέκρινε την πρόταση του όπως υπάρξει μείωση 8,3 σεντς στον φόρο κατανάλωσης για καύσιμα κίνησης και 6,4 σεντς στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα το Υπουργικό αποφάσισε όπως επεκταθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, καθώς το πετρέλαιο ακολουθεί καθημερινά ανοδική πορεία. 

Στη σημερινή (4/3) σύσκεψη, στην οποία θα συζητηθούν οι επιπτώσεις λόγων των εξελίξεων στην Ουκρανία, θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής, Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής,  Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου, οι Υφυπουργοί Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος και Ναυτιλίας κ. Βασίλης Δημητριάδης, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου και υπηρεσιακοί παράγοντες, ώστε να  μελετηθούν τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων αυτών στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκαλείται η ΣΟΕ στην Κύπρο για 1η φορά μετά το 2013

Τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην κυπριακή οικονομία θα εξετάσει την ερχόμενη Τρίτη (8/3) και η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή (ΣΟΕ), η οποία συγκαλείται για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα του 2013. Τη συνεδρία συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος και θα προεδρεύσει της Επιτροπής και σε αυτήν θα συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί Εργασίας και Ενέργειας, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και οι κοινωνικοί εταίροι.

Όπως έχει προαναφερθεί, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που θα έχουν στην κυπριακή οικονομία θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης. Ως εκ τούτου, μεταξύ των σημείων που θα τεθούν στο τραπέζι θα είναι η έξαρση του πληθωρισμού και η αναστάτωση που έχει προκληθεί στην τουριστική αγορά.  Ειδικότερα όσον αφορά στον πληθωρισμό σημειώνεται ότι ήδη, ακόμα και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπήρχε αυξημένος πληθωρισμός, ο οποίος οδηγεί σε ακρίβεια προϊόντα πρώτης ανάγκης και διαβρώνει την αγοραστική αξία των μισθών και πρέπει να τύχει αποτελεσματικής διαχείρισης, γιατί φαίνεται πως, δεν είναι παροδικό φαινόμενο, αλλά φαινόμενο που θα τραβήξει σε βάθος χρόνου. Η έξαρση του πληθωρισμού πυροδοτείται κυρίως από την αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και από άλλους παράγοντες, όπως είναι π.χ. η έλλειψη σιτηρών κλπ.

Όσον αφορά στον τουρισμό, αυτή την ώρα η παγκόσμια τουριστική αγορά βρίσκεται σε σοβαρή αναστάτωση και η επιστροφή στην ομαλότητα βρίσκεται υπό την αίρεση των εξελίξεων που διαδραματίζονται στο πολεμικό πεδίο. Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν και την Κύπρο, η οποία κατά κανόνα προσελκύει τουρίστες από τη ρωσική και ευρωπαϊκή αγορά. Υπενθυμίζεται ότι ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος δήλωσε ότι παρά την ουκρανική κρίση, ο στόχος όπως η Κύπρος προσελκύσει φέτος περισσότερους τουρίστες από το 2021 είναι εφικτός. Ο κ. Περδίος εκτίμησε πως η απώλεια των τουριστικών αφίξεων από Ρωσία και Ουκρανία, που υπολογίζονταν πέριξ των 800.000 τουριστών, θα αντισταθμιστεί από το αυξημένο ενδιαφέρον από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ αλλά και άλλους προορισμούς με τους οποίους υπάρχει αυξημένη συνδεσιμότητα.

Αναφερόμενος στη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή, ο Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε στην Brief ότι πρόκειται για ένα θεσμοθετημένο σώμα, το οποίο παρά το γεγονός ότι έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, εντούτοις οι απόψεις που θα ακουστούν και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα έχουν βαρύνουσα σημασία καθότι στη συνεδρία θα συμμετέχουν τρεις υπουργοί, ο Διοικητής της Κεντρικής και οι ηγεσίες των κοινωνικών εταίρων. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι θα συζητηθεί κυρίως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην οικονομία, αναμένεται να δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν και άλλα παρεμφερή θέματα που απασχολούν, όπως είναι το θέμα της ακρίβειας, η φορολογική μεταρρύθμιση και άλλα.

Ειδικά για το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, η ΣΕΚ επισημαίνει ότι θα πρέπει να πληροί τα εξής τρία βασικά κριτήρια: (α) Να απλοποιεί το φορολογικό σύστημα και να κλείνει τα παράθυρα της φοροδιαφυγής, (β) να έχει πράσινο χαρακτήρα, με την έννοια ότι θα φορολογεί τη ρύπανση, αλλά ταυτόχρονα θα μειώνει τη φορολόγηση της εργασίας και (γ) θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, δηλαδή δεν θα δημιουργεί κανένα επιπρόσθετο κόστος στα κρατικά ταμεία.