Στον αέρα ο προϋπολογισμός του 2021

Έκκληση από τον Υπουργό Οικονομικών όπως εγκριθεί ο προϋπολογισμός / H στάση του ΔΗΚΟ προκαλεί προβλήματα στην κυβέρνηση

ΓΡΑΦΕΙ Ο 
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΖΑΚΟΣ 

Τεράστια προβλήματα προκαλεί στην κυβέρνηση η στάση του ΔΗΚΟ, το οποίο παραδοσιακά, ήταν ένα κόμμα που παρά της επιμέρους διαφωνίες, πάντοτε υπερψήφιζε τον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, η φετινή του στάση και η προϋπόθεση που έθεσε σε σχέση με τον Γενικό Ελεγκτή ώστε να του δοθούν τα στοιχεία για έλεγχο των πολιτογραφήσεων από την κυβέρνηση, φαίνεται να προκαλεί σοβαρή αστάθεια στο πολιτικό περιβάλλον, καθώς ένας εν δυνάμει εταίρος του Δημοκρατικού Συναγερμού για υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, πλέον πηγαίνει στην αντίπερα όχθη

Δεδομένης της στάσης του ΔΗΚΟ και δεδομένης της στάσης που τηρεί διαχρονικά και παραδοσιακά το ΑΚΕΛ, αλλά και η ΕΔΕΚ, τη στιγμή που τα δύο κόμματα είναι στην αντιπολίτευση, που είτε τηρούν αποχή, είτε καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό, είτε τον καταψηφίζουν εν μέρει πλην κάποιων τροπολογιών, δημιουργεί ένα δυνατό αίνιγμα για τη τύχη του προϋπολογισμού. 

Τι γνωρίζουμε για τις θέσεις των κομμάτων 

Το μόνο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού, είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ενώ παράλληλα ΔΗΚΟ (αν και παραδοσιακά υπερψηφίζει) και Κίνημα Οικολόγων, αλλά και η βουλευτής των Ανεξάρτητων, Άννα Θεολόγου, ξεκαθάρισαν πως θα τον καταψηφίσουν αφήνοντας έτσι τον προϋπολογισμό στον «αέρα». 

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, Δημοκρατικό Κόμμα, Κίνημα Οικολόγων και Άννα Θεολόγου, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται βέβαιο πως θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό. 

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ - το οποίο παραδοσιακά υπερψηφίζει - επαναλαμβάνει τη θέση ότι αν δεν δοθούν τα στοιχεία των Πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή δεν πρόκειται να πει «ναι» στον προϋπολογισμό. 

Οι Οικολόγοι - που παραδοσιακά καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό - εμμένουν στη θέση τους πως είτε δοθούν στοιχεία στον Γενικό Ελεγκτή, είτε όχι, το Κίνημα τους δεν πρόκειται να τον υπερψηφίσει, καθώς θεωρείται ως «οικολογικά ανεπαρκής», ενώ η Άννα Θεολόγου όπως ανέφερε στην Brief θα καταψηφίσει και η ίδια τον προϋπολογισμό.  

Τι ανέφεραν τα υπόλοιπα κόμματα στην Brief 

  • ΑΚΕΛ: Το ΑΚΕΛ μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει και ποια απόφαση θα πάρει για τον προϋπολογισμό. Όπως μας ειπώθηκε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται εντός του κόμματος και ακολούθως θα παρθεί η τελική απόφαση.
  • ΕΔΕΚ: Μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί η οποιαδήποτε απόφαση. Αυτή θα ληφθεί μετά την μελέτη του προϋπολογισμού, όπως χαρακτηριστικά μας ειπώθηκε από πηγή του κόμματος.  
  • Συμμαχία Πολιτών: Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, κληθείς από την Brief να σχολιάσει ποια στάση θα τηρήσει το κόμμα του στον προϋπολογισμό του 2021, μας υπενθύμισε πως μέχρι στιγμής η Συμμαχία έχει καταψηφίσει όλους τους προϋπολογισμούς, με εξαίρεση κάποιων Υπουργείων, ωστόσο, όπως τονίζει «αναγνωρίζουμε πως φέτος είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση. Μέσα σε τόσες κρίσεις δεν ξέρουμε κατά πόσον η Κύπρος θα άντεχε και μια κυβερνητική κρίση εάν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Θα λάβουμε τα πάντα υπόψιν και θα αποφασίσουμε». 
  • ΕΛΑΜ: Το ΕΛΑΜ παραδοσιακά καταψηφίζει τον προϋπολογισμό, με εξαίρεση των Υπουργείων Άμυνας και Υγείας, ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδια πηγή του κόμματος που μίλησε στην Brief, μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει τελικές αποφάσεις. Όπως μας ειπώθηκε οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά που θα μελετήσουν τον προϋπολογισμό, ξεκαθαρίζοντας πως μερικά κονδύλια αναμένεται πως θα καταψηφιστούν από τους βουλευτές του κόμματος. 
  • Από την πλευρά της η Αλληλεγγύη φαίνεται πως θα ταχθεί υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2021, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί τελική απόφαση. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Brief, η Αλληλεγγύη θα θέσει κάποιες εισηγήσεις, ειδικά ως προς τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ωστόσο αυτές δεν θα τεθούν με τη μορφή "προϋποθέσεων" για υπερψήφιση του προϋπολογισμού. 
  • H Πολιτική Πλατφόρμα και οι τρείς βουλευτές της (Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας, Γιώργο Προκοπίου), δεν έχει λάβει ακόμα την τελική της απόφαση, η οποία θα παρθεί μετά τη μελέτη του προϋπολογισμού. Μάλιστα, όπως πληροφορείται η Brief πριν τις τελικές αποφάσεις θα προηγηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών

 

Το ΔΗΣΥ ξεκάθαρα υπέρ του προϋπολογισμού 

Μέχρι στιγμής - όπως αναφέραμε και πιο πάνω - το ΔΗΣΥ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ψήφισης του προϋπολογισμού. Όπως ανέφερε εξάλλου και σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, κατά τη χθεσινή (26/10) συζήτηση του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, «δεν χωρούν παίγνια, αιτιάσεις, αφορμές ένεκα και του ότι πλησιάζουν εκλογές. Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί είναι να δείξουμε μια στοιχειώδη συναίνεση, μια προσπάθεια να τα καταφέρουμε. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη και το τελευταίο που θα θέλαμε πολιτική αστάθεια, αφορμές και αιτιάσεις όπως είχαμε πει», ζητώντας έτσι από τα κόμματα, όπως και ο ΥΠΟΙΚ, να υπερψηφιστεί ο προϋπολογισμός. 

 

 
24990