Τα 6 «θέλω» των επιχειρηματιών για να επενδύσουν περισσότερο στο παζάρι

Ο Υπουργός Οικονομικών ρώτησε τους βιομήχανους τι χρειάζονται για να επενδύσουν περισσότερο – Τι απαντούν ΟΕΒ και ΚΕΒΕ

Την ανησυχία του για το έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξέφρασε πρόσφατα σε διάλεξη του ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, τονίζοντας πως αυτό το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου, ο Υπουργός, μάζεψε τους Κύπριους βιομήχανους και βιοτέχνες για να τους ρωτήσει τι χρειάζονται ώστε να επενδύσουν περισσότερα αλλά και το τι πρέπει να αλλάξει για να προσελκύσει η Κύπρος περισσότερους ξένους επενδυτές με απώτερο στόχο την αύξηση της εγχώριας παραγωγής. 

Η Brief επικοινώνησε με τις δύο ομοσπονδίες βιομηχάνων, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ και κατέγραψε τις θέσεις τους σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και το τι πρέπει να αλλάξει ώστε να βελτιωθεί και να ενισχυθεί το επιχειρηματικό κλίμα στην Κύπρο. 

Συγκλίνουσες οι απόψεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ 

Τα «θέλω» των δύο οργανώσεων συγκλίνουν τόσο στο φάσμα των ανησυχιών που προκύπτουν λόγω των εξελίξεων στα γεωπολιτικά, όσο και σε αυτά που πάσχουν και χρειάζονται διόρθωση για να δημιουργηθεί ένα πιο ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. 

1/ Καλύτερο Οικοσύστημα 

Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις η πρώτη προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση είναι η βιωσιμότητα. Όπως σημειώνουν θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σωστό οικοσύστημα που να κάνει βιώσιμες τις επιχειρήσεις ώστε αυτές να μπορούν να επανεπενδύουν. 

2/ Να διαφοροποιηθεί η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού από τρίτες χώρες 

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις – όπως δηλώνουν εξάλλου εδώ και αρκετό καιρό – είναι η εξεύρεση εξειδικευμένου, αλλά και ανειδίκευτου προσωπικού.  Αίτημα τους είναι όπως διαφοροποιηθούν οι διαδικασίες που αφορούν την πρόσληψη προσωπικού από τρίτες χώρες, ώστε να γίνουν ευκολότερες και ταχύτερες. 

3/ Φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα 

Ένα άλλο σημείο που μπορεί να βελτιωθεί σύμφωνα με την ΟΕΒ και ΚΕΒΕ αφορά τα κίνητρα που δίνονται σε εν επιχειρήσεις. Όπως σημειώνουν η κυβέρνηση μπορεί να δώσει φοροαπαλλαγές και χορηγίες οι οποίες βοηθούν στη βιωσιμότητα, στη μείωση του ρίσκου, αλλά και στην επανεπένδυση κεφαλαίων. 

4/ Να μειωθεί η γραφειοκρατία και το διοικητικό άγχος

Άλλο σημείο που βρίσκεται στη λίστα των οργανώσεων είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε αδειοδοτήσεις και άλλες εγκρίσεις λόγω διαδικασιών και γραφειοκρατίας. Αλληλένδετο με την γραφειοκρατία είναι και το διοικητικό άγχος που καλούνται οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν. Η πληθώρα ρυθμίσεων και διαφορετικών κανονισμών τους οποίους πρέπει να ακολουθούν οι επιχειρήσεις προκαλούν προβλήματα, ζητώντας όπως κάποια από αυτά να απλοποιηθούν. 

5/ Να αντιμετωπιστεί το κόστος ενέργειας και δανεισμού 

ΟΕΒ και ΚΕΒΕ σημειώνουν ότι 2 από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αφορούν το κόστος ενέργειας και το υψηλό κόστος δανεισμού. Εισήγηση τους είναι να γίνουν κινήσεις ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις για απεξάρτηση τους από τα ορυκτά καύσιμα, ενώ ταυτόχρονα να παρθούν και αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν το υψηλό κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων που επιφέρει και επιπλέον κόστος, αλλά και προκαλεί προβλήματα στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. 

6/ Πιο σαφές και πιο ξεκάθαρο επενδυτικό περιβάλλον 

Καταληκτικά, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ συμφωνούν επίσης πως το επενδυτικό περιβάλλον θα πρέπει να γίνει πιο σαφές και πιο ξεκάθαρο. Όπως σημειώνουν είναι πολύ σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις που εξαγγέλλονται να εφαρμόζονται πιστά με βάση τα χρονοδιαγράμματα, καθώς οι εν δυνάμει επενδυτές αλλά και οι υφιστάμενοι επενδυτές θέλουν και πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές που θα προκύψουν στο επιχειρηματικό περιβάλλον σε βάθος χρόνου.

Χαράλαμπος Ζάκος

Χαράλαμπος Ζάκος