Τα αρνητικά επιτόκια κινούν την οικονομία & τον φθηνό δανεισμό

Χάρης Γεωργιάδης και Χρύσης Παντελίδης τοποθετούνται για τα αρνητικά επιτόκια - «Ο λόγος όμως στην ΕΚΤ»

ΓΡΑΦΕΙ Η 
ΞΕΝΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Τα αρνητικά επιτόκια είναι μια πράξη νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να ωθήσει προς τα κάτω τα δανειστικά επιτόκια επεσήμανε στην εκπομπή Παρασκήνιο (6/10) o βουλευτής Λευκωσίας και αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης με τον βουλευτή Λευκωσίας και μέλος της Γραμματείας του ΔΗΚΟ, Χρύση Παντελίδη να επισημαίνει ότι με την πολιτική αυτή επιτυγχάνεται ο στόχος της ΕΚΤ για μη συσσώρευση πλούτου ώστε να κινείται η οικονομία.

Στη διάθεση των τραπεζών να ενεργήσουν κοινωνικά δίκαια

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παντελίδης στην ερώτηση «αν οι τράπεζες με την επιβολή αρνητικών επιτοκίων για πέραν των 200 ή 300 χιλιάδων ευρώ καταθέσεων, θα βοηθήσει και την οικονομία», σημείωσε ότι, προφανώς είναι πιο δίκαιο κοινωνικά αλλά δεν ξέρει αν οι τράπεζες έχουν την διάθεση να ενεργήσουν με αυτό το δίκαιο κοινωνικά τρόπο.

«Το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει λόγος οι τράπεζες να κρατάνε στα ταμεία και τους λογαριασμούς τους τόσα πολλά χρήματα και να μην κινείται το χρήμα,  γιατί το πρόβλημα είναι να μην κινείται το χρήμα», τόνισε.

>>>Δείτε ακόμη: Κατώτατος μισθός στην Κύπρο: Θα είναι €800 ή €900;

Την ίδια ώρα ο κ Γεωργιάδης, σημείωσε ότι, η νομισματική πολιτική, η κατεύθυνση των επιτοκίων στην αγορά προς τα πάνω ή τα κάτω αποτελεί σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες αρμοδιότητα των ανεξάρτητων κεντρικών τραπεζών. Στη δική μας περίπτωση ως κράτος της ΕΕ, η νομισματική πολιτική έχει εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανέφερε.

Επομένως, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρεώνει η ίδια αρνητικά επιτόκια οριζόντια για τις καταθέσεις που κεντρικές τράπεζες καταθέτουν στο σύστημα, για να ωθήσει προς τα κάτω τα δανειστικά επιτόκια.

Ειδικότερα για τη σημασία των αρνητικών επιτοκίων για την Κυπριακή Δημοκρατία σημείωσε πως έχουμε τα πιο χαμηλά δανειστικά επιτόκια, που είχαμε μέχρι τώρα.

Όπως ανέφερε, «μετά την προηγούμενη μεγάλη κρίση, διατηρήθηκε η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων μέχρι που μας βρήκε η επόμενη κρίση του κορωνοίού και έτσι ανανεώθηκε και εκ νέου η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ως εργαλείο της νέας προσπάθειας για ανάκαμψη της οικονομίας».

Επεξηγώντας τον στόχο της ΕΚΤ με αυτή την πολιτική, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι σπρώχνοντας προς τα κάτω τα δανειστικά επιτόκια, θα ωθήσει ουσιαστικά τις τράπεζες προς μια κατεύθυνση παραχώρησης δανεισμού για να κινηθεί η οικονομία και να ανακάμψει.

Δεν συμφωνει η Γερμανική Σχολή

Με αυτή όμως τη νομισματική πολιτική - στόχο της ΕΚΤ, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, διαφωνούν κυρίως στη Γερμανική Σχολή, γιατί όπως σημείωσε η Γερμανία είναι χώρα με ψηλές αποταμιεύσεις και παραγωγικότητα άρα συσσωρεύεται πλούτος και τα ανρητικά επιτόκια βρίσκουν αντίθετους τους καταθέτες.

Σχολίασε ακόμη ότι τον καταθέτη δεν τον βολεύει αλλά βολεύει την οικονομία, που είναι και το ζητούμενο, να κινείται με την παραχώρηση δανείων.

Το σωστό ισοζύγιο

Είναι ασύνηθες να είμαστε σε αρνητικό έδαφος σημείωσε αλλά υπάρχει λόγος που συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή. 

Την ίδια ώρα επεσήμανε πως το ορθότερο είναι τελικά να υπάρξει μια εξισορρόπηση σε ένα ισοζύγιο χαμηλών αλλά θετικών επιτοκίων. «Το σωστό ισοζύγιο είναι να είναι χαμηλά μεν αλλά σε θετικό πρόσημο, δανειστικά και καταθετικά»,τόνισε.
Τέλος ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο λόγος πέφτει στην ΕΚΤ, καθώς ως κράτος της ΕΕ, η νομισματική πολιτική έχει εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ιστορικό των αρνητικών επιτοκίων και τι σημαίνει

Υπενθυμίζεται ότι, όπως σημείωσε η Brief σε προηγούμενο ρεπορτάζ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υιοθέτησε από το 2014 για πρώτη φορά αρνητικά καταθετικά επιτόκια, χρεώνοντας τις Τράπεζες που τοποθετούσαν στα ταμεία της την πλεονάζουσα ρευστότητά τους αντί να τις ανταμείβει. 

Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως υπεύθυνη να διασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών, με στόχο τη διατήρηση του ρυθμού πληθωρισμού σε επίπεδο χαμηλότερο, αποφάσισε  18 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα την 8η Ιουλίου 2021 ότι θα ανεχτεί τον πληθωρισμό λίγο πιο πάνω από το 2%, ενώ μέχρι τότε ο στόχος του πληθωρισμού ήταν το 2% και όχι περισσότερο.  

Η στροφή αυτή στην πολιτική της όπως είχε δηλώσει, είναι ήπια και σταθμισμένη, με τον νέο στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό να ορίζεται στο 2% «σε συμμετρική βάση», και όχι σε λογική μέσου όρου, έναντι του «κάτω και κοντά στο 2%» που ίσχυε μέχρι τώρα.

Ποιοι θα πληρώνουν για τις καταθέσεις τους

Αυτό που ξεκαθαρίζε μέχρι πρόσφατα η ΕΚΤ, είναι ότι το αρνητικό επιτόκιο δεν θα έχει καμία άμεση επίδραση στις αποταμιεύσεις των πολιτών. Τουναντίον μόνο οι τράπεζες που καταθέτουν χρήματα σε ορισμένους λογαριασμούς στην ΕΚΤ πρέπει να καταβάλλουν αυτό το επιτόκιο, όπως είχε γνωστοποιήσει στο παρελθόν, ενώ η ίδια πολιτική εφαρμόζεται και στις περισσότερες καταθέσεις επιχειρήσεων.

Δείτε το σχετικό απόσμασμα από την εκπομπή στο 57:45: