Τέλος το SafePass από σήμερα για αυτούς τους 9 χώρους

Σε ισχύ από σήμερα (8/3) οι νέες χαλαρώσεις - Σε ποιες επιχειρήσεις καταργείται το SafePass

Νέες χαλαρώσεις τίθενται από σήμερα σε ισχύ με τις ποιο σημαντικές να είναι η μείωση της καραντίνας σε 7 μέρες αλλά και η κατάργηση του safepass σε 9 χώρους.

>>> Διαβάστε επίσης: Έτρεξαν για rapid και καύσιμα οι Κύπριοι πριν την δουλειά <<<

Δείτε αναλυτικά πιο κάτω τι αλλάζει:

α) από τις 8 Μαρτίου όπως τα θετικά στον ιό άτομα δύναται να αποδεσμευτούν την 7η ημέρα, νοουμένου ότι εξασφαλίσουν αρνητική εξέταση (Rapid ή PCR). Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, δύναται η διαδικασία να επαναλαμβάνεται μέχρι αρνητικοποίησης, ή μέχρι την 10η ημέρα αυτοπεριορισμού. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.

Συγκεκριμένα τα θετικά στον ιό άτομα δύναται να αποδεσμευτούν κατά την 7η ημέρα, νοούμενου ότι έχουν εξασφαλίσει αρνητική εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) από προκαθορισμένα σημεία που θα υποδεικνύει το Υπουργείο Υγείας και δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα.

Η διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η εξής:

  • Τα θετικά στον ιό άτομα, θα ενημερώνονται κατά την 6η ημέρα αυτοπεριορισμού μέσω γραπτού μηνύματος, για το προκαθορισμένο σημείο και την ώρα που θα πρέπει να προσέλθουν για τη διενέργεια της εξέτασης (Rapid test) κατά την 7η ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι, η ημερομηνία εργαστηριακής διάγνωσης του κρούσματος, θεωρείται ως η ημέρα μηδέν (η μέτρηση ξεκινά από την αμέσως επόμενη μέρα).
  • Λόγω της αναδρομικής ισχύος της απόφασης, η πρώτη ενημέρωση που θα γίνει τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, θα αφορά σε θετικά στον ιό άτομα που στις 8 Μαρτίου 2022, θα έχουν συμπληρώσει όχι μόνο την 7η αλλά και την 8η ή 9η ημέρα από την αρχική τους διάγνωση.
  • Μόνο οι εργαστηριακές εξετάσεις που θα πραγματοποιούνται στα προκαθορισμένα σημεία του Υπουργείου Υγείας, θα αναγνωρίζονται ως έγκυρα για σκοπούς αποδέσμευσης πριν από την 10η ημέρα. (Όσα άτομα δεν ακολουθήσουν την άνω διαδικασία θα μπορούν να αποδεσμευτούν αυτόματα με βάση τη διαδικασία που ισχύει την 10η ημέρα).
  • Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό κατά την 7η ημέρα, το θετικό περιστατικό θα πρέπει να συνεχίσει τον αυτοπεριορισμό του μέχρι τη λήψη του μηνύματος αποδέσμευσης από το Υπουργείο Υγείας όπου θα αποδεσμεύεται την επόμενη ημέρα (8η ημέρα περιορισμού) και θα μπορούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό νόσησης μέσω της πύλης https://www.eudcc.gov.cy/.
  • Τονίζεται ότι κατά τη διενέργεια της εξέτασης αποδέσμευσης θα πρέπει να δηλώνονται τα ίδια στοιχεία ταυτοποίησης που δηλώθηκαν κατά την καταχώρηση τους στην πλατφόρμα ως θετικά περιστατικά (έγγραφο ταυτοποίησης, ημερομηνία γέννησης και αριθμός τηλεφώνου) για αποφυγή τεχνικών προβλημάτων και καθυστερήσεων στην αποδέσμευση.
  • Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, το άτομο έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει τη διαδικασία εξέτασης κατά την 8η ή και 9η ημέρα, σπεύδοντας στο ίδιο σημείο που του υπέδειξε το Υπουργείο Υγείας κατά την 6η ημέρα, ή να περιορίζεται μέχρι την 10η ημέρα όπου θα αποδεσμεύεται χωρίς επιπλέον εξέταση.

Τονίζεται ότι στον χώρο διενέργειας της εξέτασης θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και προστασίας (διπλή χειρουργική μάσκα, ή προστατευτική μάσκα τύπου ΚΝ95 ή FFP2).

β) από τις 8 Μαρτίου 2022, όπως οι στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού που δεν έχουν απομονωθεί από το θετικό στον ιό άτομο (πχ. γονείς που προσέχουν ανήλικο παιδί, κτλ) αντί να παραμένουν σε περιορισμό για 10+7 ημέρες, δύναται μετά την αποδέσμευση του κρούσματος την 7η ημέρα να υποβάλλονται σε εξέταση (Rapid ή PCR) και εάν εξασφαλίσουν αρνητικό αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται. Η απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.

γ) από τις 8 Μαρτίου 2022, την έγκριση του πλάνου αναπροσαρμογής των μέτρων κατά της    νόσου COVID-19. Το πλάνο θα περιλαμβάνει τα υποστατικά και τις επαγγελματικές δραστηριότητες, που θα ταξινομούνται βάσει της επικινδυνότητας και θα γνωρίζουν οι πολίτες ποιες θα είναι οι ανάλογες προϋποθέσεις για να εισέλθουν σε αυτά τα υποστατικά είτε για τα άτομα με ιστορικό εμβολιασμού είτε για τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού.

Στο πλάνο θα περιλαμβάνονται 4 κατηγορίες στις οποίες θα ταξινομούνται οι χώροι:

α) υψηλής επικινδυνότητας

β) μέσης επικινδυνότητας

γ) χαμηλής επικινδυνότητας

q

q

qqδ)  Στους χώρους σύντομης παραμονής και συγκεκριμένα στους ποιο κάτω δεν θα απαιτείται η επίδειξη SafePass:

- Υπεραγορές

- Παντοπωλεία

- Κρεοπωλεία

- Φρουταγορές

- Επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό κάτω των 100 τ.μ. - Υπηρεσία Take Away

- Φαρμακεία

- Αρτοποιεία

- Περίπτερα

δ) από τις 8 Μαρτίου 2022 αύξηση χωρητικότητας  σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, καζίνο, γυμναστήρια.

ε) από τις 8 Μαρτίου 2022, αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων σε εκδηλώσεις περιλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων στα 500 άτομα, νοουμένου ότι το εμβαδόν του χώρου επιτρέπει την αναλογία 1.5 τ.μ ανά άτομο.

στ) Άρση της απαγόρευσης για τη διεξαγωγή μαθητικών παρελάσεων. Θα εκδοθεί ειδικό πρωτόκολλο με κατευθυντήριες οδηγίες.