Τρεις προτάσεις από ΕΔΕΚ για αναδόμηση του ΓΕΣΥ

Τι εισηγείται ο Πρόεδρος του Κινήματος κρούοντας, παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του Συστήματος

Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένες αποφάσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις για το ΓΕΣΥ, δήλωσε σήμερα (19/12) ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, προτείνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση και στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων, οι προσωπικοί γιατροί να πληρώνονται ανάλογα με τους ασθενείς τους οποίους δέχονται καθώς και ότι θα πρέπει να διευκολυνθεί η πρόσβαση του ασθενή στους ειδικούς γιατρούς.

«Η δημοσιοποίηση κάποιων προκαταρκτικών στοιχείων και αποτελεσμάτων από το Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας αναφορικά με το ‘φαγοπότι’ το οποίο πραγματοποιήθηκε τους πρώτους μήνες του ΓΕΣΥ επιβεβαιώνουν αυτά που από την αρχή η ΕΔΕΚ έθετε ως προϋπόθεση για την υλοποίηση ενός σωστού ΓΕΣΥ προς όφελος των πολιτών», ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος σε δηλώσεις του στα γραφεία της ΕΔΕΚ.

«Και για τις θέσεις τις οποίες εξέφρασε η ΕΔΕΚ είχαμε στοχοποιηθεί από πάρα πολλές κατευθύνσεις και πλευρές», πρόσθεσε.

>>> Διαβάστε ακόμη: ΓεΣΥ - Υπό εξέταση 130 γιατροί-Πήραν έως και €450.000 για 6 μήνες <<<

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ «το ζητούμενο ακριβώς ήταν ότι αφενός μεν έπρεπε να υπάρχει σωστή εφαρμογή του ΓΕΣΥ και σωστή αξιοποίηση του ιατρικού προσωπικού για να αποφευχθούν όλα αυτά, αλλά και μια δεύτερη παράμετρος την οποία από την πλευρά της ΕΔΕΚ είχαμε θέσει και απορρίφθηκε ήταν η ανάγκη να υπάρχει ένας ισχυρός εποπτικός μηχανισμός ανεξάρτητος από το Υπουργείο Υγείας, ανεξάρτητος από τον ΟΑΥ, για να μπορεί ακριβώς να παρεμβαίνει αποτελεσματικά και αποφασιστικά για μείωση της διασπάθισης των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη».

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «δυστυχώς που διαπιστώνουμε αυτές όλες τις εκτροπές από την οικονομική διαχείριση διαπιστώνουμε να υπάρχει και μια σημαντική μείωση του επιπέδου της προσφερόμενης περίθαλψης στους πολίτες».

«Είναι λοιπόν ώρα και καιρός, όπως το τονίσαμε πάρα πολλές φορές, κάποιοι να αναλάβουν την ευθύνη», είπε. Κάποιοι, πρόσθεσε, «θα πρέπει να σκεφτούν τους πολίτες και σε επίπεδο υγείας και σε επίπεδο φορολογίας έτσι ώστε το ΓΕΣΥ να διασφαλιστεί, να ισχυροποιηθεί για να μπορέσει να επιτελέσει το έργο και τον ρόλο για τον οποίο θεσπίστηκε».

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε εποικοδομητικές προτάσεις, έστω και αν αυτές δεν αρέσουν σε κάποιους, έστω και αν αυτές οι προτάσεις μας στοχοποιούν, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι πολίτες και η προσφορά υψηλής ποιότητας περίθαλψης».

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες του από την συνάντηση για τα θέματα ΓΕΣΥ που θα γίνει στη Βουλή, απάντησε ότι «θα προσέλθω σε αυτή την συνάντηση με πολύ χαμηλές προσδοκίες».

«Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι κυρίως τα πολιτικά κόμματα, διαπιστώνοντας όλα αυτά τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουμε βιώσει τους πρώτους μήνες, να έχουν την αποφασιστικότητα να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις», είπε.

Και επειδή, ανέφερε, «ως ΕΔΕΚ ποτέ δεν κρυφτήκαμε, έχουμε ξεκαθαρίσει τις θέσεις μας, για εμάς αυτή την περίοδο θα πρέπει άμεσα να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο «η πρώτη κατεύθυνση είναι η γρήγορη, η άμεση και αποτελεσματική αναβάθμιση και στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων προτού είναι αργά, προτού καταρρεύσουν, γιατί βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Το δεύτερο, ανέφερε, είναι ότι «θα πρέπει να γίνει αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού». Για να είμαστε ξεκάθαροι, διευκρίνισε, «εμείς θεωρούμε ότι ο προσωπικός γιατρός δεν πρέπει να λειτουργεί στη βάση της λίστας των ασθενών που έχει εγγεγραμμένους αλλά στη βάση των ασθενών που δέχεται».

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Σιζόπουλος, «να ενισχύσουμε αυτό που η ίδια η νομοθεσία προβλέπει, να διευκολύνουμε την πρόσβαση του ασθενή στον ειδικό γιατρό». Γιατί, πρόσθεσε, «αυτό στην ουσία θα βοηθήσει στην μείωση της σπατάλης που γίνεται, στη διευκόλυνση του ασθενούς για να έχει γρήγορη περίθαλψη και στην κατάργηση των λιστών αναμονής που δυστυχώς μεταφέρθηκαν από τον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα».

«Αυτές για εμάς είναι τρεις σημαντικές αποφάσεις οι οποίες μπορούν να αναδομήσουν σωστά το ΓΕΣΥ χωρίς να αλλάζεται η φιλοσοφία του, γιατί πρέπει να το τονίσω η φιλοσοφία του ΓΕΣΥ αλλάζει με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, του ΟΚΥΠΥ και του ΟΑΥ που δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία ουσιαστικά όπως ψηφίστηκε», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Αλλά, πρόσθεσε, «την εφαρμόζουν με τρόπο εξυπηρέτησης είτε σκοπιμοτήτων, είτε λόγω άγνοιας που υπάρχει και αδυναμίας σωστής υλοποίησης και εφαρμογής του ΓΕΣΥ».