Ζέτα: Αυτός ενδέχεται να είναι ο κατώτατος μισθός

Ο στόχος για τον κατώτατο μισθό - Πώς θα αποφασιστεί το ποσό

Για τη θέσπιση του εθνικού κατώτατου μισθού μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ η υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. 

>>> Υπουργικό: Μείωση 14% στο ΦΠΑ για ρεύμα σε ευάλωτους <<<

Μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας τόνισε πως η θέσπιση του κατώτατου μισθού στην Κύπρο μόνο οφέλη μπορεί να φέρει.

Για το ποιος θα είναι τελικά ο κατώτατος μισθός, η κ. Αιμιλιανίδου υποστήριξε πως υπάρχει η πρόταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μελέτη που έγινε αλλά και το δεδομένο ότι παίρνουμε τον διάμεσο μισθό. 

«Για το 2020 ο διάμεσος μισθός είναι στα 1600 ευρώ. Αρχίζεις από 50-60% του διάμεσου μισθού, ωστόσο ο στόχος είναι το 60%. (σ.σ. δηλαδή στα 960 ευρώ). Όλες οι χώρες έχουν αρχίσει με ένα χαμηλότερο ποσοστό για να μπορέσουν να δουν τα οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα δημιουργούνται», σημείωσε. 

«Αρχίσαμε τον κοινωνικό διάλογο εδώ και αρκετό καιρό και η τελευταία μας συνάντηση ήταν στις 8 Σεπτεμβρίου. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, μια αλλαγή η οποία θα υπάρξει είναι λογικό ότι υπάρχουν επιφυλάξεις, σκέψεις και γι’αυτό γίνεται ο διάλογος. Από την άλλη είναι δέσμευση της Κυβέρνησης ότι σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης θα προχωρούσαμε με την υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού. Όλες οι μελέτες που άρχισε το υπουργείο Εργασίας από το 2019 έχουν δείξει ότι πραγματικά μόνο οφέλη μπορεί να φέρει η εισαγωγή κατώτατου μισθού στην Κύπρο».

Την ίδια ώρα η κ. Αιμιλιανίδου πρόσθεσε πως ο εθνικός κατώτατος μισθός έχει βασικούς στόχους και είναι αυτοί που έχουν παρουσιαστεί. Σημειώνεται πως χθες Τετάρτη (3/11) εκπρόσωπος του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας παρουσίασε τις βασικές πτυχές και παραμέτρους της μελέτης, που ετοίμασε το Γραφείο αναφορικά με τη θέσπιση του κατώτατου μισθού.

Όπως δήλωσε η αρμόδια υπουργός, «ένας από τους βασικούς στόχους είναι η επέκταση της κάλυψης σε όλα τα επαγγέλματα. Στόχος είναι και η επίτευξη ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης αλλά και η βελτίωση της προστασίας των εργαζομένων από αδικαιολόγητα χαμηλούς μισθούς. Αυτά όλα φέρνουν ένα αποτέλεσμα ότι μειώνεται η μισθολογική και εισοδηματική ανισότητα και το φτώχειας των εργαζομένων»

Καταληκτικά σημείωσε πως το 59% των χαμηλά αμειβόμενων μισθωτών είναι γυναίκες.