Ζητούν νομοθετική ρύθμιση αμοιβής για πρακτική άσκηση

Η επιτροπή Εργασίας επιθυμεί να θέσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο γύρω από τις αμοιβές της πρακτικής επαγγελματικής άσκησης

UPD: Λεωνίδου: Αναγκαία η κατοχύρωση επ’ αμοιβή πρακτικής άσκησης νέων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ


Τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου το οποίο θα κατοχυρώνει και θα διασφαλίζει την αμοιβή μαθητών, φοιτητών ή και αποφοίτων, οι οποίοι υποχρεούνται να περάσουν από το στάδιο της πρακτικής επαγγελματικής άσκησης, θα επιδιώξει η Βουλή. Συγκεκριμένα, το θέμα, το οποίο αφορά μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού και το οποίο θα απασχολήσει σήμερα την Επιτροπή Εργασίας της Βουλής αναφέρεται ως: Η ανάγκη διασφάλισης της επ’ αμοιβή πρακτικής επαγγελματικής άσκησης των νέων, η οποία προβλέπεται από τα προγράμματα σπουδών, καθώς και από τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Μιλώντας στην Brief, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, Ανδρέας Καυκαλιάς, σημείωσε ότι υπάρχουν μαθητές, οι οποίοι μετέχουν σε προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία προϋποθέτουν πρακτική άσκηση. Παράλληλα, υπάρχουν φοιτητές, οι οποίοι για να εξασφαλίσουν το πτυχίο τους πρέπει να περάσουν από ένα στάδιο επαγγελματικής κατάρτισης. Υπάρχουν δε και απόφοιτοι, οι οποίοι για να εξασφαλίσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος, θα πρέπει να συμπληρώσουν μια περίοδο επαγγελματικής άσκησης. Για όλους αυτούς, σημείωσε ο κ. Καυκαλιάς, πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο ως προς τον τρόπο που αμείβονται. Και αυτό, συμπλήρωσε, καθότι σήμερα δεν υπάρχει ένα τέτοιο πλαίσιο με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαφόρων ταχυτήτων αμοιβές. 

Σύμφωνα με τον κ. Καυκαλιά υπήρξαν αντιδράσεις από φοιτητές, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν υπήρξε καθόλου ανταπόκριση από την εργοδοτική πλευρά, όσον αφορά στο θέμα της αμοιβής τους και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να εκλείψει, σημείωσε. Χρειάζεται να καθοριστεί ένα μίνιμουμ πακέτο αμοιβών και ωφελημάτων, το οποίο θα λαμβάνουν κατά την επαγγελματική τους πρακτική, τόνισε. Παράλληλα, συνέχισε ο πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας, το Κράτος έχει ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την υπόθεση, η οποία δεν αφορά μόνο τους εργοδότες. Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα πλαίσιο, το οποίο ενδεχομένως να προσφέρει και κίνητρα στους εργοδότες να εργοδοτούν αυτές τις ομάδες, μαθητών, φοιτητών ή και αποφοίτων. 

Όπως ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί σφαιρικά και για το λόγο αυτό, στη συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας κλήθηκαν εκπρόσωποι όλων όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα, όπως είναι για παράδειγμα τα δυο υπουργεία Εργασίας και Παιδείας, εκπρόσωποι των πανεπιστημίων, των εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων και άλλοι. Συγκεκριμένα, όπως καταγράφεται στην ατζέντα της Επιτροπής για το θέμα κλήθηκαν να παραστούν: Εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Τμήματος Εργασίας του ιδίου υπουργείου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑΝΑΔ), της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, εκπρόσωποι του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, εκπρόσωποι της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΑΣΔΥΚ, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΑΣΟ) και της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα» και των εργοδοτικών οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ και της ΠΟΒΕΚ.

Πέραν των πιο πάνω, η Επιτροπή Εργασίας της Βουλής αναμένεται να εξετάσει σήμερα και το θέμα που αφορά στα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των κρατικών ιδρυμάτων φιλοξενίας παιδιών και τρόπους αντιμετώπισής τους. Για τo θέμα, κλήθηκαν να παραστούν η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Επίτροπος Νομοθεσίας, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Υγείας, της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΑΣΔΥΚ, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΠΟΑΣΟ) και της Παγκύπριας Συντεχνίας «Ισότητα».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ