Θα καταγράφει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος στον τομέα της υγείας
 • Έκθεση 2017: Η Κύπρος διαθέτει το μικρότερο ποσοστό των δημόσιων δαπανών της για την υγεία

Το προφίλ υγείας της Κύπρου ξεδιπλώνεται για άλλη μια φορά και φέτος στη νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας που πραγματοποιείται από κοινού με τον ΟΟΣΑ.

Στο προφίλ θα καταγράφονται οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος στον τομέα της υγείας όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. και θα αξιολογείται η πρόοδος σε σχέση με προσβάσιμα και ανθεκτικά συστήματα υγείας.

Το προφίλ αποτελεί το δεύτερο στάδιο του της έκθεσης «Η υγεία με μια ματιά: Ευρώπη 2018» η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αναλύει την κατάσταση της υγείας των πολιτών της Ε.Ε., καθώς και τις επιδόσεις των συστημάτων υγείας.

Πληροφορίες της "Brief" αναφέρουν ότι στα προφίλ υγείας θα αποκρυπτογραφείται η κατάσταση της υγείας του πληθυσμού και των βασικών παραγόντων κινδύνου της χώρας, και θα γίνεται μια σύντομη αξιολόγηση των επιδόσεων κάθε συστήματος υγείας.

Στην κοινή έκθεση που ήδη δημοσιοποιήθηκε επιβεβαιώνεται ότι μέχρι και το 20 % των δαπανών υγείας στα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να ανακατανεμηθούν για καλύτερη αξιοποίηση. Για παράδειγμα, να γίνει ένας συνδυασμός μέσων πολιτικής για βελτιστοποίηση των δαπανών και για  πιο αποδοτική επένδυση χρημάτων, όπως είναι η επιλογή, κάλυψη ή προμήθεια και τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω της αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας.

Ένα σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν μη καλυπτόμενες ανάγκες περίθαλψης σε σύγκριση με τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος.

Πορίσματα 2017
Στο προηγούμενο προφίλ της Κύπρου, με έτος αναφορά το 2017, επισημαίνεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι:

 • Η κατάσταση υγείας του κυπριακού πληθυσμού είναι καλή και το προσδόκιμο ζωής είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

 • Οι δείκτες θνησιμότητας για συχνές αιτίες θανάτου, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι μορφές καρκίνου, είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

 • Υπάρχει ανοδική τάση στην επίπτωση ορισμένων μορφών καρκίνου και ειδικότερα του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα.

 • Ο δείκτης θνησιμότητας λόγω διαβήτη είναι επίσης πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

 • Η κατανάλωση αλκοόλ είναι χαμηλή συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και οι διατροφικές συνήθειες είναι κατά κανόνα ευνοϊκές.

 • To κάπνισμα παραμένει σημαντικό πρόβλημα υγείας, καθώς τα ποσοστά καπνίσματος δεν έχουν μειωθεί όπως σε πολλές άλλες χώρες.

 • Το σύστημα υγείας καταμερίζεται μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και το δημόσιο σύστημα δεν προσφέρει καθολική κάλυψη.

 • O συντονισμός μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ελάχιστος.

 • Ένα ποσοστό 75% του πληθυσμού καλύπτεται από τον δημόσιο τομέα, όμως υπάρχουν μακρές λίστες αναμονής για ορισμένες υπηρεσίες, λόγω των περιορισμένων πόρων.

 • Πολλοί επιλέγουν να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το κόστος των υπηρεσιών που τους παρέχονται.

 • Οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό των συνολικών δαπανών υγείας. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία.

 • Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία προγραμματισμού όσον αφορά το υγειονομικό δυναμικό, στοιχείο που συμβάλλει στην πολύ χαμηλή αναλογία των 1,5 μόλις νοσηλευτών ανά ιατρό.

 • Οι περισσότεροι ιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και η πλειονότητα των νοσηλευτών απασχολείται στον δημόσιο τομέα.

 • Ο συντονισμός μεταξύ παρόχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ελάχιστος.

 • Η Κύπρος διαθέτει το μικρότερο ποσοστό των δημόσιων δαπανών της για την υγεία από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. από το 2004 και μετά.

 • Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οπόταν τα δημόσια έσοδα συρρικνώθηκαν, η Κύπρος αναγκάστηκε να αναλάβει υψηλό δημόσιο χρέος για να διατηρήσει το χαμηλό της επίπεδο δαπανών υγείας.

Χρύσω Αντωνιάδου
 
105
Thumbnail

H Iταλία εξετάζει τη λήψη δανείων από την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (ΑΙΙΒ) της Κίνας, καθώς σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα της G7 η οποία θα εγκρίνει το πρόγραμμα επενδύσεων «Zώνη και Δρόμος» του Πεκίνου.

ad1mobile

Οι δύο χώρες ετοιμάζονται να «διερευνήσουν όλες τις ευκαιρίες για συνεργασία» στην Ιταλία και «σε τρίτες χώρες», σύμφωνα με πεντασέλιδο έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times.

H συμφωνία των δύο πλευρών θα καλύπτει τομείς όπως οι μεταφορές, τα logistics και τα έργα υποδομών. «Οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού με την Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (ΑΙΙΒ)», αναφέρεται.

>>> BLOOMBERG ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ  <<<

ad2mobile

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, το έγγραφο δείχνει πως η Ιταλία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Κίνα και αντιστέκεται στις πιέσεις που δέχεται από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να διακόψει τις συνομιλίες με το Πεκίνο.

Η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να υπογράψει ένα «μνημόνιο κατανόησης» για την πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος» στις 22 Μαρτίου, όταν θα επισκεφτεί τη Ρώμη ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ.

article 1