Θα καταγράφει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος στον τομέα της υγείας
 • Έκθεση 2017: Η Κύπρος διαθέτει το μικρότερο ποσοστό των δημόσιων δαπανών της για την υγεία

Το προφίλ υγείας της Κύπρου ξεδιπλώνεται για άλλη μια φορά και φέτος στη νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις Πολιτικές και τα Συστήματα Υγείας που πραγματοποιείται από κοινού με τον ΟΟΣΑ.

Στο προφίλ θα καταγράφονται οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Κύπρος στον τομέα της υγείας όπως και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. και θα αξιολογείται η πρόοδος σε σχέση με προσβάσιμα και ανθεκτικά συστήματα υγείας.

Το προφίλ αποτελεί το δεύτερο στάδιο του της έκθεσης «Η υγεία με μια ματιά: Ευρώπη 2018» η οποία δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο και αναλύει την κατάσταση της υγείας των πολιτών της Ε.Ε., καθώς και τις επιδόσεις των συστημάτων υγείας.

Πληροφορίες της "Brief" αναφέρουν ότι στα προφίλ υγείας θα αποκρυπτογραφείται η κατάσταση της υγείας του πληθυσμού και των βασικών παραγόντων κινδύνου της χώρας, και θα γίνεται μια σύντομη αξιολόγηση των επιδόσεων κάθε συστήματος υγείας.

Στην κοινή έκθεση που ήδη δημοσιοποιήθηκε επιβεβαιώνεται ότι μέχρι και το 20 % των δαπανών υγείας στα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα μπορούσαν να ανακατανεμηθούν για καλύτερη αξιοποίηση. Για παράδειγμα, να γίνει ένας συνδυασμός μέσων πολιτικής για βελτιστοποίηση των δαπανών και για  πιο αποδοτική επένδυση χρημάτων, όπως είναι η επιλογή, κάλυψη ή προμήθεια και τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων μέσω της αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας.

Ένα σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι ότι τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν μη καλυπτόμενες ανάγκες περίθαλψης σε σύγκριση με τα νοικοκυριά υψηλού εισοδήματος.

Πορίσματα 2017
Στο προηγούμενο προφίλ της Κύπρου, με έτος αναφορά το 2017, επισημαίνεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι:

 • Η κατάσταση υγείας του κυπριακού πληθυσμού είναι καλή και το προσδόκιμο ζωής είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

 • Οι δείκτες θνησιμότητας για συχνές αιτίες θανάτου, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι μορφές καρκίνου, είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

 • Υπάρχει ανοδική τάση στην επίπτωση ορισμένων μορφών καρκίνου και ειδικότερα του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του πνεύμονα.

 • Ο δείκτης θνησιμότητας λόγω διαβήτη είναι επίσης πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.

 • Η κατανάλωση αλκοόλ είναι χαμηλή συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και οι διατροφικές συνήθειες είναι κατά κανόνα ευνοϊκές.

 • To κάπνισμα παραμένει σημαντικό πρόβλημα υγείας, καθώς τα ποσοστά καπνίσματος δεν έχουν μειωθεί όπως σε πολλές άλλες χώρες.

 • Το σύστημα υγείας καταμερίζεται μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και το δημόσιο σύστημα δεν προσφέρει καθολική κάλυψη.

 • O συντονισμός μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ελάχιστος.

 • Ένα ποσοστό 75% του πληθυσμού καλύπτεται από τον δημόσιο τομέα, όμως υπάρχουν μακρές λίστες αναμονής για ορισμένες υπηρεσίες, λόγω των περιορισμένων πόρων.

 • Πολλοί επιλέγουν να προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι το κόστος των υπηρεσιών που τους παρέχονται.

 • Οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περίπου το μισό των συνολικών δαπανών υγείας. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία.

 • Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία προγραμματισμού όσον αφορά το υγειονομικό δυναμικό, στοιχείο που συμβάλλει στην πολύ χαμηλή αναλογία των 1,5 μόλις νοσηλευτών ανά ιατρό.

 • Οι περισσότεροι ιατροί, οδοντίατροι και φαρμακοποιοί εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα και η πλειονότητα των νοσηλευτών απασχολείται στον δημόσιο τομέα.

 • Ο συντονισμός μεταξύ παρόχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ελάχιστος.

 • Η Κύπρος διαθέτει το μικρότερο ποσοστό των δημόσιων δαπανών της για την υγεία από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. από το 2004 και μετά.

 • Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οπόταν τα δημόσια έσοδα συρρικνώθηκαν, η Κύπρος αναγκάστηκε να αναλάβει υψηλό δημόσιο χρέος για να διατηρήσει το χαμηλό της επίπεδο δαπανών υγείας.

Χρύσω Αντωνιάδου
 
127
Thumbnail

Η πόλη του Ντούισμπουργκ, έχει έντονη κινεζική ζωή. Στην Κίνα μάλιστα το Ντούισμπουργκ, παλαιότερα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής άνθρακα και χάλυβα στη Γερμανία, είναι γνωστότερο από το Βερολίνο. Περίπου 2.000 κινέζοι φοιτούν στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ-Έσσεν, ενώ οι κινεζικές πόλεις με έδρα την δυτικογερμανική πόλη φθάνουν τις 100.

Οι σχέσεις ξεκίνησαν ήδη από το 1982 με την αδελφοποίηση του Ντούισμπουργκ με την κινεζική πόλη Βουχάν, λέει ο εντεταλμένος της γερμανικής πόλης για ζητήματα Κίνας Γιοχάνες Πφλουγκ και προσθέτει ότι η πόλη διαπραγματεύεται αυτή την εποχή με ένα κινέζο επενδυτή την αγορά έκτασης κοντά στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. 

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<<

Η πόλη χρειάζεται επενδύσεις διότι ακόμα και σήμερα δεν έχει συνέλθει από το κλείσιμο των ορυχείων άνθρακα και τον τερματισμό της παραγωγής χάλυβα. Ενδεικτικό ότι η ανεργία στην πόλη φθάνει το 11%, ενώ κατά μέσο όρο στη Γερμανία η ανεργία κυμαίνεται γύρω στο 2%.

Η μεγάλη ελπίδα του Ντούισμπουργκ είναι το λιμάνι του στο Ρήνο, στο οποίο δημιουργήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια 7.000 θέσεις εργασίας. Και χάρη στους Κινέζους. Διότι ένα παρακλάδι του Νέου Δρόμου του Μεταξιού καταλήγει στο Ντούισμπουργκ. 

Ας σημειωθεί ότι η δυτικογερμανική πόλη διαθέτει το μεγαλύτερο παραποτάμιο λιμάνι στον κόσμο, με οκτώ αποβάθρες για φορτοεκφόρτωση κοντέινερ, αλλά και εξαιρετική σιδηροδρομική υποδομή που καθιστούν την πόλη ιδιαίτερα ελκυστική για την Κίνα και τα φιλόδοξα σχέδιά της για τη δημιουργία ενός Νέου Δρόμου Μεταξιού.

Αφελείς οι Γερμανοί στις διαπραγματεύσεις με Κινέζους
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του λιμανιού Έριχ Στάακε δηλώνει στην DW: «Εξυπηρετούμε περισσότερες από δέκα κινεζικές πόλεις και επαρχίες. Μέσα από αυτή τη συνεργασία ελπίζουμε σε σημαντική ανάπτυξη, μιας και τα τελευταία χρόνια η σιδηροδρομική υποδομή της πόλης συμπεριλήφθηκε στον Νέο Δρόμο του Μεταξιού».

ad1mobile

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

ad2mobile

Προς το παρόν όμως το Πεκίνο είναι εκείνο που βγαίνει κυρίως κερδισμένο από τους στενούς εμπορικούς δεσμούς. Στα τρία κοντέινερ που εισάγονται από την Κίνα, μόνο ένα επιστρέφει πίσω με γερμανικά προϊόντα. Παρά το γεγονός αυτό όμως είναι δύσκολο να εντοπιστούν επικριτικές φωνές για τις κινεζικές επενδύσεις στο Ντούισμπουργκ. Εκτός ενδεχομένως από τον νομικό Τόμας Πάτλοχ, ο οποίος δραστηριοποιείται ως σύμβουλος γερμανικών επιχειρήσεων στις σχέσεις τους με κινέζους εταίρους:

«Δυστυχώς οι Γερμανοί είναι εξαιρετικά αφελείς όταν διαπραγματεύονται με τους Κινέζους. Δεν είναι καλά ενημερωμένοι ή τουλάχιστον είναι χειρότερα ενημερωμένοι από τους εν δυνάμει εταίρους τους. Η τέχνη της διαπραγμάτευσης, η οποία ανήκει στην κινεζική νοοτροπία και την κουλτούρα, υποτιμάται δυστυχώς από πολλούς Γερμανούς», κατέληξε.

DW - Λίζα Χένελ / Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
 

article 1