Στρες στις τράπεζες για τα νέα stress tests

Οι ασκήσεις AQR και stress tests αρχίζουν τον Ιανουάριο και τα αποτελέσματα ανακοινώνονται τον Ιούλιο του 2020
  • «Πονοκέφαλος» τα ΜΕΔ και τα βαρίδια στους ισολογισμούς
  • Καθοριστική η φετινή χρονιά – Οι ασκήσεις στη βάση των φετινών στοιχείων

Γράφει η Χρύσω Αντωνιάδου

Σε νέες δοκιμασίες εισέρχεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, καθώς ετοιμάζεται για την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αρχίζει τον προσεχή Ιανουάριο και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2020. 

Παρόλο που θεωρητικά ο χρόνος είναι αρκετός για την κατάλληλη προετοιμασία, τα επιτελεία των τραπεζών άρχισαν ήδη να πονοκεφαλιάζουν καθώς, κατά τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών (AQR) και την  άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία του 2019.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Όπως πληροφορείται η Brief, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ξεφορτωθούν ακόμη περισσότερα «κόκκινα» δάνεια από τους ισολογισμούς τους φέτος, να μειώσουν την έκθεσή τους στα ΜΕΔ και να καλύψουν τα νώτα τους ώστε να μην χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη στείλει ξεκάθαρα μηνύματα και συστάσεις και προσδοκεί πως το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορεί να αποδείξει, μέσα από τις ασκήσεις, ότι έχει ενδυναμώσει τους ισολογισμούς του με διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων που θα εντοπιστούν μέσα από την αξιολόγηση.

Η αξία των δανείων

Κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης, οπόταν και ελέγχεται η ποιότητα στοιχείων ενεργητικού (AQR), θα αξιολογηθεί η αξία των δανειακών χαρτοφυλακίων και των εξασφαλίσεων τους και οι αντίστοιχες προβλέψεις, δηλαδή οι ζημιές που προκύπτουν από το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019, παρέχοντας παράλληλα και το σημείο εκκίνησης για την άσκηση ακραίων καταστάσεων.  

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στη βάση κοινής μεθοδολογίας και εναρμονισμένων ορισμών, με εκτενή έλεγχο της ευρωστίας των τραπεζών. Με την ολοκλήρωση της άσκησης ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού οι τράπεζες θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένο ποσοστό κεφαλαίων (Common Equity Tier 1) τουλάχιστον ίσο με 14,34%.

Η κεφαλαιακή κατάσταση

Ο κύριος στόχος της δεύτερης φάσης της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, γνωστής ως stress test, είναι η προσομοίωση της κεφαλαιακής κατάστασης των τραπεζών στη βάση δυο τριετών μακροοικονομικών σεναρίων, του βασικού και του ακραίου. 

Σύμφωνα με το βασικό και το ακραίο σενάριο, οι τράπεζες θα πρέπει να τηρούν κατά την τριετή περίοδο συγκεκριμένο ελάχιστο δείκτη κεφαλαίων (Common Equity Tier 1).

Με το βασικό σενάριο θα εκτιμηθεί κατά πόσον τα υφιστάμενα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών είναι επαρκή σε ένα τριετές μακροοικονομικό περιβάλλον.

Με το  ακραίο σενάριο θα εξεταστούν οι αντοχές του τραπεζικού τομέα, σε ακραίες μακροοικονομικές συνθήκες τριετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθείται, όποιες  τράπεζες παρουσιάζουν τυχόν καθαρά κεφαλαιακά ελλείμματα έχουν προθεσμία δύο βδομάδων να υποβάλουν σχέδια κάλυψης των αναγκών τους. 

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ & ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΗΣ BRIEF <<<

Test εμπιστοσύνης

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θεωρεί ότι, τα αποτελέσματα κρίνουν όχι μόνο τις τράπεζες αλλά και γενικότερα και την κυπριακή οικονομία, καθώς αξιολογούνται οι ενέργειες που έγιναν για ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και ανάλογα θα είναι υποβοηθητικά για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η άσκηση αυτή θα πραγματοποιηθεί βάσει μεθοδολογίας της ΕΚΤ για τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και βάσει μεθοδολογίας της ΕΑΤ (Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών) όσον αφορά την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), ως ανεξάρτητη αρχή της Ε.Ε. που είναι υπεύθυνη για την προληπτική ρύθμιση και εποπτεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, ανακοίνωσε μόλις πριν λίγες μέρες ότι  η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί καλύπτει όλες τις περιοχές υψηλού κινδύνου και έχει βελτιωθεί ώστε να βασίζεται και στα «ελλείμματα» και τα μαθήματα του παρελθόντος. Στην άσκηση θα συμμετέχουν δειγματοληπτικά  50 τράπεζες από τις οποίες οι 38 είναι τράπεζες της ευρωζώνης. 

Η τελική μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί  θα ανακοινωθεί φέτος, το τέλος του χρόνου. Η άσκηση αρχίζει τον Ιανουάριο του  2020 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος Ιουλίου.

Γράφει Χρύσω Αντωνιάδου