Τραμπ: Γκρεμίζοντας τις αγορές με μερικά tweets

Οι αλλεπάλληλες βολές του Αμερικανού Προέδρου κατά Κίνας και Fed οδηγούν τις αγορές στο «κόκκινο»

«Μοιάζει σαν η διοίκηση Τραμπ να περίμενε από τον επικεφαλής της Fed να ανακοινώσει από το βήμα του συνεδρίου χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων και καθώς εκείνος δεν το έκανε, σήμανε συναγερμό επιπέδου 5». Είναι η χαρακτηριστική φράση ενός αναλυτή που σχολιάζει στο CNBC την αντίδραση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του Επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ, στο ετήσιο συνέδριο των Κεντρικών Τραπεζών στο Jackson Hole.

Δεν ήταν όμως μόνο ο Πάουελ που εξαγρίωσε τον Τραμπ. Είχε προηγηθεί η Κίνα που ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα αυτοκίνητα. Ωστόσο οι αγορές έμειναν ψύχραιμες. Η Wall Street κατέγραφε μικρές απώλειες στο άνοιγμα αλλά όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Πάουελ άρχισε να διαγράφει τις ζημιές και να περνά σε κέρδη.

>>> Διαβάστε επίσης: Γιατί ο «πόλεμος» ΗΠΑ-ΕΕ θα στοίχιζε πιο πολύ από εκείνον με Κίνα <<<

Ο επικεφαλής της Fed διαβεβαίωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διατηρηθεί η ανάπτυξη και άφησε και τις αιχμές του προς τον Τραμπ για την εμπορική πολιτική (sic) που ακολουθεί αναφέροντας ότι «ο καθορισμός της εμπορικής πολιτικής είναι η αρμοδιότητα του Κογκρέσου και της Διοίκησης, όχι της Fed». Φυσικά αυτό που ο Πάουελ ονομάζει εμπορική πολιτική είναι στην ουσία ο εμπορικός πόλεμος που διεξάγεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εδώ και ένα χρόνο με την αμοιβαία ανταλλαγή δασμών.

Ωστόσο οι επενδυτές της Wall Street φάνηκαν ικανοποιημένοι καθώς ο Πάουελ μπορεί να μην αναφέρθηκε στην ομιλία του σε επερχόμενη μείωση επιτοκίων (η διαβεβαίωση ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί εκτιμήθηκε ότι καλύπτει το ζήτημα) αλλά επίσης δεν αναφέρθηκε σε μείωση επιτοκίων ως «μεσοκυκλική προσαρμογή», φράση που είχε χρησιμοποιήσει στην τελευταία συνεδρίαση της Fed, τρομοκρατώντας τους αναλυτές καθώς υπονοούσε ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις.

Και ενώ οι δείκτες άρχισαν να ανεβαίνουν, ανέκυψε ο τυφώνας Τραμπ. Καταρχήν περιέλαβε τον Πάουελ, για τον οποίο διερωτήθηκε εάν αυτός είναι ο χειρότερος εχθρός των ΗΠΑ ή ο κινέζος πρόεδρος. Μετά θυμήθηκε τους Κινέζους, τους οποίους κατηγόρησε ότι κλέβουν από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια διέταξε (!) τις αμερικανικές εταιρίες να βρουν εναλλακτικές και να φύγουν από την Κίνα.

Αποτέλεσμα: Μετά τις απώλειες στις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες θα πληγούν άμεσα από τους νέους δασμούς, και είχαν αρχίσει να υποχωρούν πριν από τα tweet του Τραμπ, άρχισαν να υποχωρούν και μετοχές εταιριών όπως η Apple (-4%) η Caterpillar (-3,1%), η Nvidia (-4,5%) η Broadcom (-4,5%).

Πλέον ο δείκτης Dow Jones χάνει πάνω από 500 μονάδες και διαπραγματεύεται με απώλειες 1,94%, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες κατά 2,08% και ο Nasdaq Composite κατά 2,60%.

Αντίστοιχη η εικόνα και στις Ευρωπαϊκές αγορές που άφησαν σε δεύτερη μοίρα τα «ευρωπαϊκά θέματα» (Brexit, ιταλική ακυβερνησία) και υπέκυψαν στους φόβους που γεννά η νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.

>>> ΟΛΗ Η ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ BRIEF ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ <<< 

Αλλά υπήρχε και συνέχεια γιατί εκτός από τις αγορές σε Ευρώπη και Αμερική, τα οργισμένα tweet του Τραμπ οδήγησαν και σε νέα αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πέφτει χαμηλότερα από εκείνη του 2ετούς. Σημειώνεται ότι πολλοί εκτιμούν την αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων ως αξιόπιστο δείκτη επερχόμενης ύφεσης.

Στις παράπλευρες απώλειες ο δείκτης μεταβλητότητας VIX (γνωστός και ως δείκτης φόβου) ενισχύεται κατά 23%. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,3% στα 53,51 δολάρια ανά βαρέλι, το μπρεντ χάνει 2,4%, στα 58,45, το φυσικό αέριο διολισθαίνει 1,2%, στα $2,13 ανά εκατομμύριο BTU. Και ο χρυσός (το λεγόμενο και ασφαλές καταφύγιο των επενδυτών) σημειώνει την καλύτερη επίδοση του από τον Απρίλιο του 2019 με κέρδη 1,9% στα 1.537,60 δολάρια /ουγγιά.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr