16η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη ΚΕΠΠΑ - Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν οι βουλευτές Γιώργος Παπαδόπουλος, Ελένη Σταύρου και Ζαχαρίας Κουλίας

Ολοκληρώθηκαν στο Ζάγκρεπ οι εργασίες της 16ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
 
Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν οι βουλευτές Γιώργος Παπαδόπουλος, Ελένη Σταύρου και Ζαχαρίας Κουλίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, στα πλαίσια της ενότητας για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας και βιομηχανίας, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε τη σημασία της προόδου, που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
 
Επεσήμανε ότι κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων και της συνοχής των δράσεων της ΕΕ είναι θεμιτή, εφόσον αυτές στοχεύουν στην αυτονομία της ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Αναφορικά με τη συζήτηση για τη συμμετοχή τρίτων κρατών σε κοινά σχέδια στα πλαίσια της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι αυτή η πρακτική θα πρέπει να αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Υπογράμμισε, επίσης, ότι η απόφαση για έγκριση της συμμετοχής τρίτων κρατών σε αυτή τη μορφή συνεργασίας πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, που περιλαμβάνουν την ευθυγράμμιση της εξωτερικής πολιτικής της τρίτης χώρας με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, αλλά και τη βούληση της χώρας αυτής να συνεργάζεται με όλα τα συμμετέχοντα κράτη μέλη της ΕΕ.  

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να διατηρήσει τη διεθνή της παρουσία και δράση και ως παροχέας ασφάλειας, με επικέντρωση των δράσεών της στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας.
 
Τόνισε, επίσης, ότι οι δράσεις της ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το διεθνές δίκαιο και τις αξίες και αρχές στις οποίες η Ένωση εδράζεται η Ένωση. Χαρακτήρισε δε, καίριας σημασίας την επαναβεβαίωση και ξεκάθαρη διατύπωση των αρχών που διέπουν την εξωτερική δράση της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της και να καθιερωθεί ως παράγοντας που δρα βάσει κοινώς καθορισμένων διεθνών κανόνων, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κυριαρχία και ακεραιότητα των κρατών και που αποδέχεται την πολυμέρεια ως εργαλείο προώθησης λύσεων σε διεθνή θέματα.

Εξάλλου, κατά την ίδια συζήτηση, η κ. Σταύρου έθεσε το θέμα της ανάγκης σεβασμού των ιδιαιτεροτήτων των μικρών κρατών, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ασφάλεια και την άμυνα, ώστε να διασφαλιστεί τόσο η συμμετοχή τους, όσο και η αποτελεσματική τους συμβολή στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.  

 
(ΚΥΠΕ)