ΑΚΕΛ: Προγράμματα στήριξης παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία

Επιβάλλεται η εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων στήριξης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία

Επιβάλλεται η εφαρμογή αποτελεσματικών προγραμμάτων στήριξης των παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία, αναφέρει ο  Άντρος Καυκαλιάς, βουλευτής του ΑΚΕΛ σε δήλωση του μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

Αυτούσια η δήλωση:

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας συζητήσαμε τα προγράμματα και δράσεις που προωθούνται για τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία.

Το πρώτο που επιθυμώ να σημειώσω είναι το εξής: Όλοι έχουμε υπογραμμίσει τη μεγάλη μας έγνοια σε σχέση με την ανάγκη να εφαρμοστούν αποτελεσματικά προγράμματα και δράσεις στις εκπαιδευτικές μονάδες, οι οποίες φιλοξενούν παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία. Μέτρα τα οποία να είναι προς όφελος και στήριξη όλων των παιδιών, τόσο των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, όσο και των υπολοίπων παιδιών.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Στη θεωρία ακούσαμε πολλά καλά πράγματα. Άλλο, όμως, η θεωρία και άλλο η πράξη. Και τα πράγματα δεν είναι στη θεωρία ή τις εξαγγελίες που κρίνονται αλλά στην πραγματικότητα τους. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλά προβλήματα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται στις σχολικές μονάδες. Για παράδειγμα: Στη διάρκεια της συζήτησης έχει αναφερθεί ότι παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία που περνούν από τις μεταβατικές τάξεις, δεν είναι βέβαιο αν είναι έτοιμα στο βαθμό που θα έπρεπε να ήταν για να παρακολουθήσουν τα κανονικά μαθήματα στις τάξεις. Και από εδώ ξεκινούν ένα σωρό προβλήματα που συνδέονται και με την μαθησιακή θέση αυτών των παιδιών, καθώς και με άλλα ζητήματα που μπορεί να προκύψουν.

Επομένως, χρειάζεται να εστιάσουμε την προσοχή μας τόσο στα προγράμματα και δράσεις για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, αλλά παράλληλα χρειάζεται και μια πολύπλευρη στήριξη αυτών των παιδιών ούτως ώστε η προσαρμογή τους και η ένταξη τους στο σχολείο και την κοινωνία να είναι ομαλή και να μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα.
 
Ανύπαρκτα τα μέτρα στήριξης της λαϊκής παράδοσης

Το δεύτερο, σημαντικό, θέμα που συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας αφορά την πολιτική ανάδειξης του κυπριακού τραγουδιού και της λαϊκής ποίησης, προβλήματα και προοπτικές. Όλοι έχουμε συμφωνήσει για την αναγκαιότητα εκπόνησης συγκεκριμένης μελέτης και κατάθεσης ολοκληρωμένου σχεδιασμού και εθνικής στρατηγικής για τη λαϊκή μας παράδοση. Κάτι το οποίο απουσιάζει. Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή έχουμε δράσεις, οι οποίες είναι αποσπασματικές και σαφέστατα δεν μπορούν να στηρίξουν ουσιαστικά τη λαϊκή παράδοση.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Στη διάρκεια της συζήτησης ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει δέκα σημεία- προτάσεις προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της λαϊκής μας παράδοσης. Επιγραμματικά να πούμε ότι:

  • Τα κονδύλια που εξειδικευμένα παρέχουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες για τον λαϊκό πολιτισμό ύψους €140.000 είναι ανεπαρκέστατα  και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποστηρίξουν τις όποιες πολιτικές στήριξης της λαϊκής παράδοσης.
  • Καμιά ουσιαστική στήριξη παρέχεται σε ερασιτέχνες- φορείς και πρόσωπα- της κυπριακής παράδοσης. Η επιμέρους στήριξη σε κάποια φεστιβάλ, που πραγματοποιούνται και με τη συμμετοχή λαϊκών συγκροτημάτων και από άλλες χώρες, δεν είναι ικανοποιητική.
  • Η πολιτική ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού πρέπει να ξεκινά από τα σχολεία, μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα και άλλες δραστηριότητες- εκδηλώσεις, αλλά και με τη δημιουργία πανεπιστημιακών προγραμμάτων.
  • Απαραίτητη είναι η προβολή των Κυπρίων δημιουργών μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.
  • Να δοθούν κίνητρα για δράσεις στο σχολείο, όπως η παρουσίαση και κατασκευή μουσικών οργάνων, απαγγελία ποιημάτων, διαλέξεις, τιμητικές εκδηλώσεις κοκ.
  • Θα μπορούσε να προκηρυχθεί «έτος κυπριακής παραδοσιακής μουσικής», να γίνουν φεστιβάλ κυπριακού τραγουδιού, διαγωνισμοί ποίησης κ.ά.
  • Να ενθαρρυνθούν τα ΜΜΕ να προβάλλουν και να προωθούν την κυπριακή λαϊκή παράδοση.
  • Να στηριχθεί η συγγραφική δραστηριότητα των δημιουργών λαϊκού πολιτισμού.
  • Να γίνει ψηφιακή καταγραφή της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης της Κύπρου.
  • Η κυβέρνηση να επαναφέρει το τιμητικό επίδομα προς τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, ώστε να στηρίξει τους Κύπριους δημιουργούς.

Τέλος, έχουμε συμφωνήσει στην Επιτροπή ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα αναμένουμε εντός δυο μηνών μια ολοκληρωμένη εισήγηση από πλευράς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά πολιτικές και στρατηγικές στήριξης της λαϊκής παράδοσης.