Αναμένεται επεισοδιακή Ολομέλεια / Πάει η πρόταση για αυτοδιάλυση

Ενώπιον της Ολομέλειας αναμένεται να κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος η πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής

Γιώργος Περδίκης και Άννα Θεολόγου αναμένεται να καταθέσουν την πρόταση τους για αυτοδιάλυση της Βουλής, παραίτηση της Κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών στις 29 Νοεμβρίου με τη μορφή του κατεπείγοντος στη σημερινή (23/10) Ολομέλεια της Βουλής.

>>>> LIVE: Ξεκινά η συζήτηση για αυτοδιάλυση της Βουλής <<<< 

Κάτι που επιβεβαίωσε και μιλώντας στην Brief ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. «Θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος. Άμεση διάλυση της Βουλής και εκλογές σε 45 ημέρες, όπως λέει το Σύνταγμα», τόνισε. 

>>> Όλες οι εξελίξεις σε σχέση με το αίτημα για αυτοδιάλυση της Βουλής <<<

Να σημειώσουμε πως στη σημερινή Ολομέλεια του Σώματος σύμφωνα με την ατζέντα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αδάμου Αδάμου, και η διαβεβαίωση των νέων βουλευτών, Ρούλας Γεωργιάδου και Γιαννάκη Γαβριήλ, μετά τις παραιτήσεις του πρώην Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και Βουλευτή ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Χριστάκη Τζιοβάνη

Ποια διαδικασία ακολουθείται 

Σύμφωνα με την διαδικασία - όταν δηλαδή κατατίθενται προτάσεις με τη μορφή του κατεπείγοντος - η Ολομέλεια καλείται να αποφασίσει κατά πόσον θα την αποδεχτεί ή όχι, ούτως ώστε να συζητηθεί την ίδια ημέρα εντός της Ολομέλειας. 

Εάν τώρα η Ολομέλεια αποδεχτεί την οποιαδήποτε πρόταση νόμου με τη μορφή του κατεπείγοντος τότε τα κόμματα τοποθετούνται εντός της ίδιας συνεδρίας για τη συγκεκριμένη πρόταση. 

Σε αντίθετη περίπτωση, τότε η πρόταση νόμου ακολουθεί την κανονική διαδικασία, όπου παραπέμπεται στην αρμόδια επιτροπή προς συζήτηση και έπειτα επιστρέφει για να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια. 

Αδάμου: Θα τοποθετηθούν τα κόμματα  

«Η ατζέντα αύριο στην Ολομέλεια, προνοεί την ορκωμοσία των νέων μελών, τη διαβεβαίωση των νέων βουλευτών και την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής. Σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση θα δοθεί ο λόγος στα κόμματα ώστε να τοποθετηθούν επί της πρότασης», ανάφερε μιλώντας στην Brief, ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αδάμος Αδάμου, σχετικά με το ζήτημα. 

Τι λέει το Σύνταγμα

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του συναδέλφου, Γιώργου Μιχαηλίδη, ο Σίμος Αγγελίδης μιλώντας στην Offsite εξήγησε ότι η διάλυση της Βουλής εδράζεται στο Άρθρο 67 του Συντάγματος. Βάσει αυτού απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή θετικές ψήφοι πέραν των μισών βουλευτών (28 +1).

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι εφόσον επιτευχθεί η διάλυση της Βουλής από την ημέρα διάλυσης, εντός 30-40 ημερών πρέπει να εκλεγεί  νέα Βουλή και σε περίοδο 15 ημερών την ημέρα εκλογής των νέων βουλευτών πρέπει να συσταθεί η νέα Βουλή.

Όπως εξήγησε ο κ. Αγγελίδης με τα υφιστάμενα δεδομένα, εάν η Βουλή διαλυθεί τώρα, οι νεοκλεγέντες βουλευτές θα ολοκληρώσουν την τρέχουσα θητεία  και θα παραμείνουν στα βουλευτικά έδρανα και την επόμενη πενταετία. Ωστόσο, οι συνεδρίες της περιόδου 2020 - Μαϊου 2021 θα είναι έκτακτες.

Το Σύνταγμα προνοεί 29 θετικές ψήφους για διάλυση της Βουλής. Ωστόσο αυτή τη στιγμη συγκεντρώνονται 26 ψήφοι που κατανέμονται σε 18 από το Δημοκρατικό Συναγερμό, τρεις από την ΕΔΕΚ, δύο ψήφοι από ΕΛΑΜ, δυο ψήφοι απο τους Οικολόγους και η ψήφος της ανεξάρτητης βουλευτή Άννας Θεολόγου. Με βάση ανακοινώσεις τους ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τάσσονται αρνητικά ζητώντας την παραίτηση πρώτα του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης, ενώ αρνητική παρουσιάζεται και η Αλληλεγγύη.

Οι τρεις βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Γιώργος Προκοπίου, Μαρίνος Μουσιούττας και Άγγελος Βότσης δεν έχουν τοποθετηθεί για το ζήτημα, με τη τελική θέση αυτών των βουλευτών να αποτελεί κλειδί, αφού αποτελούν τις τρείς ψήφους που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Η Συμμαχία Πολιτών αν και τάσσεται ενάντια στη διάλυση της Βουλής βαζοντας όρο για μη επανεκδίκηση του βουλευτικών εδρών από τους υφιστάμενους βουλευτές, ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για θετική ψήφο. 

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων για το όλο ζήτημα: 

Αβέρωφ: Το ΔΗΣΥ είναι θετικό για πρόωρες εκλογές

Θετικός είναι στο ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού «προσπαθούμε σταδιακά να ξαναφέρουμε την αξιοπιστία και στο σύστημα και στη Βουλή. Ξεπεράσαμε κομματικούς τρόπους σκέψεων και εμείς, ως ΔΗΣΥ, στηρίξαμε βουλευτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ για Πρόεδρο της Βουλής, σε ένα κλίμα ευρύτατης συναίνεσης».

Προσθέτοντας ότι «η θέση μας για το θέμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών είναι θετική. Δεν θα θέλαμε, όμως, σε αυτά που βιώνει ο τόπος να κάνουμε ακόμα ένα θέμα στην κονίστρα της κομματικής αντιπαλότητας».

ΑΚΕΛ: Πρώτα να παραιτηθεί ο ΠτΔ και μετά βλέπουμε

«Η θέση του ΑΚΕΛ σχετικά με την πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής είναι ξεκάθαρη: Να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του», τόνισε σήμερα (22/10) ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Όπως είπε, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη για το σκάνδαλο των ‘χρυσών’ διαβατηρίων που στήθηκε στην Κύπρο».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του, τόνισε, «έχουν την κύρια και καθοριστική ευθύνη, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθισε την Κύπρο στο εδώλιο του κατηγορουμένου»Όταν ο Πρόεδρος αναλάβει τις ευθύνες του και παραιτηθεί, τότε να μιλήσουμε και για τη Βουλή και τις ευθύνες της», κατέληξε. 

Συμφωνεί με ΑΚΕΛ το ΔΗΚΟ: Πρώτα παραίτηση Αναστασιάδη

Την θέση του κόμματος του αναφορικά με την πρόταση για διάλυση της Βουλής, ξεκαθάρισε σήμερα (22/10) ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, απαντώντας, ταυτόχρονα, και σε προηγούμενες δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως, «ως ΔΗΚΟ δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί υποβάλλεται από κάποιους αίτημα να παραιτηθεί η Βουλή, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης που εξάπλωσαν τη διαφθορά».

ΕΔΕΚ: Ναι σε αυτοδιάλυση μετά τους προϋπολογισμούς

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, "αν η πλειοψηφία της Βουλής συναινεί και εγκρίνει τις πρόωρες εκλογές από την πλευρά της ΕΔΕΚ δεν υπάρχει ένσταση", σημειώνοντας πως "η θέση του κόμματος είναι η ενδεχόμενη αυτοδιάλυση να γίνει αφότου ολοκληρωθεί η ψήφιση των προϋπολογισμών".

Συμμαχία Πολιτών: Λαϊκίστικη η πρόταση για αυτοδιάλυση της Βουλής

"Η Συμμαχία Πολιτών, σ’ ότι αφορά στην πρόταση πολιτικών δυνάμεων για αυτοδιάλυση της Βουλής, με φόντο τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για τις καταχρήσεις του πρόγράμματος πολιτογράφησης που έγιναν από αξιωματούχους, τονίζει ότι σε μια εποχή που πλημμυρίσαμε από σκάνδαλα διαπλοκής ας μην πλημμυρίσουμε κι από λαϊκισμό και δημαγωγία! 

Αφού απομένουν ελάχιστοι μήνες για ολοκλήρωση της θητείας της υφιστάμενης βουλής, η εν λόγω πρόταση φαίνεται να στερείται ουσίας. Εάν απέμεναν 1-2 χρόνια θητείας στην εν λόγω Βουλή, τότε και η πρόταση αυτή θα ήταν ουσιώδης. 

Η εν ενεργεία Βουλή έχει μπροστά της κρίσιμους σταθμούς, όπως η ψήφιση των προϋπολογισμών του κράτους και των ημικρατικών οργανισμών, τον ερχόμενο Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της Βουλής και όχι λαϊκίστικες προτάσεις! 

Καταλήγοντας, τονίζουμε ότι ως Κίνημα δεν αποδεχόμαστε την ισοπεδωτική κριτική. Εάν φαίνεται να υπάρχουν κάποια διεφθαρμένα πολιτικά πρόσωπα, δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει για όλους τους πολιτικούς. Κάτι τέτοιο στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς την κοινωνία, η οποία ήδη δείχνει να γυρίζει την πλάτη στις πολιτικές δυνάμεις, αποδεχόμενη το εσφαλμένο συμπέρασμα ότι «όλοι είναι ίδιοι». 

Υπάρχουν καθαρά πολιτικά πρόσωπα που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προσφορά για το δημόσιο καλό και είναι τουλάχιστον άδικο να βάζουμε όλους τους πολιτικούς στο ίδιο ... τσουβάλι". 

Αλληλεγγύη: Σε διαφορετικές εποχές θα λέγαμε "ναι"

"Η Αλληλεγγύη αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της ανανέωσης της Βουλής των Αντιπροσώπων και της αναστήλωσης του τρωθέντος γοήτρου της. Σε διαφορετικές εποχές θα υποστήριζε την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Επισημαίνουμε όμως ότι όσοι υποστηρίζουν σήμερα πρόωρες εκλογές, εκείνο που επιδιώκουν είναι να επανεκλέξουν τους ίδιους τους ανθρώπους, τους δικούς τους ανθρώπους, και έτσι δεν θα επέλθει καμία ανανέωση, ενώ ταυτόχρονα το κράτος παραπαίει ευρισκόμενο στη δίνη του πολέμου, στην κορύφωση του κορωνοϊού, οι πολίτες ζουν στην απόλυτη φτώχεια και την απογοήτευση από  τη διαφθορά.

Στο μεταξύ μέχρι σήμερα δεν δόθηκε ευκαιρία στις Αρχές, στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσουν τα ζήτημα της διαφθοράς. Επιπρόσθετα ο προϋπολογισμός δεν θα μπορέσει να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα και είναι πολύ πιθανό να αναβληθούν και να ξανα-αναβληθούν, όπως οι δήθεν «εκλογές» στα Κατεχόμενα.

Θεωρούμε ότι είναι εκ του πονηρού οι προθέσεις για πρόωρες εκλογές και όπως είπαμε δεν θα οδηγήσουν σε ανανέωση της Βουλής αλλά σε επανεκλογή των ιδίων ανθρώπων, που είναι αυτοί που δεν κατάφεραν να δώσουν στη δημοσιότητα τις λίστες των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, με τα πρόσωπα που έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης, και να καταπολεμήσουν διαφθορά.

Συνεπώς αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και με τον λαό και με την τρέχουσα πολιτική ηθική, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εκλογές νωρίτερα από τον Μάη το 2021, αλλά όχι τώρα".

Προτεραιότητα η δημοσιοποίηση λίστας «Γιωρκάτζη & Λαγκάρντ» – Θετικό το ΕΛΑΜ για πρόωρες εκλογές

"Όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ώρα, μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera σχετικά με τις πολιτογραφήσεις, είναι ευρέως παραδεκτό ότι έχουν εκθέσει διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Άμεση προτεραιότητα για εμάς είναι η δημοσιοποίηση των λιστών που βρίσκονται φυλαγμένες στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, όπως είναι οι λίστες «Γιωρκάτζη & Λαγκάρντ», και η διερεύνηση του σκανδάλου των «χρυσών διαβατηρίων», για να διαφανεί το μέγεθος της εμπλοκής κομματικών και άλλων αξιωματούχων σε αυτά, καθώς επίσης και ποια κόμματα λειτουργούσαν σαν εγκληματικές οργανώσεις.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) αποτελεί την μοναδική πολιτική παράταξη που δεν έχει καμία ανάμειξη σε οποιοδήποτε σκάνδαλο, διαρροή ή λίστα, ξεκαθαρίζει ότι αν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση να δοθεί ο λόγος στον λαό, τότε δηλώνει σύμφωνο".