Απαράδεκτη η επιμονή ΣΑ ΟΗΕ σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Τι λέει το Τουρκικό ΥΠΕΞ

Απαράδεκτη η επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λέει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να προδικάζει τη λύση που πρέπει να αποφασιστεί από τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για άλλους έξι μήνες στην Κύπρο με το ψήφισμα 2561 που ελήφθη στις 29 Ιανουαρίου. “Υποστηρίζουμε τις δηλώσεις της τδβκ σε σχέση με την εν λόγω απόφαση. Για άλλη μια φορά δεν έχει ληφθεί η συγκατάθεση των αρχών της τδβκ σχετικά με την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί. Το γεγονός αυτό είναι αντίθετο με τους κανόνες και τις αρχές του ΟΗΕ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Προστίθεται ότι επιστήνεται η προσοχή της διεθνούς κοινότητας πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει τις δραστηριότητές της στο νησί χάρη στην εποικοδομητική και καλοπροαίρετη στάση των αρχών της «τδβκ» όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος. “Από την άλλη ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έκθεσή του σχετικά με την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου 2021 δεν έκανε αναφορά σε οποιοδήποτε μοντέλο λύσης και επεσήμανε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Παρόλα αυτά η επιμονή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η οποία δεν κατέστη εφικτή εδώ και πάνω από 50 χρόνια, να προδικάζει τη λύση που πρέπει να αποφασιστεί από τις δύο πλευρές είναι απαράδεκτη”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ λέει ακόμη ότι “με την άτυπη συνάντηση 5+ΟΗΕ που προβλέπεται να διοργανωθεί στο εγγύς μέλλον, στόχος είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος ή όχι για τη λύση”, προσθέτοντας ότι αναμένεται οι πλευρές να αποκαλύψουν με ειλικρίνεια τα οράματα τους σχετικά με το μέλλον.

“Θα ήταν επωφελές το Συμβούλιο Ασφαλείας αντί να επιβάλλει στις πλευρές μια διαδικασία που δεν παράγει λύση, η οποία έχει δοκιμαστεί και εξαντληθεί, να διασφαλίσει το έδαφος που θα επιτρέπει την συζήτηση νέων ιδεών που θα καταστήσουν δυνατή τη λύση» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
 
(ΚΥΠΕ/Άννα Ανδρέου)
 

 
25250