Βουλή: Εγκρίθηκαν νόμοι και κανονισμοί για τις Πολιτογραφήσεις

Τα νομοθετήματα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία μετά από μακρά συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Η Ολομέλεια της Βουλής μετά από μακρά συζήτηση  ψήφισε σε νόμους τα δύο νομοσχέδια και ενέκρινε τους κανονισμούς για την εφαρμογή του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, δηλαδή το σχέδιο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την κατ’εξαίρεση παραχώρηση   κυπριακής υπηκοότητας δυνάμει πολιτογράφησης  σε αλλοδαπούς  επιχειρηματίες  και επενδυτές,  αφετέρου δε την  τιμητική  πολιτογράφηση  για λόγους δημόσιου συμφέροντος.

>>> Διαβάστε ακόμη: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας–Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα <<<

Ο ένας νόμος ψηφίστηκε με 51 ψήφους υπέρ και 3 αποχές, ο δεύτερος νόμος ψηφίστηκε ομόφωνα και οι κανονισμοί εγκρίθηκαν με 29  ψήφους υπέρ, 19 εναντίον και 4 αποχές.
 
Προηγουμένως η Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε επί σειρά τροπολογιών κυρίως επί του κειμένου των κανονισμών  με τις πλείστες υπερψηφισθείσες τροπολογίες να προέρχονται από τον ΔΗΣΥ, που όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του Κόμματος στόχευαν να επαναφέρουν τις διατάξεις των κανονισμών όπως κατατέθηκαν από την Κυβέρνηση και πριν τροποποιηθούν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.
 
Τα νομοθετήματα ψηφίστηκαν μετά από μακρά συζήτηση που επεκτάθηκε και στον τρόπο που λειτουργεί η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής με τον Πρόεδρο της Βουλής να καλεί όποιον καταγγέλλει τις ακολουθούμενες διαδικασίες από την  Πρόεδρο της Επιτροπής να το πράξει εγγράφως με επιστολή προς τον ίδιο.
 
Μεταξύ των τροπολογιών που υπερψηφίστηκαν είναι και τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που υπερψηφίστηκε με 29  ψήφους υπέρ, 24 εναντίον και καμία αποχή και διαλαμβάνει ότι στα προβλεπόμενα κριτήρια και προϋποθέσεις για σκοπούς πολιτογράφησης στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος της καταβολής ποσού ύψους τουλάχιστον εκατόν χιλιάδων ευρώ (€100.000) στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο αφορά τους κουρεμένους καταθέτες και κατόχους αξιογράφων.
 
Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη πριν την ψηφοφορία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου είπε ότι τα νομοθετήματα αφορούν ένα πολύ σημαντικό τομέα της οικονομίας του τόπου και αγγίζει της σοβαρότητα και την αξιοπιστία της Δημοκρατίας.  Ανέφερε ότι πριν το 2013 το σχέδιο εφαρμόστηκε με φειδώ και σοβαρότητα ώστε να στηρίζει την οικονομία, και την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά στη συνέχεια και τα τελευταία χρόνια η απληστία των μεγαλοντιβέλοπερς, των μεγαλοδικηγόρων οδήγησαν ένα σχέδιο που άρχισε με άλλη φιλοσοφία να μετατρέπεται σε αρπαχτή που εξευτέλιζε το κράτος.
Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι από 30 - 40 το χρόνο, οι πολιτογραφήσεις έγιναν 700 και 800 το χρόνο, με διαδικασίες που είχαν αποτέλεσμα να διασύρεται το όνομα της Κύπρου μέχρι το Χόλιγουντ και το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνδέεται με τις αρπαχτές.  Η κ. Μαύρου είπε ότι την αστόχευτη διοχέτευση αυτών των επενδύσεων, επεσήμανε το ΔΝΤ που είπε ότι ο τρόπος που εφαρμόζεται το σχέδιο απειλεί τη σταθερότητα της κυπριακής οικονομίας.

>>> Διαβάστε επίσης: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους - Πρόστιμο €300 <<<

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφερόμενος στις τροπολογίες που κατέθεσε το κόμμα του είπε ότι αυτές επαναφέρουν τους κανονισμούς όπως αυτοί κατατέθηκαν. Είπε ότι η Βουλή έχει δικαίωμα να εγκρίνει ή να απορρίψει κανονισμούς και εξέφρασε την άποψη ότι  είναι αντισυνταγματική η τροποποίηση τους. Πρόσθεσε ότι στη Βουλή κατατέθηκε ένα κείμενο που είχε συνοχή και αφαιρέθηκαν διατάξεις που του στερούν τη συνοχή. Ο κ. Νεοφύτου άφησε αιχμές για τον τρόπο συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών.

Όταν του ζητήθηκε να ανακαλέσει τις αναφορές του που έθιγαν την Πρόεδρο της Επιτροπής, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν ήταν αναφορές στο πρόσωπο της κ. Μαύρου, αλλά είπε η κριτική ήταν ως προς την αναφορά της Προέδρου της Επιτροπής για τροπολογίες που περιλήφθηκαν ομόφωνα, επειδή όπως είπε είναι βέβαιος ότι οι 3 Βουλευτές του κόμματος του, μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών, δεν συμφώνησαν με τις τροπολογίες.
 
Η κ. Μαύρου λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο είπε ότι ο κ. Νεοφύτου ούτε απολογήθηκε ούτε ανακάλεσε και συνεχίζει να διαστρεβλώνει αναφορές, ακόμα και βουλευτών του κόμματος. Ζήτησε από τον κ. Νεοφύτου είτε  να τεκμηριώσει ή να απολογηθεί και παρατήρησε ότι προσπαθεί να καλύψει μέσα από τις τροπολογίες την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου ανέφερε ότι σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα η Επιτροπή Εσωτερικών πέτυχε να μελετήσει πολύ σημαντικά νομοθετήματα. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ πιστεύει στο πρόγραμμα για αυτό και κατέθεσε εισηγήσεις για διαφάνεια.
 
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι αποτελεί τιμή και ευχαρίστηση για τον ίδιο να συμμετέχει σε συνεδρίες της Επιτροπής Εσωτερικών υπό την προεδρία της κ. Μαύρου.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας είπε ότι  ελλείψει επαρκούς θεσμικού πλαισίου ήταν αναμενόμενο να υπάρξει και το φαινόμενο της αρπαχτής. Πρόσθεσε ότι τα νομοθετήματα είναι εργαλείο που θα παράγει έσοδα για τα δημόσια ταμεία για αυτό και το κόμμα του θα ψηφίζει τα νομοσχέδια και τους κανονισμούς.

(ΚΥΠΕ)

 
18753
Thumbnail