Δεν προλαβαίνει να απαντά ο Κούσιος

Οι επικρίσεις από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ και οι απαντήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

Πολλά πυρά από την αντιπολίτευση δέχεται η Κυβέρνηση, τόσο για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και οικονομία, όσο και για το Κυπριακό, με αποτέλεσμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, να αναγκάζεται να προβαίνει σε απαντητικές δηλώσεις

Σήμερα (17/2) απάντησε πρώτα στο ΑΚΕΛ για το θέμα του Κραν Μοντανά ως προς τις τουρκικές εγγυήσεις, αλλά και ακολούθως στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ως προς την πολιτική διαχείριση από πλευράς Κυβέρνησης του θέματος της Αμμοχώστου, καθώς και για την διαφθορά.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του, με αφορμή πρόσφατες τοποθετήσεις του πρώην Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Μακάριου Δρουσιώτη, για τα διαμειφθέντα στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά, κάλεσε την Κυβέρνηση να απαντήσει τι τελικά έγινε τότε.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, ο κ. Δρουσιώτης υποστηρίζει τα εξής:

1/ Την παραμονή του δείπνου στο Κρανς Μοντανά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και του ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι η λύση δύο κρατών διότι οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την ομοσπονδία.

2/ Ο ΓΓ του ΟΗΕ ενημέρωσε τον Προέδρο Αναστασιάδη ότι ο κ. Τσαβούσογλου δεν είχε μεν εξουσιοδότηση να δεσμευτεί γραπτώς για την κατάργηση των εγγυήσεων και την ταχεία αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αλλά διαβεβαίωσε ότι αυτά θα τα αποδεχόταν αν περιλαμβάνονταν σε μια συνολική πρόταση του ΟΗΕ ως πακέτο με τα τέσσερα εσωτερικά θέματα. 

3/ Ο ΓΓ του ΟΗΕ κατά το δείπνο ρώτησε τον κ. Τσαβούσογλου αν θα αποδεχόταν την αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγύησης με το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης και ότι ο τελευταίος απάντησε ότι ήταν ανοικτός στο διάλογο για κάτι τέτοιο αλλά αυτό θα εξαρτάτο από την έκβαση και στα άλλα θέματα.

4/ Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν αποδέχθηκε το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης το οποίο ρητά απέκλειε οποιοδήποτε εκτελεστικό ή συντακτικό ρόλο στις εγγυήτριες δυνάμεις, και τους έδινε μόνο συμβουλευτικό ρόλο. 

5/ Κατά τη διάρκεια του δείπνου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρόλο που γνώριζε τα πιο πάνω ζητούσε εκ των προτέρων γραπτή δήλωση, με αποτέλεσμα ο ΓΓ του ΟΗΕ να κηρύξει τη λήξη της Διάσκεψης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Η απάντηση Κούσιου
Απαντώντας το απόγευμα με γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέρει πως, «για πολλοστή φορά μετά τη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά, το ΑΚΕΛ επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, πάντα ισχυριζόμενο το ίδιο αναληθές αφήγημα, ότι δηλαδή η Τουρκία ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο και να αποσύρει πλήρως όλα τα στρατεύματα της, αλλά αρνήθηκε να το συζητήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης».

«Το ΑΚΕΛ, μάλιστα, επαναλαμβάνει συνεχώς το ίδιο αυτό αφήγημα, παρά την ξεκάθαρη διάψευση στην οποία προβαίνει η Τουρκία κάθε φορά που προβάλλονται ανάλογοι ανυπόστατοι ισχυρισμοί», τονίζει.

Για το ΑΚΕΛ, υποδεικνύει, παράλληλα, ο κ. Κούσιος, «φαίνεται πως δεν έχει καμιά σημασία ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε στο Κραν Μοντανά, και με τις γραπτές προτάσεις της Άγκυρας, αλλά και με δημόσια δήλωση του, ότι ‘μόνο στα όνειρα των Ελληνοκυπρίων θα εγκατέλειπε η Τουρκία τα εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα της στην Κύπρο’, ή όταν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μόλις προχθές διέψευσε ανάλογο δημοσίευμα του ίδιου συγγραφέα τον οποίον το ΑΚΕΛ επικαλείται σήμερα».

>>> Διαβάστε εδώ ειδήσεις και στην αγγλική <<<

«Κόντρα» με ΔΗΚΟ για Αμμόχωστο
Σε ένα δεύτερο «μέτωπο» ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος στην Αμμόχωστο, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι, «δεν φαίνεται να έχει μια αποτρεπτική πολιτική, που να αντιμετωπίζει τις τουρκικές μεθοδεύσεις στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Όπως είπε, «θεωρώ ότι τέτοιες λεγόμενες 'πρωτοβουλίες', όπως αυτή για τη διεξαγωγή συνεδρίου ή μιας συζήτησης στα πλαίσια διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής για την Αμμόχωστο, δείχνει ότι η Τουρκία, όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά επιδιώκει να διαμορφώσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους». 

«Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, είναι ότι μπροστά σ’ αυτές τις απανωτές πρωτοβουλίες από πλευράς της Τουρκίας, που φανερώνουν και τους στόχους και τις επιδιώξεις της, διαπιστώνεται παράλληλα και η κυβερνητική αδράνεια. Η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, δεν φαίνεται να έχουν μια αποτρεπτική πολιτική, που να αντιμετωπίζει αυτές τις μεθοδεύσεις», κατέληξε.

Απαντώντας στα πιο πάνω, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζει ότι «ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ γνωρίζει καλά τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, για αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών για εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου».

Αφού, δε, υπενθυμίζει τις διάφορες ενέργειες που έγιναν σε διάφορα επίπεδα, ο κ. Κούσιος διερωτάται, «τι άλλο ανέμενε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ να πράξει η Κυβέρνηση για το θέμα;», τονίζοντας ότι «η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τα διαβήματα και τις διπλωματικές της ενέργειες προς πάσα κατεύθυνση, για να αποτρέψει τα σχέδια της Τουρκίας για εποικισμό των Βαρωσίων».

>>> Bloomberg στην ελληνική <<<

Αντιπαράθεση και για διαφθορά
Εξάλλου, σε σημερινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, επέκρινε έντονα την Κυβέρνηση για τα θέματα διαφθοράς, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα τελευταία 7 χρόνια, η κατάσταση έχει τραγικά επιδεινωθεί».

«Αδιαφανείς διαδικασίες, προσπάθεια απαξίωσης ανεξάρτητων αρχών, διαπλοκή και σκάνδαλα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας μας», εξήγησε υποδεικνύοντας ότι «μάταια η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ, προσπαθεί να κρύψει τις βαριές της ευθύνες, πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα».

Χαρακτήρισε, δε, «εξοργιστική» την «αλαζονεία της κυβέρνησης Αναστασιάδη/ΔΗΣΥ, που όχι μόνο δεν παραδέχεται τα λάθη της και δεν απολογείται γι’ αυτά, αλλά, αντιθέτως επιχειρεί να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο, υποτιμώντας τη νοημοσύνη όλων μας», ενώ επεσήμανε, με τα λύπης, ότι «η στάση της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν πλήξει το κύρος των θεσμών και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Απαντώντας και σε αυτή την τοποθέτηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι, «εάν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ θεωρεί πράγματι, όπως δήλωσε σήμερα, ως προτεραιότητα, την πάταξη της διαφθοράς, τότε δεν έχει παρά να αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα των νομοθετημάτων και μεταρρυθμίσεων που η Κυβέρνηση έχει θέσει ενώπιον της Βουλής, και να συμβάλει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το πλαίσιο διαφάνειας, καταπολέμησης της διαφθοράς και βελτίωσης της δικαιοσύνης στον τόπο».

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, τονίζει, περιγράφει με μελανά χρώματα την εικόνα της χώρας μας επικαλούμενος εκθέσεις, όπως αυτή της Moneyval, «την οποία είτε δεν έχει διαβάσει είτε επιλεκτικά αγνοεί», σημειώνοντας ότι «η έκθεση επιβεβαιώνει σημαντική πρόοδο της χώρας μας οριζόντια σε όλους σχεδόν τους πυλώνες που ερευνά».

Είναι γεγονός, προσθέτει, πως τα ζητήματα που αφορούν τη διαφθορά ευρίσκονται τα τελευταία χρόνια στην ημερήσια διάταξη, τονίζοντας ότι, «ο μόνος λόγος, όμως, που συμβαίνει αυτό, είναι γιατί η παρούσα Κυβέρνηση είναι η πρώτη που, αντί να βάλει τα σκάνδαλα κάτω από το χαλί, όπως παραδοσιακά συνέβαινε επί προηγούμενων διακυβερνήσεων είτε του ΔΗΚΟ ή του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, τα αναδεικνύει, τα ερευνά και οδηγεί στη δικαιοσύνη τους υπευθύνους».