Διάλογο για Αν. Μεσόγειο θέλει ο Μάας-Αναζητεί συναίνεση ο Μπορέλ

Τοποθετήσεις Ύπατου Εκπροσώπου ΕΕ και Γερμανού ΥΠΕΞ πριν το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ ΕΕ στο Βερολίνο

«Θα μιλήσουμε για πολύ σημαντικά ζητήματα, τη Λευκορωσία, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όλοι αναμένουν τι θα προτείνουμε, ποιες κυρώσεις», δήλωσε κατά την άφιξή του στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο, o Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι πρόκειται για άτυπη συνάντηση χωρίς αποφάσεις, αλλά θα αναζητηθεί η σχηματοποίηση πολιτικής συναίνεσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας αναφέρθηκε στην επικείμενη άτυπη συζήτηση των 27 Υπουργών Εξωτερικών και κατέγραψε την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε σε Αθήνα και Άγκυρα και κατάστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει μια διπλωματική λύση στην ένταση με απευθείας διάλογο για επίλυση των προβλημάτων.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Νωρίτερα, χθες (26/8) στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Ύπατος Εκπρόσωπος έδωσε το στίγμα των συζητήσεων τονίζοντας ότι «η εξωτερική πολιτική δεν σταματά ποτέ και το καλοκαίρι του 2020 ήταν εξαιρετικά πυκνό, με μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά κρίσεων: στον Λίβανο, τη Λευκορωσία, το Μάλι και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Στην άτυπη συνάντηση του Gymnich στο Βερολίνο (27-28 Αυγούστου) πρέπει να σφυρηλατήσουμε έναν κοινό δρόμο προς τα εμπρός και είναι επείγον και εφικτό να ενισχυθεί η διεθνής επιρροή της Ευρώπης», αναφέρει.

Όπως σημειώνει, «καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο έχει γίνει πιο τεταμένη, με τα τουρκικά πλοία να εκτελούν σεισμικές εργασίες στα ευρωπαϊκά ύδατα. Τον Ιούλιο, είχα επισκεφθεί τα κράτη μέλη μας, την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και την Τουρκία, και έχω παραμείνει σε συνεχή επαφή όλο το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στις 6 Αυγούστου», σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη με τα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα. Τον Αύγουστο, οι εξελίξεις πήραν μια ανησυχητική στροφή, φέρνοντας τον κίνδυνο να προκαλέσουν ανοιχτές συγκρούσεις. Αυτό το συζητήσαμε σε ειδικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 14 Αυγούστου και στη συνέχεια στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19 Αυγούστου», υπενθυμίζει. 

«Συμφωνήσαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», σημειώνει.

Τονίζει ακόμα ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες: η Τουρκία είναι ένας σημαντικός γείτονας και εταίρος για την Ευρώπη σε πολλούς τομείς. Ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση. Ωστόσο, η τουρκική εγχώρια δυναμική και ο περιφερειακός της ρόλος είναι ολοένα και πιο προβληματικός, όπως επίσης στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού».

«Πρέπει να καθορίσουμε μια σταθερή και ισορροπημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βασισμένη καταρχάς στην αλληλεγγύη με τα πιο ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, αλλά επίσης γνωρίζοντας ότι η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει μόνο εάν όλες οι πλευρές επενδύσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης», ξεκαθαρίζει ο κ. Μπορέλ.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

«Ο τρόπος με τον οποίο βρισκόμαστε σε αυτά τα σημαντικά ζητήματα και γεωπολιτικές κρίσεις θα συζητηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στην επικείμενη συνάντηση του Gymnich, στο τέλος αυτής της εβδομάδας στο Βερολίνο. Πρόκειται για μια άτυπη συνάντηση, που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο, όπου συζητάμε πράγματα χωρίς γραβάτες και χωρίς την πίεση να πρέπει να λάβουμε επίσημες αποφάσεις. Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να αναλογιστούμε βαθύτερα τον τρόπο προσέγγισης των συνολικών μας σχέσεων με την Τουρκία, τη Ρωσία, τη δέσμευσή μας στο Σαχέλ και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ στον κόσμο μετά την πανδημία», καταλήγει.

ΚΥΠΕ - Αθανάσιος Αθανασίoυ