Διατηρητέα/Τορναρίτης: Ο ΔΗΣΥ καταθέτει πρόταση νόμου

"Ο ΔΗΣΥ καταθέτει πρόταση νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τροποποιεί τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας νόμο"

Σε συνέχεια πρωτοβουλίας του Προέδρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού για προστασία των διατηρητέων οικοδομών, ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταθέτει σήμερα πρόταση νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τροποποιεί τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας νόμο, είπε σε δήλωση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτοσια η δήλωση:
  
Σε συνέχεια πρωτοβουλίας του Προέδρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού για προστασία των διατηρητέων οικοδομών, ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταθέτει σήμερα πρόταση νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τροποποιεί τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας νόμο.
 
Με βάση την πρότασή μας, θα εισαχθούν πρόνοιες που θα αποτρέπουν τις κατεδαφίσεις διατηρητέων οικοδομών.
 
·        Όποιος προβεί σε κατεδάφιση ή αφήσει οικοδομή να καταρρεύσει λόγω κακής συντήρησης ή κακοτεχνίας ή συνεπειών κλιματικής αλλαγής ή άλλης αμέλειας, εξαιρουμένης της φυσικής καταστροφής, θα υπόκειται σε διοικητικό πρόστιμο που δεν υπερβαίνει την εκτιμημένη από το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αξία της οικοδομής με ελάχιστο όριο τις πενήντα χιλιάδες ευρώ (€50.000).
 
·        Η Πολεοδομική Αρχή θα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τον ιδιοκτήτη την επαναφορά της οικοδομής στην προτέρα της μορφή με τα ίδια υλικά.
 
·        Η Πολεοδομική Αρχή έχει επίσης το δικαίωμα να ανοικοδομεί τις οικοδομές που κατεδαφίζονται και να χρεώνει το κόστος στον ιδιοκτήτη που τις κατεδάφισε.
 
Με τις πιο πάνω πρόνοιες πιστεύουμε ότι δεν θα τολμήσει κανένας ιδιοκτήτης να προβεί στο μέλλον σε παράνομη κατεδάφιση διατηρητέας οικοδομής και να καταστρέψει πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει σε όλους μας.
 

 
27317