ΕΔΕΚ: Ανησυχεί για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Δήλωση Προέδρου Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, για το ψήφισμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Με αφορμή το ψήφισμα το οποίο θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, και με βάση το τελικό κείμενο η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της επισημαίνει ότι είναι άκρως ανησυχητικά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις φραστικές διατυπώσεις που επιχειρήθηκε να ενσωματωθούν και οι οποίες αναβάθμιζαν το κατοχικό καθεστώς

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Για όσο ακολουθούμε παθητική πολιτική και δεν αναλάβουμε πρωτοβουλίες ανατροπής σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, οι διολισθήσεις θα επαναλαμβάνονται.
Με αφορμή το ψήφισμα το οποίο θα εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, από πλευράς ΕΔΕΚ πρέπει να διατυπώσουμε πως είναι άκρως ανησυχητικά τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις φραστικές διατυπώσεις που επιχειρήθηκε να ενσωματωθούν και οι οποίες αναβάθμιζαν το κατοχικό καθεστώς.
Με αφορμή αυτό και με βάση το τελικό κείμενο από την πλευρά της ΕΔΕΚ οφείλουμε να σημειώσουμε τα πιο κάτω:

Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο η Βρετανία, η χώρα που είναι η γενεσιουργός αιτία του κυπριακού προβλήματος, να έχει και την ευθύνη της ετοιμασίας αυτών των ψηφισμάτων. Είναι λογικό πως από τη στιγμή που ανεχόμαστε αυτή την ενέργεια, η Βρετανία θα συνεχίζει να προωθεί ανενόχλητη τη δική της πολιτική η οποία ταυτίζεται, δυστυχώς, με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Το ότι ενώ κατ’ επανάληψη στις εκθέσεις του ΓΓ, και όχι μόνο, υπάρχουν αρνητικά στοιχεία τα οποία επιχειρούν να αναβαθμίσουν το ψευδοκράτος αλλά δεν παρατηρείται οποιαδήποτε ουσιαστική αντίδραση από τη δική μας πλευρά, άλλο τόσο θα παρατηρούνται προβλήματα.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Όταν για παράδειγμα κατατίθενται προφορικά τα έξι σημεία του πλαισίου του ΓΓ και από τη δική μας πλευρά δεν ζητούμε αυτά να δοθούν γραπτώς για να υπάρχει ακριβής διατύπωση, δεδομένου ότι η πλειοψηφία αυτών των σημείων βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ όσο και με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ, την Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, είναι γεγονός ότι η διολίσθηση του Κυπριακού θα συνεχίζει μέχρι που να καταλήξει σε μία επικίνδυνη ενδεχομένως λύση.

Είναι αδιανόητο να μην γίνεται αναφορά στην Τουρκία η οποία δημιουργεί τις εντάσεις και τα προβλήματα στην κυπριακή ΑΟΖ, ακολουθεί πειρατική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και παρεμποδίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά να καλούνται οι δύο πλευρές να αποφύγουν τις εντάσεις και ουσιαστικά να μπαίνουν στην ίδια μοίρα η Κυπριακή Δημοκρατία με το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία.
 
Είναι κατανοητό πως για όσο ακολουθούμε παθητική πολιτική, δεν αναθεωρούμε την στρατηγική μας και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανατροπής σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αυτές οι διολισθήσεις θα επαναλαμβάνονται μέχρι την πλήρη επίτευξη των τουρκικών στόχων.