Φουρλάς: Ενέργειες και δράσεις της ΕΕ για Άτομα με Αναπηρία

Τι αναφέρει σε απάντησή της προς τον Κύπριο Ευρωβουλευτή η Επίτροπος για την Ισότητα

Την πλήρη στήριξη των κρατών μελών στην εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, εξέφρασε η Επίτροπος για την Ισότητα Έλενα Ντάλι, ύστερα από ερώτηση που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ & ΕΛΚ Λουκάς Φουρλάς, για την ανάγκη προστασίας τους, λόγω της κατάστασης που προκάλεσε η πανδημία.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Φουρλάς έθεσε επιτακτικά το ζήτημα, διατυπώνοντας το ερώτημα σε ποιες δράσεις και ενέργειες προβαίνει η Επιτροπή ώστε να υπάρξει ο απόλυτος σεβασμός στα δικαιώματά τους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Η πλήρης εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UNCRPD), συμπεριλαμβανομένου του παρόντος πλαισίου, είναι ευθύνη κάθε Κράτους Μέλους», τόνισε στην απάντησή της η Ευρωπαία Επίτροπος, υπογραμμίζοντας ότι «η Επιτροπή, δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη».

Προς τον σκοπό αυτό, όπως σημειώνει, παρέχεται υποστήριξη με τη μορφή οικονομικών πόρων και απάντησε στο ερώτημα κατά πόσο η Επιτροπή σκοπεύει να αντλήσει κονδύλια από το Σχέδιο Ανάκαμψης.

«Η Επιτροπή κινητοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Βοήθεια στους Άπορους (FEAD) για τη συντήρηση κοινωνικών υπηρεσιών. Και τα δύο ταμεία μπορούν να βοηθήσουν τους κοινωνικούς λειτουργούς και τις ΜΚΟ να προσαρμόσουν το έργο τους σε αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επεσήμανε η κα Ντάλι, προσθέτοντας ότι στις 27 Μαΐου 2020, η Επιτροπή υπέβαλε επίσης προτάσεις για την ανάκαμψη της ΕΕ, μαζί με αναθεωρημένη πρόταση για πολυετή χρηματοδότηση «Πλαίσιο 2021-2027».

Μια άλλη εξίσου σημαντική ενέργεια από πλευράς Επιτροπής ήταν η διοργάνωση σεμιναρίου για την υποστήριξη του ΕΚΤ στις κοινωνικές υπηρεσίες στις 3 Ιουνίου 2020.
 
Το σεμινάριο επικεντρώθηκε σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών για άτομα με αναπηρίες, για ηλικιωμένα άτομα και παιδιά και έφερε στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες στη μακροχρόνια περίθαλψη, όπως η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας και οι χαμηλοί μισθοί.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό ζήτημα που έθεσε ο κ. Φουρλάς, ήταν η ενδοοικογενειακή βία, ερωτώντας την Επιτροπή να εξετάσει κατά πόσο υπήρξε αύξηση των περιπτώσεων, εν μέσω της πανδημίας, αλλά και το πώς αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Πολλά Κράτη Μέλη και οργανισμοί ανέφεραν αυξημένο αριθμό περιπτώσεων βίας από το ξέσπασμα της πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί πολύ για αυτήν την αύξηση, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις ιδίως στις γυναίκες και τα παιδιά, και παρακολουθεί τον αντίκτυπο της πανδημίας», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σε επίπεδο ΕΕ για την ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Η Επιτροπή κάλεσε τα Κράτη Μέλη της ΕΕ να λάβουν επαρκή μέτρα πρόληψης, και προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, ενώ έχει επίσης προτείνει τη διάθεση 3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης.

Η χρηματοδότηση είναι διαθέσιμη για έργα που βελτιώνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υποστήριξης, όπως διαδικτυακές συμβουλευτικές υπηρεσίες, γραμμές βοήθειας και καταφύγια. Στο πλαίσιο του προγράμματος REC 2020, περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.