Χατζηγιάννης: Δεχόμαστε τους περισσότερους αιτητές ασύλου στην ΕΕ

H Κύπρος δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε ο Κ. Χατζηγιάννης

Η Κύπρος, εδώ και τρία χρόνια, δέχεται το μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 4% του πληθυσμού της, επεσήμανε σήμερα ο βουλευτής  Κυριάκος Χατζηγιάννη, ο οποίος συμμετείχε μέσω διαδικτύου σε δύο διαδοχικές συζητήσεις της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής κατά την παρέμβασή του, ο κ. Χατζηγιάννη στηλίτευσε τη συνεχιζόμενη διοχέτευση παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω των κατεχομένων ή δια θαλάσσης.

«Η Τουρκία», ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννη, «επιμένει να μη συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία ούτε σε αυτό το θέμα και αρνείται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

 

>>> Διαβάστε επίσης: Έρχονται νέα μέτρα στήριξης / Πάνε Υπουργικό <<<

Σε σχέση δε με την πανδημία Covid-19, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι οι αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να παρέχουν στέγαση, τροφή και ιατρική περίθαλψη σε όλους τους μετανάστες και ότι, μέχρι σήμερα, οι προσπάθειες αυτές έχουν επιτύχει καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα κέντρα υποδοχής εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το υπό συζήτηση Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο περιέχει πρόνοιες, που ενδεχομένως θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική τη διευθέτηση του μεταναστευτικού και θα παρέχουν καλύτερη υποστήριξη στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Σημειώνοντας την ανάγκη επιτάχυνσης των επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ως βασική προϋπόθεση,  προκειμένου να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες  για τους πραγματικούς δικαιούχους διεθνούς προστασίας, ο κ. Χατζηγιάννη τόνισε ότι στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστό το διεθνές δίκαιο.

Τόνισε ακόμα ότι η μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα, το οποίο χρήζει ευρωπαϊκής απάντησης. Επεσήμανε ότι η συνολική μείωση των μεταναστευτικών ροών συγκριτικά με το 2015 παρέχει την ευκαιρία για διεξοδικότερη συζήτηση των κυριότερων και πιο επίμαχων πτυχών του μεταναστευτικού στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να συμφωνηθεί μια ολοκληρωμένη και δικαιότερη στρατηγική και εξέφρασε την ελπίδα ότι, αυτή τη φορά, θα καταστεί δυνατή η επίτευξη συναίνεσης εντός της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι κύριος ομιλητής στην πρώτη συζήτηση ήταν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Νότης Μηταράκης, ενώ στη δεύτερη συμμετείχαν εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μετανάστευσης στη Λέσβο.

(ΚΥΠΕ)