Κορωνοϊός, εμβόλια και γιορτές – Δηλώσεις Επιτρόπου Υγείας ΕΕ

Αποκλειστικές δηλώσεις της Επιτρόπου Υγείας ΕΕ στο Business Hour της DigitalTv

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ


Αποκαλυπτική ήταν η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία τοποθετήθηκε στα πλαίσια της μονόωρης εκπομπής Business Hour της DigitalTv, η οποία προετοιμάζεται από την ομάδα της Brief.

Η κα Κυριακίδου αναφέρθηκε ουσιαστικά σε 4 ζητήματα:
Α/
Για το τι γίνεται με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Β/ Για την ανάγκη συνέχισης των μέτρων κατά του κορωνοϊού
Γ/ Για το πώς θα είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων
Δ/ Για το θλιβερό γεγονός ότι κάθε 17 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένας πολίτης από covid19

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας στις ακόλουθες παραγράφους:

A/ Πότε θα εγκριθούν τα εμβόλια στην ΕΕ
Σε σχέση με το θέμα των εμβολίων και ερωτηθείσα πότε αναμένεται η έγκριση τους στην ΕΕ, η κα Κυριακίδου ανέφερε αρχικά πως, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εφαρμόσει μία στρατηγική που αφορά την εξασφάλιση εμβολίων εδώ και 6 μήνες και διαπραγματευόμαστε και εκ μέρους των 27 κρατών-μελών με ένα αριθμό από φαρμακευτικές βιομηχανίες φαρμάκων ώστε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες συμφωνίες, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο και την πιθανότητα να φθάσουμε σ’ ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο», σημειώνοντας ότι «έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες με 6 εταιρείες και τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί και η συμφωνία με την εταιρεία Moderna».

«Όπως καταλαβαίνεται αυτή η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει μαζί με όλα τα κράτη-μέλη έχει φέρει και τα αποτελέσματα τα οποία εμείς επιθυμούσαμε. Οι δύο εταιρείες, η BioNTech/Pfizer και η Moderna έχουν υποβάλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την Δευτέρα (30/11) το βράδυ μέσα στο πλαίσιο αίτησης για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και βρίσκονται τώρα στο στάδιο της αξιολόγησης», πρόσθεσε.

Κληθείσα να αναφέρει τι περιλαμβάνει ακριβώς η συμφωνία με αυτές τις εταιρείες είπε πως, «οι συμφωνίες με αυτές τις εταιρείες συμπεριλαμβάνουν προαγορά ενός αριθμού εμβολίου για τα κράτη-μέλη». 

«Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ενδυναμώσει την διαπραγματευτική μας ικανότητα και δυνατότητα και με αυτόν τον τρόπο, επίσης, εξασφαλίσαμε, κάτι το οποίο θεωρώ εξίσου σημαντικό, ότι όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, όταν αυτό εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Και για μας αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα ώστε καμία χώρα να μην βρεθεί σε μία δύσκολη θέση, όπως έχουμε δει στο παρελθόν με την πρόσβαση στα φάρμακα εξαιτίας πιθανότατα του μεγέθους της και των δυνατοτήτων της», εξήγησε. 

Ως προς το πότε να αναμένουμε την έγκριση των εμβολίων η κα Κυριακίδου ανέφερε πως, «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ήδη ξεκινήσει και συνεχίζει μία εμπεριστατωμένη και ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση των αιτήσεων. Αυτές διενεργούνται από επιστημονικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων και έχουν ήδη δώσει ως ημερομηνίες για το εμβόλιο BioNTech/Pfizer πιθανότατα το αργότερο μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου», συμπλήρωσε. 

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

«Είναι σημαντικό, και εγώ αυτό θα ήθελα να το τονίσω ότι, για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίνουμε σημασία στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Η ασφάλεια των εμβολίων είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και γι’ αυτό εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είναι πιο σύντομες και γρήγορες οι διαδικασίες που αφορούν τα διαδικαστικά, αλλά δεν θα πιέσουμε όσον αφορά τα θέματα που αφορούν την επιστημονική ανεξάρτητη αξιολόγηση ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων», τόνισε περαιτέρω. 

Ερωτηθείσα, εξάλλου, πώς θα καθοριστεί το ποσοστό των εμβολίων που θα λάβει το κράτος-μέλος ανά εταιρεία η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ επεσήμανε ότι «αυτό είναι ήδη καθορισμένο μέσα στα συμβόλαια». «Αφορά το μέγεθος του πληθυσμού του κάθε κράτους-μέλους και αυτό είναι ήδη προκαθορισμένο, όπως είναι επίσης προκαθορισμένο ότι όλα τα κράτη-μέλη θα έχουν πρόσβαση στα εμβόλια ταυτόχρονα», εξήγησε. 

Σε σχέση με τον αριθμό των αιτήσεων που εξετάζει αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η κα Κυριακίδου είπε πως ο Οργανισμός εξετάζει δύο αιτήσεις από τις BioNTech/Pfizer και Moderna. «Αναμένουμε να υποβληθούν κι άλλες, αλλά δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι. Αυτό εξαρτάται από τις ίδιες τις εταιρείες πότε θα είναι έτοιμα τα δικά τους τα δεδομένα», συμπλήρωσε. 

Ερωτηθείσα, δε, εάν ένα φάρμακο ή εμβόλιο λάβει έγκριση στην Αμερική, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι μπορεί να κυκλοφορήσει και στην Ευρώπη, η κα Κυριακίδου απάντησε αρνητικά. «Για να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο ή εμβόλιο στην Ευρώπη θα πρέπει να λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτός είναι και ο τρόπος που εξασφαλίζεται και για μας μία αξιόπιστη και αντικειμενική ανεξάρτητη επιστημονική αξιολόγηση», υπογράμμισε.

«Υπάρχει τρόπος ο οποίος μπορεί να πάρει μία κατ’ εξαίρεση έγκριση κάποιο φάρμακο, αλλά τα 27 κράτη-μέλη, όλοι μαζί, έχουμε αποφασίσει ότι θα προχωρήσουμε με αυτόν τον τρόπο, ώστε να είμαστε και βέβαιοι ότι, όταν και εφόσον υπάρχει αξιολόγηση, θα μιλούμε για ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Διότι, όπως κι εσείς βλέπετε κι εμείς το βλέπουμε σε όλες τις χώρες, υπάρχει και μία διστακτικότητα για το θέμα του εμβολιασμού και θεωρώ ότι πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να είμαστε ειλικρινής προς τους πολίτες ότι έγινε πραγματικά μία σωστή αξιολόγηση για τα θέματα ασφάλειας», συμπλήρωσε. 

Επιπρόσθετα η κα Κυριακίδου τόνισε πως «δεν είναι τα εμβόλια που σώζουν ζωές», αλλά «είναι ο εμβολιασμός». «Εάν δεν μπορούμε να πείσουμε ότι έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες σωστά, ιδιαίτερα όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, δεν θα μπορέσουμε να πείσουμε και τους πολίτες ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Γι’ αυτό είμαστε σε ένα καλό δρόμο, έχουν υποβληθεί δύο αιτήσεις τη Δευτέρα. Αναμένουμε κι εμείς να δούμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και αμέσως, αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τα κράτη-μέλη ήδη προετοιμάζονται για να μπορούν να παραλάβουν τα πρώτα εμβόλια», υπογράμμισε.


Β/ Τυχόν χαλάρωση μέτρων, θα είναι επικίνδυνη
Πέραν των πιο πάνω, κατά την παρέμβασή της στην εκπομπή Business Hour η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ τόνισε πως «εάν βιαστούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα αυτή την εποχή, θα έχουμε μία μεγάλη αύξηση (των κρουσμάτων) πάλι προς το τέλος του Δεκέμβρη ή τον Γενάρη».

Όπως είπε, «τις τελευταίες δύο βδομάδες βλέπουμε μία σταθεροποίηση της αύξησης στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά αυτή η σταθεροποίηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα». Δηλαδή, εξήγησε, «οι αριθμοί που έχουμε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που είχαμε το πρώτο τρίμηνο αυτής της πανδημίας και δυστυχώς ο αριθμός των θανάτων συνεχίζει να αυξάνεται».

Γι’ αυτό, υπέδειξε, «χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», σημειώνοντας, παράλληλα, πως μέχρι να υπάρξει ένα εμβόλιο και να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού «θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα μας. Και είναι σημαντικό ιδιαίτερα αυτούς τους μήνες που είναι ο Χειμώνας, που είμαστε σε πιο κλειστούς χώρους, που έρχονται οι γιορτές και ξέρω πόση ανάγκη έχουμε να είμαστε όλοι με αγαπημένα πρόσωπα, να καταλάβουμε ότι θα είναι διαφορετικές αυτές οι γιορτές και δεν πρέπει να χάσουμε όσα με τόσες θυσίες έχουμε προσπαθήσει να πετύχουμε τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Κύπρο», επεσήμανε.

>>> Όλες οι έρευνες και αναλύσεις της Brief <<<

Επιπρόσθετα ανέφερε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μία δημοσιογραφική διάσκεψη (2/12) κατά την διάρκεια της οποίας παρουσιάσαμε ακριβώς τα μέτρα με τα οποία θα πρέπει να κινηθούν τα κράτη-μέλη τους επόμενους μήνες». 

«Ενόψει των γιορτών και του γεγονότος ότι είναι Χειμώνας και θα έχουμε αύξηση της εποχικής γρίπης, αυτό που τονίζουμε είναι ότι εάν βιαστούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα αυτή την εποχή, θα έχουμε μία μεγάλη αύξηση πάλι προς το τέλος του Δεκέμβρη ή τον Γενάρη», τόνισε.


Γ/ Πώς θα είναι τα Χριστούγεννα
Σε σχέση με τα φετινά Χριστούγεννα η κα Κυριακίδου υπογράμμισε πως θα είναι διαφορετικά. «Θα είναι Χριστούγεννα τα οποία θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να σώσουμε ζωές και να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας», εξήγησε σημειώνοντας ότι, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε γιορτές και Χριστούγεννα, αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο. Κι όλος αυτός ο χρόνος ήταν διαφορετικός. Ήταν διαφορετικός ο τρόπος που γιορτάζαμε τα γενέθλια μας, που πηγαίναμε διακοπές, που ταξιδεύαμε», επεσήμανε.

«Θα είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα, αλλά προτεραιότητα δική μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η προστασία της ζωής και αυτό πρέπει να είναι το μέλημα όλων μας. Να κάνουμε υπομονή ακόμα λίγους μήνες. Εύχομαι να έχουμε θετικά αποτελέσματα με την αξιολόγηση των εμβολίων και πλέον θα βλέπουμε πραγματικά το φως στην άκρη αυτού του τούνελ, αλλά χρειάζεται ακόμη υπομονή», τόνισε ακόμη η κα Κυριακίδου. 

Παράλληλα η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ επανέλαβε πως «ενόψει των γιορτών και του γεγονότος ότι είναι Χειμώνας και θα έχουμε αύξηση της εποχικής γρίπης, αυτό που τονίζουμε είναι ότι εάν βιαστούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα αυτή την εποχή, θα έχουμε μία μεγάλη αύξηση πάλι προς το τέλος του Δεκέμβρη ή τον Γενάρη. Γι’ αυτό θα είναι διαφορετικά Χριστούγεννα. Χριστούγεννα που θα πρέπει να περάσουμε με λιγότερους ανθρώπους γύρω μας. Αλλά θα είναι Χριστούγεννα τα οποία όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε ούτως ώστε να μην χάσουμε άλλες ζωές από αυτή την ασθένεια», είπε.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Δ/ Κάθε 17 δευτερόλεπτα πεθαίνει κάποιος από Covid-19 στην ΕΕ
Κατά την παρέμβασή της στην εκπομπή Business Hour η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ αναφέρθηκε και σε ένα από τα πιο θλιβερά στοιχεία σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα κι ερωτηθείσα εάν είναι αλήθεια ότι κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από τη νόσο Covid19 στην Ευρώπη, η κα Κυριακίδου απάντησε καταφατικά. «Ναι, δυστυχώς, αυτά είναι θλιβερά στοιχεία, τα οποία έχουμε. Κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας στις χώρες της ΕΕ χάνει τη ζωή του από την Covid19», είπε.

«Βεβαίως, θα ήθελα να πω εδώ ότι τις τελευταίες δύο βδομάδες βλέπουμε μία σταθεροποίηση της αύξησης στον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά αυτή η σταθεροποίηση είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δηλαδή, οι αριθμοί που έχουμε σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς που είχαμε το πρώτο τρίμηνο αυτής της πανδημίας και δυστυχώς ο αριθμός των θανάτων συνεχίζει να αυξάνεται», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας ότι «γι’ αυτό χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». 

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ και στο ακόλουθο βίντεο (μετά το 14ο λεπτό):

Μάριος Αδάμου