ΚΣΣΕ: Τοποθέτηση Λουκαΐδη - Ερωτοκρίτου για ελευθερία του Τύπου

Ερωτοκρίτου: Η Τουρκία κατέχει την πρωτιά σε μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων στην ΕΕ, στη 2η θέση παγκόσμια

Οι Βουλευτές Γιώργος Λουκαϊδης και Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σε παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρθηκαν στις απειλές κατά της ελευθερίας του τύπου και της ασφάλειας των δημοσιογράφων στην Ευρώπη. Οι δύο Βουλευτές σημείωσαν τις παραβιάσεις στην ελευθεροτυπία και τις διώξεις δημοσιογράφων στην Τουρκία.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Βουλή, ο κ. Λουκαΐδης εξέφρασε την άποψη ότι η ραγδαία αύξηση περιστατικών βίας και επιθέσεων κατά δημοσιογράφων καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση του θέματος, προσθέτοντας ότι το πιο ηχηρό παράδειγμα είναι η δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Daphne Anne Caruana Galizia το 2017, η οποία είχε ηγηθεί της έρευνας για τη διαφθορά στη Μάλτα και είχε προβεί σε αποκαλύψεις που σχετίζονται με τα Έγγραφα του Παναμά.
 
Ο κ. Λουκαϊδης χαρακτήρισε ανησυχητικά όσα εξελίσσονται σε ό,τι αφορά την υπόθεση του Τζούλιαν Ασσάντζ, δημιουργού και εκδότη των Wiki Leaks. Αντί να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που ότι ευθύνονται για τα βασανιστήρια στο Γκουαντάναμο, τους οποίους αποκάλυψε ο Ασσάντζ, δικάζεται ο ίδιος και μαζί του η ελευθερία του τύπου και τα δημοσιογραφικά δικαιώματα, πρόσθεσε.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Η πιθανότητα έκδοσής του στις ΗΠΑ δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, είπε ο κ. Λουκαϊδης.
 
Στη συνέχεια ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην Τουρκία, η οποία πρωταγωνιστεί στον περιορισμό της ελευθερίας του τύπου και στην παραβίαση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μαζικής παραβίασης από πλευράς Τουρκίας των ιδρυτικών αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.  Ο κ. Λουκαϊδης σημείωσε πως η τ/κ εφημερίδα Αφρίκα που εκδίδεται στην κατεχόμενη από την Τουρκία Κύπρο, αποτελεί ακόμα ένα θύμα του Προέδρου Έρτογαν ο οποίος ενθάρρυνε ακροδεξιά στοιχεία να επιτεθούν στα γραφεία της εφημερίδας όταν αυτή παραλλήλισε την τουρκική εισβολή στο Αφρίν με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
 
Ο κ. Λουκαϊδης αναφέρθηκε ακόμα στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ που ανήκουν σε πανίσχυρα κατεστημένα, εξαιτίας της  εξάρτησής τους από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, τα οποία περιστέλλουν τα ίδια το δικαίωμα έκφρασης των εργαζόμενων σε αυτά δημοσιογράφων.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου αφού επεσήμανε ότι βασικός πυλώνας της δημοκρατίας είναι τα ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ, τόνισε ότι το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης δεν πρέπει να παραβιάζεται για κανένα, πολύ περισσότερο δε γι’ αυτούς που εργάζονται στον τομέα των ΜΜΕ.
 
Υπογράμμισε ακολούθως ότι η ελευθερία έκφρασης αποτελεί μια από τις πιο βασικές αξίες  της ανθρωπότητας και η ασφάλεια των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης βασικό στοιχείο της ελευθερίας του Τύπου. Σημείωσε δε ότι το δικαίωμα των δημοσιογράφων να εργάζονται υπό ασφαλείς συνθήκες, χωρίς παρενόχληση, εκφοβισμό ή βία, έχει ήδη αναγνωριστεί από διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς, όπως τον ΟΗΕ, την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και αποτελεί βασική αρχή του της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου επεσήμανε ότι η Τουρκία κατέχει την πρωτιά σε μεγαλύτερο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Ευρώπη, ενώ βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Σημείωσε δε ότι στην Τουρκία εφημερίδες και ιστότοποι ειδήσεων της αντιπολίτευσης, διώκονται, αναγκάζονται να τερματίσουν τη λειτουργία τους, ενώ εκατοντάδες τούρκοι δημοσιογράφοι είτε βρίσκονται στην εξορία, είτε στη φυλακή αναμένοντας χρόνια τη δίκη τους, είτε ακόμα ασκούν αυτολογοκρισία από φόβο για τη ζωή των ιδίων και των οικογενειών τους.
 
Η κ. Ερωτοκρίτου τόνισε, εξάλλου, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επισημάνει επανειλημμένα πως η προστασία και ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελεί υποχρέωση που πρέπει να τηρεί κάθε κράτος, χωρίς πρόσχημα ή περιορισμό.  

ΚΥΠΕ