Κυπριακό: Τριμερής συνάντηση χαμηλών προσδοκιών

Αποστολή στο Βερολίνο: Δίπλα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου κρίνεται η μετέπειτα πορεία

Η μετέπειτα πορεία του Κυπριακού κρίνεται σήμερα στο Βερολίνο, καθώς Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί οι οποίοι βρίσκονται από το απόγευμα της Κυριακής στην Γερμανική Πρωτεύουσα θα παρακαθίσουν το βράδυ σε δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. 
Το Δείπνο του Βερολίνου χαρακτηρίζεται ως κρίσιμο για την μετέπειτα πορεία του Κυπριακού αφού η προσπάθεια για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε όρους αναφοράς για την επανέναρξη των συνομιλιών βρίσκεται σε εξέλιξη από τον περασμένο Αύγουστο. 

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι είναι εφικτή η κατάληξη στους όρους αναφοράς, με την Ελληνοκυπριακή πλευρά δια μέσου του Νίκου Αναστασιάδη  να καταθέτει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ότι θα πρέπει να να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναμένεται να επαναλάβει την θέση της ε/κ πλευράς για τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων στο αμέσως επόμενο διάστημα, ακόμη και εντός Δεκεμβρίου, κάτι ωστόσο που δεν φαίνεται να βλέπει με θετικό μάτι η Τουρκία.

Άλλα λέει ο Ακιντζί 

Στο μεταξύ άλλη άποψη για την σημερινή συνάντηση φαίνεται να έχει ο Ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί. Συγκεκριμένα μιλώντας χθές στο παράνομο Αεροδρόμιο της Τύμπου πριν από την αναχώρηση του για το Βερολίνο  ανέφερε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στο Βερολίνο με ανοιχτή ατζέντα για να καθοριστεί ένα είδος οδικού χάρτη, για τα επόμενα βήματα.

>>>Διαβάστε επίσης - Μ. Ακιντζί: Με ανοικτή ατζέντα στο Βερολίνο<<<

Μάλιστα ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ότι οι ανοικτού τέλους διαδικασίες αποτελούν πλέον παρελθόν επισημαίνοντας ότι η περίοδος των διαπραγματεύσεων απλά για να γίνονται έκλεισε και αυτό που χρειάζεται είναι μια διαδικασία επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα, καλά προετοιμασμένη και καλά διαχωρισμένη σε στάδια.

Η στάση αυτή του Μουσταφά Ακιντζί αλλά και τα όσα προηγήθηκαν το περασμένο διάστημα δεν επιτρέπουν ιδιαίτερες προσδοκίες με τον Αντόνιο Γκουτέρες ωστόσο να θέλει να δει τις προθέσεις των δύο ηγετών στην κατ ιδίαν συνάντησης τους, χωρίς να αποκλείεται εάν το επιστρέψουν οι εξελίξεις στον αίθουσα του δείπνου να περάσουν σε κάποια φάση και οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων.

Με το βλέμμα των Ηνωμένων Εθνών 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις διευθετήσεις στη γερμανική πρωτεύουσα έχουν αναλάβει τα Ηνωμένα Έθνη με το το δείπνο στο ξενοδοχείο Adlon Kempinski, δίπλα από την Πύλη του Βρανδεμβούργου να είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 19.30 ώρα Βερολίνου (20.30 ώρα Κύπρου).

Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο που θα πραγματοποιηθεί η τριμερής είναι από τα πλέον ιστορικά όχι μόνο του Βερολίνου, αλλά της Ευρώπης, και πως χτίστηκε το 1907, ισοπεδώθηκε σχεδόν το 1945 κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το 1984 λειτουργούσε μόνο το μέρος που είχε διασωθεί, ενώ εκείνη την χρονιά ξεκίνησε η αναστήλωση και ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1997.  

ξηφυγρ

Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση μάλιστα τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισα όπως δεν επιτρέψουν στα δημοσιογραφικά συνεργεία και από τις δύο κοινότητες να πάρουν πλάνα και φωτογραφίες από τον χώρο του δείπνου, ενώ ακόμα δεν έχει διασαφηνιστεί εάν ο Γενικός Γραμματέας θα προβεί σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, αλλά και ούτε εάν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

>>>Διαβάστε επίσης - Τα τρία βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στο Βερολίνο <<<

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν στο Βερολίνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Πρέσβης Κυριάκος Κούρος και το μέλος του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Παντελής Παντελίδης.

H DigitalTree βρίσκεται στο Βερολίνο και θα σας μεταφέρει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις πριν, κατά την διάρκεια και μετά το τέλος της Τριμερούς συνάντησης. 

Στέλιος Στυλιανού
 
27347