Λευτέρης: Ζητά έμπρακτες ενέργειες αλληλεγγύης από ηγέτες ΕΕ

Ο Ευρωβουλευτής απέστειλε επιστολή στους Προέδρους των Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου

Ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου, απέστειλε σήμερα (2/4) επιστολή στους τρεις ηγέτες της Ε.Ε., στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας άμεσα όπως προχωρήσουν σε έμπρακτες ενέργειες στήριξης και αλληλεγγύης στις χώρες μέλη και στους Ευρωπαίους πολίτες.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Αυτούσια η Επιστολή του Ευρωβουλευτή:
 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε.
Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Charles Michel,
Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. κ. Ursula von der Leyen,
Πρόεδρο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. David Sassoli,

 
Μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να συμφωνήσει στην έκδοση Ευρωομολόγου, θεωρώ καθήκον μου να απευθυνθώ και στους τρείς θεσμούς της ΕΕ και να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου. Σ’ αυτές τις κρίσιμες και δραματικές ώρες που ολόκληρη η ανθρωπότητα και ιδίως η Ευρώπη μετρά τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, σε αυτές τις δραματικές ώρες, η ασυμφωνία των αρχηγών των κυβερνήσεων των χωρών της ΕΕ, αποτελεί ακόμη ένα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία, στην υπευθυνότητα και στην αποτελεσματικότητα της ΕΕ.
 
Ως Ευρωβουλευτής που οφείλω να προασπίζομαι τις αρχές και αξίες της ΕΕ, αλλά και ως θιασώτης και διαχρονικός υπερασπιστής της ευρωπαϊκής ιδέας, πιστεύω ότι σήμερα δεν κρίνεται η έκδοση ή μη Ευρωομολόγου, αλλά η ίδια η υπόσταση και οι Αρχές της Ε.Ε. Η Ε.Ε. και οι Ευρωπαίοι πολίτες βιώνουν μία πρωτοφανή κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού και υφίστανται τεράστιες συνέπειες. Είναι η ώρα που η Ε.Ε. οφείλει να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά, τόσο για την καταπολέμηση του κορονοϊού όσο και για την αντιμετώπιση της επερχόμενης οικονομικής λαίλαπας. Ένα άμεσο και αποτελεσματικό μέτρο είναι η έκδοση Ευρωομολόγου, που είναι το πιο ενδεδειγμένο οικονομικό μέσο για αντιμετώπιση της επερχόμενης ύφεσης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Ήδη οι ΗΠΑ ρίχνουν στην αμερικανική οικονομία 2.2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ε.Ε. οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να υπερασπιστεί το ότι είμαστε μία πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη, με Αλληλεγγύη και κοινό στόχο για αντιμετώπιση της κρίσης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν από την Ε.Ε. να αποδείξει ότι οι πολυδιαφημιζόμενες έννοιες της Αλληλεγγύης και της Ενότητας δεν είναι έννοιες χωρίς περιεχόμενο. Η Ε.Ε. και όλοι μας βιώνουμε κρίσιμες και καθοριστικές μέρες. Εάν τελικά δεν αντιληφθούν όλοι στην Ε.Ε. ότι είμαστε Ένωση χωρών και ενωμένοι οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τη κρίση, τότε θα αφεθεί και πάλι ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός να επικρατήσουν με ανυπολόγιστες συνέπειες για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Η Ε.Ε. βρίσκεται στο σταυροδρόμι της ιστορίας. Καλείται να αποφασίσει εάν είναι αντάξια της ιστορίας, των αρχών και αξιών, της αποστολής και του μέλλοντος της, επιλέγοντας τον κοινό δρόμο, της κοινής δράσης του Ευρωομολόγου και της κοινής διαχείρισης της κρίσης ή θ’ ακολουθήσει, τη καταστροφική επιλογή, να αφήσει ανεξέλεγκτα τη κάθε χώρα να διαχειριστεί μόνη της, τη κρίση. Εάν σε αυτές τις κρίσιμες ώρες η Ε.Ε. υστερήσει και δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και των κρίσιμων καιρών, δεν θα χάσει απλά μία μάχη, πιθανώς να κινδυνεύσει το ίδιο το οικοδόμημα της Ε.Ε., το μέλλον και τη προοπτική της. Ευελπιστώ ότι αυτή τη φορά η Ε.Ε. θα βρεθεί στην ορθή πλευρά της Ιστορίας και δεν θα επαναλάβει λάθη του παρελθόντος και θα πετύχει μέσα από τη κρίση, να αναδείξει μία Ισχυρή, Ενωμένη, Αλληλέγγυα Ευρωπαϊκή Ένωση.

 
27334