Λιλλήκας: Για πρώτη φορά o Γ.Γ. ΟΗΕ αναφέρεται σε πενταμερή

"Kαι για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδέχεται να συμμετάσχει"

Με δηλώσεις του o Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλλήκας σε σχέση με την Τριμερή στο Βερολίνο αναφέρει ότι "για πρώτη φορά Γ.Γ. ΟΗΕ αναφέρεται σε πενταμερή διάσκεψη και για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδέχεται να συμμετάσχει."

Αυτούσια η δήλωση: 

>>>Διαβάστε επίσης - Τα έξι σημεία της Δήλωσης Γκουτέρες (αυτούσιο κείμενο)<<<
 

Από το χθεσινό δείπνο με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, κρατούμε ως θετικό την προσωπική εμπλοκή του κ. Γκουντέρες στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς επίσης και την προσπάθεια του να συντηρήσει ανοικτή την προοπτική για επανάληψη των συνομιλιών, παρότι δεν έχει καθορίσει ο ίδιος κάποιο συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Θετική κρίνουμε επίσης την επιμονή του ΓΓ του ΟΗΕ – όπως αναφέρει στην δήλωσή του – για συμφωνία στους όρους αναφοράς προτού προβεί σε επανάληψη των συνομιλιών. Αυτό σημαίνει καλή προετοιμασία μιας νέας διάσκεψης με προοπτικές επιτυχίας.

Προκύπτουν όμως και μια σειρά από αρνητικές πτυχές και δεδομένα τα οποία προδιαγράφουν ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους. Για πρώτη φορά Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται σε πενταμερή διάσκεψη και για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδέχεται να συμμετάσχει σε πενταμερή διάσκεψη.

Κανένας Πρόεδρος προηγούμενα δεν είχε αποδεχθεί σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης και υπάρχει διαχρονική θέση του Εθνικού Συμβουλίου για απόρριψη της όποιας προσπάθειας για πενταμερή διάσκεψη.

Η πενταμερής διάσκεψη ουσιαστικά ενισχύει την τουρκική θέση για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία. Σε πενταμερή διάσκεψη  θα συμμετάσχουν οι τρείς εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες. Αυτό ήταν απαίτηση της Τουρκίας και δημιουργεί πολύ αρνητικά δεδομένα με μεγάλους κινδύνους.

Πενταμερής σημαίνει ότι η διαφορά είναι δικοινοτική και δεν αφορά παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία καθώς η τουρκική εισβολή έγινε στην Κυπριακή Δημοκρατία και όχι στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα. Η Τουρκία κατέχει εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι εδάφη της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Η λύση θα πρέπει να αποκαθιστά το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατία και όχι της Ελληνοκυπριακής κοινότητας. Αυτά και μόνο υποδηλούν και υπογραμμίζουν την ανάγκη η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι παρούσα.

Η Πενταμερής χωρίς συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως στην Γενεύη και στο Κρανς Μοντανά - έστω υπό την υποστηρικτική ιδιότητα, έστω κι αν θα είναι άτυπη – ουσιαστικά είναι ακόμα μια ικανοποίηση άλλης μιας απαίτησης της Άγκυρας. Η Τουρκία ήταν αυτή που απαίτησε σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης και όχι συνέχιση των διαπραγματεύσεων απ’ εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά.  Μπορεί ο ΓΓ του ΟΗΕ στη δήλωσή του να αναφέρθηκε στο υφιστάμενο μοντέλο λύσης του Κυπριακού, όμως η Τουρκία έχει κάνει ξεκάθαρο προς όλους τους συνομιλητές της, καθώς και δημόσια, ότι επιθυμεί να συμμετάσχει μόνο σε μια άτυπη διάσκεψη και μόνο για να συζητήσει νέα μοντέλα λύσεις του Κυπριακού. Αυτό δίνει το στίγμα και δείχνει τη θέση που θα κρατήσει η Άγκυρα σε μια τέτοια διάσκεψη, από την οποία δεν θα προκύψει συζήτηση για λύση του Κυπριακού. Θα προκύψει συζήτηση νέων μοντέλων λύσης του Κυπριακού. 

>>>Διαβάστε επίσης - Πρόεδρος: Θετικό βήμα για επανέναρξη συνομιλιών η Τριμερής<<<

Έμμεσα πλην σαφώς ο Γενικός Γραμματέας ικανοποίησε ακόμα μια απαίτηση της Τουρκίας που αφορά τα χρονοδιαγράμματα. Αυτό εννοεί ο Γενικός Γραμματέας όταν για δεύτερη φορά δηλώνει ότι αυτή η διαδικασία θα είναι διαφορετική. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία δεν θα είναι ανοικτού τέλους όπως ήταν η διάσκεψη της Γενεύης και του Κρανς Μοντανά αλλά θα έχει χρονοδιάγραμμα.

Αποδοχή χρονοδιαγράμματος σημαίνει ότι αποδεχόμαστε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία λύσης του Κυπριακού με τη λήξη του χρονοδιαγράμματος, είτε θα δώσουμε τη δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα να ασκήσει επιδιαιτησία - όπως συνέβη το 2004 στο  Μπουρκεστοκ – είτε αποδεχόμαστε τα εμπλεκόμενα μέρη να νομιμοποιούνται στο τέλος του χρονοδιαγράμματος να επιλέξουν χωριστούς δρόμους για τη λύση του Κυπριακού.

Αναμένουμε βέβαια την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να έχουμε πλήρη ενημέρωση για το τι διαμείφθηκε στο άτυπο δείπνο. Εύχομαι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει προσμετρήσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αποδοχή - για πρώτη φορά – μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης και να μην έχει αυτοσχεδιάσει όπως το συνηθίζει.