Μήνυμα ενότητας και συμπόρευσης στέλνει ο Σιζόπουλος

Είναι η ώρα να υλοποιήσουμε αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι «η ισχύς εν τη ενώσει», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Το μήνυμα ότι, είναι η ώρα της ενότητας, της συμπόρευσης, της εποικοδομητικής συνέργειας προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας, έστειλε σήμερα (27/7) ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, τονίζοντας ότι «είναι η ώρα να υλοποιήσουμε αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι: ‘Η ισχύς εν τη ενώσει’».

Όπως ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις, «η πανδημία του κορωνοϊού που έπληξε την πατρίδα μας, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο πλανήτη, ανέδειξε και ταυτόχρονα επιβεβαίωσε τις αδυναμίες του υφιστάμενου οικονομικού και κοινωνικοπολιτικού συστήματος. Ενός συστήματος το οποίο τα τελευταία τριάντα χρόνια μέσα από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει κυριαρχήσει», πρόσθεσε. 

Επίκεντρο του συστήματος αυτού, τόνισε, δεν είναι ο πολίτης και οι πραγματικές του ανάγκες, αλλά το κέρδος και η τάση συσσώρευσης του πλούτου σε όσο το δυνατό λιγότερους.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Στην περίπτωση της πατρίδας μας αυτό άρχισε με το φιάσκο του Χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2001 για το οποίο κανένας δεν πλήρωσε. Συνεχίστηκε με την ασυδοσία των τραπεζιτών την περίοδο 2008 – 2012 (να υπενθυμίσουμε τα αξιόγραφα, τα εικονικά δάνεια, τις αμφίβολες και επισφαλείς επενδύσεις κυρίως στο εξωτερικό, τις επιλεκτικές διαγραφές δανείων, κ.ά.) για την οποία και πάλι κανένας δεν λογοδότησε», επεσήμανε ο κ. Σιζόπουλος.

Ακολούθησε, υπογράμμισε, η οικονομική κρίση, το κούρεμα των καταθέσεων, το επιχειρηματικό πλήγμα σε πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Δυστυχώς σήμερα, είπε, συνεχίζεται με την εκποίηση των ακινήτων κυρίως των πολιτών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν μία ισχυρή νομική αρωγή για να προστατεύσουν την περιουσία τους.

«Το κράτος και το σημερινό σύστημα αφήνει τους πολίτες ακάλυπτους, ιδιαίτερα εκείνους των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Δεν τους παρέχει την αναγκαία προστασία. Αντίθετα, συστηματικά και απροκάλυπτα, προστατεύει και ενισχύει την ασυδοσία, κυρίως των τραπεζιτών σε βάρος των πολιτών», εξήγησε.

«Δεν είναι τυχαία η σημαντική συρρίκνωση της μεσαίας εισοδηματικής τάξης και το μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας που βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχιας», τόνισε περαιτέρω.

Επιπρόσθετα, συμπλήρωσε ο κ. Σιζόπουλος, «σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ε.Ε, η πατρίδα μας αντιμετωπίζει και τις ασύμμετρες απειλές της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη φυσική, τη θρησκευτική και την εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, υπογράμμισε, η ΕΔΕΚ απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του λαού μας, πολίτες, ομάδες πολιτών, οργανώσεις, κόμματα που έχουν τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες να ενώσουν δυνάμεις και να συμπορευθούν για να αναχαιτίζουν αυτή την καταστροφική πορεία, στη βάση συγκεκριμένων αρχών, όπως για παράδειγμα:

1/ Η λύση του Κυπριακού:

  • να διασφαλίζει ένα κράτος, έναν λαό,
  • να κατοχυρώνει πλήρως τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις,
  • να αποκλείει εγγυητικά δικαιώματα σε τρίτες χώρες.

2/ Η απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) δεδομένου ότι νομιμοποιεί τη διχοτόμηση και κατοχυρώνει επικυριαρχικό ρόλο στην Τουρκία.

3/ Η κοινωνική και οικονομική πολιτική του κράτους να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και να στηρίζει αποφασιστικά τις ευάλωτες ομάδες πολιτών.

4/ Η κατοχύρωση διαφάνειας και αξιοκρατίας στη λειτουργία του Δημόσιου και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, καθώς και η μετάβαση στην ψηφιακή πλατφόρμα λειτουργίας τους κράτους για να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία.

5/ Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε το συντομότερο δυνατό με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια.

6/ Η ενίσχυση του Δημόσιου τομέα Υγείας και η δημιουργία συνθηκών για προσφορά υψηλού επιπέδου ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες και κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να την αποκτήσουν με άλλους τρόπους.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

«Είναι η ώρα της ενότητας, είναι η ώρα της συμπόρευσης. Είναι η ώρα της εποικοδομητικής συνέργειας προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας. Η ΕΔΕΚ δηλώνει έτοιμη να συμβάλει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση υλοποίησης αυτού του στόχου. Δεν διεκδικεί ποδηγέτηση αλλά συνεργασία σε πλαίσιο ισοτιμίας, αλληλοσεβασμού και εντιμότητας», τόνισε.

«Είναι η ώρα να υλοποιήσουμε αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι: ‘Η ισχύς εν τη ενώσει’», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Το βίντεο με τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΔΕΚ:

 
14584
Thumbnail