Μητσοτάκης:Απειλή για την ειρήνη η επιθετική συμπεριφορά Τουρκίας

«Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για την επιθετικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχαν σήμερα (16/6) στην Ιερουσαλήμ. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ, συνοδευόμενος από Υπουργούς της Κυβέρνησής του.

Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση συζήτησαν για την προκλητική στάση της Τουρκίας στην περιοχή αλλά και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα στη Λιβύη. «Οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Υπογράμμισα τη δική μου οπτική σχετικά με την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι απειλή ως προς την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη και φυσικά υπήρχαν διαφορετικά περιστατικά που αφηγήθηκα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Προκλητική τουρκική συμπεριφορά τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία σύνορα μας. Και, φυσικά, μιλήσαμε πολύ για τον αποσταθεροποιητικό παράγοντα που έχει διαδραματίσει η Τουρκία σε σχέση με τη Λιβύη και σε αυτό που εμείς θεωρούμε μία άκυρη συμφωνία οριοθέτησης ζωνών μεταξύ των δύο χωρών», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Όσον αφορά στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Πράγματι πρόκειται για μία φόρμα, η οποία με την προσθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει ένα όραμα. Μία ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο. Και σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και ο αγωγός του East Med. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον Ιανουάριο ήρθατε στην Αθήνα και υπογράψαμε τη συμφωνία. Και φυσικά η Ιταλία συμμετείχε σε όλο αυτό, έτσι ώστε να μπορέσει να ωφεληθεί από αυτό το εμβληματικό σχέδιο... Μιλάμε για φυσικό αέριο που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε οποιοδήποτε κοίτασμα βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα τουρισμού. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχτεί τουρίστες από το Ισραήλ την 1η Αυγούστου και υπογράμμισε ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραταθεί η τουριστική περίοδος μέχρι τον Νοέμβριο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εργαστεί σκληρά για να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των καλεσμένων της και έχει ενισχύσει σημαντικά τις δομές υγείας. Κύριο μέλημα τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι η υγεία και η ασφάλεια των τουριστών.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε ότι πέρσι περισσότεροι του ενός εκατομμυρίου Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα και έκανε λόγο για τριπλασιασμό του αριθμού μέσα σε λίγα χρόνια. Ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Ισραήλ συζητούν για το άνοιγμα του τουρισμού και πως η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι ο πρώτος προορισμός για τους Ισραηλινούς τουρίστες φέτος.

«Συζητήσαμε επί μακρόν το μήκος του αγωγού EastMed που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αγωγό στον κόσμο», είπε ο κ. Νετανιάχου και πρόσθεσε ότι «οι ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι τεράστιες και περιλαμβάνουν τα φυσικά κοιτάσματα αλλά και το έργο».

ΚΥΠΕ - Αδάμος Ζαχαριάδης
 

 
20103