Οι καυτές ερωτοαπαντήσεις ΠτΔ για Σαουδάραβα, γαμπρό και Συλλούρη

Όλα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον Σαουδάραβα επενδυτή, τους γαμπρούδες του και τον Δημήτρη Συλλούρη

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Σε σειρά «καυτών» ερωτημάτων αναφορικά με τις σχέσεις που διατηρούσε και διατηρεί με Σαουδάραβα επιχειρηματία, την εμπλοκή συγγενικών του προσώπων και δη των γαμπρών του στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), καθώς και για την εμφάνιση του τέως Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, ως συμβούλου του για προώθηση του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων στο εξωτερικό, κλήθηκε και απάντησε κατά την χθεσινή (2/2) κατάθεσή του στην Ερευνητική Επιτροπή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως σε όλα τα ερωτήματα που δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντούσε ευθέως, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που σημείωνε ότι με τις ερωτήσεις που του υπέβαλαν τα μέλη της Ερευνητικής Επιτροπής του δινόταν η ευκαιρία να ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα που αφορούν το πρόσωπό του και την εμπλοκή τόσο του ιδίου όσο και συγγενικών του προσώπων στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

>>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ <<<

Η εμπλοκή των γαμπρών του στο ΚΕΠ
Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή εταιρειών συγγενικών του προσώπων στο θέμα των Πολιτογραφήσεων, κι ερωτηθείς εάν υπήρχαν πολιτογραφήσεις που συνδέονται με εταιρείες συγγενών του προσώπων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, εάν ο ένας του γαμπρός που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών συνεργαζόταν με άλλα δικηγορικά γραφεία για να έρχονται επενδύσεις και να επωφελείται εμμέσως από το επενδυτικό πρόγραμμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αφού απέρριψε κάτι τέτοιο, τόνισε πως η κατασκευαστική εταιρεία του γαμπρού του Γιάννη Μισιρλή λειτουργούσε 5 ή 10 χρόνια προτού γίνει γαμπρός του, σημειώνοντας πως νοιώθει ιδιαίτερα ευτυχής που είναι γαμπρός του, αφού, όπως είπε, ούτε Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια είχε ποτέ, ούτε προχωρούσε αλόγιστα για να δημιουργήσει υποχρεώσεις.

Κληθείς, εξάλλου, να πει εάν γνωρίζει το γεγονός πως ο γαμπρός του είναι Διευθυντής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που κατασκευάζει την Μαρίνα Αγίας Νάπας, στελέχη της οποίας έχουν πολιτογραφηθεί στο πλαίσιο του ΚΕΠ, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες του γαμπρού του.

Την ίδια ώρα, όμως, και αναφερόμενος στο έργο τόνισε πως το έργο της Μαρίνας Αγίας Νάπας αφορά επένδυση πέραν των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ διερωτήθηκε, παράλληλα, τι σχέση έχει εάν ο γαμπρός του είναι μέτοχος ή στέλεχος της εταιρείας με το γεγονός πως κάποιοι από τους επενδυτές έχουν πολιτογραφηθεί με βάση τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις του ΚΕΠ.

>>> Διαβάστε εδώ την εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ερευνητική Επιτροπή <<<

Οι σχέσεις με τον Σαουδάραβα επενδυτή και τα ταξίδια στο εξωτερικό
Αναφορικά με τις προσωπικές του σχέσεις με Σαουδάραβα επενδυτή με το τζετ του οποίου πραγματοποίησε τόσο προσωπικά όσο και επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε αρχικά πως ουδέποτε υπήρξε δικηγόρος του συγκεκριμένου επιχειρηματία.

Παράλληλα, τόνισε πως από τα έγγραφα του Υπουργείου Οικονομικών διαπιστώθηκε ότι, αντί του ελαχίστου ποσού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ που έπρεπε να επενδύσουν οι έξι επενδυτές -ο Σαουδάραβας και 5 μέλη της οικογένειας του- που πολιτογραφήθηκαν, επένδυσαν περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς περί ευνοϊκής μεταχείρισης του επενδυτή λόγω της φιλίας που ανέπτυξαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού απέρριψε κάτι τέτοιο υπέδειξε πως μετά την έρευνα του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα, ζητήθηκε και έγινε έρευνα από την Επιτροπή που προέδρευε η κα Καλογήρου, σημειώνοντας πως κανένας δεν διαπίστωσε οτιδήποτε μεμπτό αναφορικά με αυτό το θέμα και παρέπεμψε για τα περαιτέρω στο πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου.

Ανέφερε ακόμη πως το πρώτο ταξίδι που έκανε στις Σεϋχέλλες ήταν το καλοκαίρι του 2015, με δικά του έξοδα και όχι κατόπιν πρόσκλησης του Σαουδάραβα επενδυτή, σημειώνοντας πως αυτό το ταξίδι δεν έγινε κρυφά.

Επιπρόσθετα και αφού τόνισε πως γνώριζε τον επενδυτή και σχετιζόταν μαζί του, ξεκαθάρισε ότι ο Σαουδάραβας επενδυτής δεν είχε κάτι να του ανταποδώσει.

Κληθείς, εξάλλου, να αναφέρει ποιος ωφελήθηκε από αυτή τη φιλία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας έδωσε κατά την επένδυσή του 966.000 ευρώ, για να προσθέσει πως λόγω των σχέσεων τους τον Απρίλιο του 2016 συνείσφερε ακόμη μισό εκατομμύριο ευρώ στο Ταμείο Αλληλεγγύης για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους άποροι φοιτητές. Προς ενίσχυση, μάλιστα, των όσων ανέφερε κατέθεσε και σχετικό κατάλογο με τα ποσά που έχει συνεισφέρει ο συγκεκριμένος επενδυτής.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Πόσα να ακούσει κανένας; Όλοι παίρνουν μίζες;», διερωτήθηκε, ενώ απεκάλυψε πως σαν αποτέλεσμα της διαπόμπευσης του, όπως είπε, ο Σαουδάραβας επενδυτής κατέθεσε στις 20 Νοεμβρίου 2020 αίτημα αποποίησης της κυπριακής υπηκοότητας, σημειώνοντας πως «έτσι συμπεριφερόμαστε στους επενδυτές όπως, την Wargaming, το καζίνο, την μαρίνα της Αγίας Νάπας και γενικά τις μεγάλες αναπτύξεις».

Σε σχέση με την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα επενδυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως αυτή έγινε με βάση τα κριτήρια του Προγράμματος και χωρίς καμία εξαίρεση λόγω της μεταξύ τους φιλίας.

Ερωτηθείς, δε, γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο δεν προχώρησε στην πολιτογράφηση του Σαουδάραβα τιμητικά, επεσήμανε τα εξής: «Φανταστήκατε αν ο Σαουδάραβας έπαιρνε την υπηκοότητα, όχι γιατί επένδυσε, αλλά για τις φιλικές ενέργειες προς το κυπριακό κράτος; Τότε θα θεωρούμουν δωρολήπτης», εξήγησε επαναλαμβάνοντας ότι δεν έγινε κάποια εξαίρεση και τηρήθηκαν όλα τα κριτήρια για την εν λόγω πολιτογράφηση.

Δεν μετέφερα χρήματα στις Σεϋχέλλες
Αναφορικά με το ταξίδι αναψυχής που πραγματοποίησε το 2018 στις Σεϋχέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως το ταξίδι δεν έγινε για να μεταφέρει 300 εκατομμύρια ευρώ, δηλώνοντας την ετοιμότητά του να εξουσιοδοτήσει τον οποιονδήποτε, κατόπιν ερευνών, να αναλάβει την διαχείριση αυτών των χρημάτων. Υπέδειξε, δε, πως δεν γνωρίζει που βρίσκονται οι τράπεζες στις Σεϋχέλλες.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Τι είπε για τον Δημήτρη Συλλούρη
Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον τέως Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, κι ερωτηθείς εάν εμφανιζόταν στο εξωτερικό ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας για το ΚΕΠ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι δεν θυμάται κάτι τέτοιο, σημειώνοντας, ωστόσο, «δεν αποκλείεται σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε πολλούς άλλους, έδιδα μία επιστολή ότι εξουσιοδοτούνται να προωθήσουν το πρόγραμμα επενδύσεων και όχι το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων στο εξωτερικό».

Σε παρατήρηση ότι σε ιστοσελίδα συγκεκριμένου οργανισμού εντοπίστηκαν έγγραφα που ανέφεραν ότι συγκεκριμένο συνέδριο για τα διαβατήρια ήταν υπό την αιγίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε πως, θα το ελέγξει και θα καταθέσει σχετική απάντηση.

Ερωτηθείς, τέλος, για το γεγονός πως το 2015 ο κ. Συλλούρης παρουσιάστηκε ως advisor του προγράμματος στο Ντουμπάι και αν όντως ήταν advisor σε κάποια επιτροπή, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, επαναλαμβάνοντας πως η εξουσιοδότηση που δινόταν σε κάποια πρόσωπα ήταν για προβολή της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου και όχι για προώθηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων. «Έγνοια μου ήταν στις επισκέψεις να γίνεται προώθηση της Κύπρου και όχι του ΚΕΠ», επεσήμανε περαιτέρω.

Μάριος Αδάμου