Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ με Γκουτέρες

Διήρκησε πάνω από μιάμιση ώρα η άτυπη συνάντηση

Τα επόμενα βήματα στην υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαδικασία για διευθέτηση του Κυπριακού, συζήτησαν στη Νέα Υόρκη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση η οποία ήταν προγραμματισμένη στις 20:15 ώρα Κύπρου ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:00.

Προσερχόμενος στο γεύμα στο οποίο παρακάθεται με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι ελπίζουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ των ΗΕ.

Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη 1μμ (ώρα Νέας Υόρκης) στο Γραφείο του ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, όπου θα παρακαθίσει σε άτυπη συνάντηση, υπό μορφή γεύματος, μαζί με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο αν είναι ανοικτός σε μια λύση δύο κρατών, είπε «όχι. Ελπίζουμε σε μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, όλων των ψηφισμάτων».

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνόδευε στο κτήριο των ΗΕ ο Διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Τατάρ: Στην Κύπρο υπάρχουν 2 κράτη εδώ και 60 χρόνια

«Εδώ και 60 χρόνια έχουμε το κράτος μας, στην Κύπρο η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ προσερχόμενος στο γεύμα του ΓΓ του ΟΗΕ απόψε.

Κληθείς να σχολιάσει την απόρριψη από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της λύσης δύο κρατών που ο ίδιος προτείνει, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η Δημοκρατία που λένε Κυπριακή έχει μετατραπεί σε εκείνη την πλευρά ένα ε/κ κράτος. Για αυτό στον βορρά της Κύπρου υπάρχει το κράτος της τδβκ, που είναι το κράτος των Τ/κ», όπως είπε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος

«Υπάρχει για 60 χρόνια. Μετά από αυτό το διάστημα, σίγουρα κάποιος δεν εγκαταλείπει το κράτος του».

Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν χωριστές συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με τους δυο ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα κατά τις οποίες ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε την ευκαιρία να ακούσει τις θέσεις της κάθε πλευράς ως προς τον δρόμο προς τα μπρος μετά και την άτυπη Διάσκεψη τύπου 5+1 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στη Γενεύη, στο πλαίσιο της οποίας δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί αρκετό κοινό έδαφος, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, με την Τουρκία να βάζει για πρώτη φορά στο τραπέζι την λύση Δύο Κρατών. 

Το γεύμα απασχόλησε και ο διορισμός νέου Ειδικού Αντιπροσώπου στο Κυπριακό, ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε από την Πενταμερή στη Γενεύη τον περασμένο Απρίλιο με την θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς να είναι θετική.

Μάλιστα αναφορά για διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου είχε γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην επιστολή που απέστειλε προς τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Αυγούστου, με την συζήτηση ωστόσο να εντείνεται μετά και την διαφαινόμενη αποχώρηση της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Τζέιμς Χολ Λουτ. 

Μάλιστα ο Ερσίν Τατάρ μετά και την συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες το περασμένο Σάββατο ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του επανέλαβε ότι θα διορίσει έναν «προσωπικό απεσταλμένο» για το Κυπριακό, οι αρμοδιότητες του οποίου δεν θα υπερβαίνουν εκείνες που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ, λέγοντας πως στην συνάντηση με τον Γκουτέρες επανέλαβε την αντίθεσή του στον διορισμό ενός «ειδικού απεσταλμένου».

Πλέον αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν είναι Ειδικός Αντιπρόσωπος του οποίου ο διορισμός, θα περάσει μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και σε τέτοια περίπτωση δεν θα μπορεί ούτε ο ίδιος να ξεφύγει από τους όρους εντολής του είτε ο διορισμός Ειδικού  Απεσταλμένου από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα λογοδοτεί και θα δίνει αναφορά για τις κινήσεις του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.