Πάμε με Ολομέλεια και με ψηφοφορία στη Βουλή

Άρχισε η διαδικασία διαδοχής Συλλούρη στην προεδρία, λέει ο Διευθυντής της Βουλής

Τη διαδικασία διαδοχής του Προέδρου της Βουλής ξεκίνησε ήδη ο Γενικός Διευθυντής του σώματος, Σωκράτης Σωκράτους.

>>> Όλες οι εξελίξεις μετά την παραίτηση Συλλούρη <<<
 
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την παραίτηση Δημήτρη Συλλούρη νωρίτερα σήμερα (15/10), ο κ. Σωκράτους διευκρίνισε ότι πρέπει να καλυφθούν οι δύο κενωθείσες θέσεις των βουλευτών, να συγκληθεί η Ολομέλεια και οι δύο νέοι βουλευτές να δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση σύμφωνα με το Σύνταγμα, και εν συνεχεία τα μέλη του κοινοβουλίου να ψηφίσου τον νέο Πρόεδρο.
 
Μετά την παραίτηση του κ. Συλλούρη, Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύεων της Δημοκρατίας είναι ο γηραιότερος των βουλευτών, Αδάμος Αδάμου, επαναβεβαίωσε ο κ.  Σωκράτους ερωτηθείς σχετικά.
«Σύμφωνα με το άρθρο 72 του Συντάγματος, η εκλογή για ανάδειξη νέου Προέδρου της Βουλής πραγματοποιείται το συντομότερο για πλήρωση της κενωθείσας έδρας», είπε ο κ. Σωκράτους σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων για να αποφασιστεί πότε θα γίνει η συνεδρία της Βουλής.
 
Ερωτηθείς σε πόσο χρόνο θα πρέπει να γίνει αυτό, ο κ. Σωκράτους εξήγησε πως το Σύνταγμα δεν θέτει χρονικό περιθώριο πέραν από τη διατύπωση της θέσης ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
 
Ερωτηθείς ποιος θα καταλάβει την έδρα του κ. Συλλούρη στη Βουλή, ο κ. Σωκράτους είπε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, η Βουλή έχει υποχρέωση να αποταθεί στον έφορο εκλογών για να πληροφορηθεί ποιος είναι ο υποψήφιος από το συγκεκριμένο κόμμα ή συνδυασμό κομμάτων που είχε πάρει τις περισσότερες ψήφους, καθώς η έδρα εξακολουθεί να παραμένει στο συγκεκριμένο κόμμα.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<
 
Σε ερώτηση ποιος θα προεδρεύσει αν πραγματοποιηθεί αύριο (16/10) Ολομέλεια του σώματος, ο Γενικός Διευθυντής είπε πως καθήκοντα προεδρεύοντως εκτελεί ο γηραιότερος, ο οποίος είναι ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.
 
Κληθείς να απαντήσει κατά πόσον πλέον η απόφαση για το πώς προχωρά η διαδικασία εναπόκειται στα κόμματα, ο κ. Σωκράτους είπε πως τη συνεδρία της Ολομέλειας θα καλέσει ο προεδρεύων της Βουλής, αφού διαβουλευθεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον τη διαδικασία της ψηφοφορίας θα πρέπει να προηγηθεί η κάλυψη των κενωθεισών εδρών, ο κ. Σωκράτους απάντησε θετικά, και επικαλούμενος το Σύνταγμα, είπε πως οι νέοι Βουλευτές θα πρέπει να δώσουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση στην αρχή της πρώτης συνεδρίας της Ολομέλειας. «Συνεπώς, θα πρέπει να προηγηθεί η νενομισμένη διαβεβαίωση και μετά να ακολουθήσει η εκλογή του Προέδρου της Βουλής», είπε.
 
Σε ερώτηση αν το επόμενο βήμα της Βουλής είναι να αποταθεί στον έφορο εκλογών, ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως έχει πάρει και την επιστολή παραίτησης του κ. Χριστάκη Τζιοβάνη και μαζί με την παραίτηση του κ. Συλλούρη θα αποταθεί στον Έφορο Εκλογών για να τους πληροφορήσει για τους υποψήφιους αντικαταστάτες.
 
Στη συνέχεια, τα κόμματα, μέσω των Προέδρων τους, θα διαβουλευθούν για να αποφασίσουν και να ορίσουν την Ολομέλεια του σώματος.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<
 
Ερωτηθείς αν έχει μιλήσει με τον κ. Συλλούρη, ο κ. Σωκράτους απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως μετά την υποβολή της παραίτησης του δεν έχει μιλήσει.
 
Τέλος, ερωτηθείς ποιος ασκεί καθήκοντα προεδρεύοντως της Δημοκρατίας, ο κ. Σωκράτους είπε ότι αυτά τα ασκεί ο Πρόεδρος της Βουλής που στη συγκεκριμένη περίπτωση, σήμερα, είναι ο κ. Αδάμου.

(ΚΥΠΕ)
 

 
25233