Πολλά και σημαντικά τα ανοικτά ζητήματα για τη Μεταρρύθμιση Δήμων

Ποια τα ανοικτά ζητήματα και γιατί επείγει η ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή / Παρέμβαση Ελ. Μαύρου στο Business Hour

ΓΡΑΦΕΙ Ο
ΜΑΡΙΟΣ ΑΔΑΜΟΥ

Πολλά και σημαντικά φαίνεται πως είναι τα ανοικτά ζητήματα γύρω από την πολυσυζητημένη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών να τρέχει για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ολοκλήρωση της συζήτησης των τριών νομοσχεδίων με στόχο το συντομότερο να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.

Στα ανοικτά ζητήματα και γιατί επείγει η ολοκλήρωση της συζήτησης των νομοσχεδίων, καθώς και στις συνέπειες ενδεχόμενης καταψήφισής τους, αναφέρθηκε εκτενώς η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (ΚΕ) Εσωτερικών και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου, σε παρέμβασή της στην εκπομπή Business Hour της DigitalTv.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κα Μαύρου, κατά την προχθεσινή (11/1) συνεδρία της Επιτροπής έγινε η τελευταία διαβούλευση με το Υπουργείο Εσωτερικών, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, σημειώνοντας πως, κατά τη συζήτηση τέθηκαν εκ νέου κάποια ζητήματα τα οποία είναι πολυσυζητημένα, καθώς και κάποια καινούργια.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως εξήγησε, «εκείνο που προκάλεσε την μεγαλύτερη έκπληξη είναι η δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι ο αριθμός των νέων Δήμων αποτελεί για την Κυβέρνηση ‘κόκκινη γραμμή’. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό ανατρέπει έναν προβληματισμό που έγινε στην Επιτροπή, ο οποίος στηρίχθηκε σε πολλά κριτήρια, όχι μόνο στο κριτήριο της οικονομικής βιωσιμότητας που το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί καθοριστικό, αλλά και σε κριτήρια όπως είναι γεωγραφικά, κριτήρια που έχουν να κάνουν με την κοινωνική συνοχή, την ομοιογένεια μιας νέας οντότητας και πολλά άλλα». 

Ερωτηθείσα πόσους Δήμους θα έχουμε τελικά και εάν υπήρξε κατάληξη επί του θέματος, η κα Μαύρου τόνισε πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να απαντηθεί. Σύμφωνα με την ίδια, στο νομοσχέδιο που είχε ενώπιον της η Επιτροπή υπάρχει πρόνοια για 20 νέους Δήμους. «Σε αυτούς τους 20 νέους Δήμους συμπεριλαμβάνονται οι 30 υφιστάμενοι Δήμοι πέραν των κατεχομένων και περίπου 50 κοινότητες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι «οι κοινότητες είναι και το στοιχείο που διαφοροποιεί από τις προηγούμενες συζητήσεις, αφού μιλούμε πλέον για ένα μεγάλο αριθμό κοινοτήτων που συνενώνονται με Δήμους». 

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον τελικό αριθμό των Δήμων είπε πως, «δεν έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό χθες (σ.σ. προχθές), μετά και από την τοποθέτηση του Υπουργού», σημειώνοντας πως «φτάνουν κοντά μας ακόμα και τώρα, τελευταία στιγμή, πολλές απόψεις από Δήμους και κοινότητες. Αντιλαμβάνεστε ότι εάν ήταν δυνατόν όχι κάθε κοινότητα, κάθε γειτονιά στην Κύπρο θα ήθελε να ήταν ένας ανεξάρτητος Δήμος. Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη εικόνα. Σε πολλές περιπτώσεις ήρθαν Κοινότητες και Δήμοι από κοινού και ζήτησαν να συνενωθούν  ακριβώς επειδή βλέπουν την προοπτική της ανάπτυξης, την ανάγκη να ανταποκριθούν  σε αυξημένες απαιτήσεις από τους πολίτες και την τοπική κοινωνία», επεσήμανε. 

«Άρα αυτό θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες στην Επιτροπή, για να μην πω ότι μπορεί να ξεκαθαρίσει ακόμη και στην Ολομέλεια», εκτίμησε η κα Μαύρου. 

Κληθείσα, εξάλλου, να πει σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε και πότε αναμένεται να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια για ψήφιση, η Πρόεδρος της Κ.Ε. Εσωτερικών τόνισε πως ο χρόνος πιέζει. «Είναι αλήθεια ότι υπολογίζαμε να πάμε στην Ολομέλεια πιο νωρίς. Τα μέτρα κατά της πανδημίας, ιδιαίτερα στο πρώτο κύμα μας καθυστέρησαν πολύ. Έχουμε συμφωνήσει στην Επιτροπή μία πιο γρήγορη διαδικασία τουλάχιστον για εκκρεμότητες τις οποίες φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση, εκκρεμότητες περισσότερο τεχνικής ή διαδικαστικής φύσεως. Θα δούμε στις επόμενες μία-δύο συνεδρίες και θέματα ουσιαστικά, πολιτικής φύσεως, για τα οποία παραμένουν διαφορετικές απόψεις. Είναι μία τελευταία προσπάθεια να υπάρξουν συγκλίσεις και θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις», εξήγησε. 

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Τα ανοικτά ζητήματα
Ερωτηθείσα ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα σε σχέση με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ότι «πέραν από το θέμα των συνενώσεων, υπάρχουν αρκετά θέματα πολιτικής για τα οποία υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Είναι το θέμα των δημοψηφισμάτων, η πρόταση που κατέθεσε δηλαδή το ΑΚΕΛ ώστε να ρωτηθούν Δήμοι και κοινότητες πριν να προχωρήσουν στις συνενώσεις, καθώς και το θέμα της παράτασης της θητείας των υφιστάμενων Συμβουλίων ώστε να διεξαχθούν εκλογές τον Μάιο του 2024 μαζί με τις Ευρωπαϊκές Εκλογές», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε, ανοικτό παραμένει το ζήτημα της μεταφοράς των πολεοδομικών και οικοδομικών αρμοδιοτήτων στους επαρχιακούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει ένας ενιαίος χειρισμός της ανάπτυξης τουλάχιστον στο επίπεδο μίας επαρχίας.

Απ’ εκεί και πέρα, συνέχισε, «τα θέματα που έχουν μείνει ανοικτά είναι περισσότερο διαδικαστικά και τεχνικά», επισημαίνοντας ότι «υπάρχει και ένα ζήτημα το οποίο παραμένει ανοικτό, περισσότερο γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμα πρακτικές λύσεις και αφορά στην διαδικασία εκλογής των Δημοτικών Συμβούλων και των Αντιδημάρχων στα διάφορα διαμερίσματα».

«Έχουμε όλοι καταλήξει και πάλι με πρόταση του ΑΚΕΛ στην υιοθέτηση της απλής αναλογικής χωρίς όρια στην δεύτερη και τρίτη κατανομή ώστε να διευκολυνθεί να ενθαρρυνθεί η πλουραλιστική εκπροσώπηση στα νέα Δημοτικά Συμβούλια. Όμως, μιλούμε για ένα περίπλοκο σύστημα και η διαδικασία εκλογής, ιδιαίτερα των Αντιδημάρχων, ακόμη μας βρίσκει προβληματισμένους», εξήγησε τονίζοντας πως «αυτά είναι τα ζητήματα που ευελπιστώ να επιλύσουμε τις επόμενες μέρες». 

Γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η συζήτηση
Κληθείσα να εξηγήσει γιατί είναι επιτακτικό να ολοκληρωθεί η όλη συζήτηση σύντομα ενώ υπάρχουν ακόμη ανοικτά ζητήματα, η κα Μαύρου ανέφερε: «Θα μπορούσαμε να παραπέμψουμε την ψήφιση και αργότερα. Το γεγονός ότι μπήκαμε ήδη σε προεκλογική περίοδο σε ό,τι αφορά την Βουλή, η οποία αναμένεται να κλείσει σε 2 μήνες, περίπου, μας περιορίζει τον χρόνο που έχουμε να δουλέψουμε. Εάν δεν ολοκληρωθεί τώρα η συζήτηση σημαίνει θα επανέλθει η νέα Βουλή τον Σεπτέμβριο το πιο πιθανόν. Έχουμε ένα άμεσο πρόβλημα. Εάν θα παραταθεί η θητεία των υφιστάμενων τοπικών αρχών, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα. Δεν μπορούμε να μείνουμε δύο-τρεις μήνες πριν από τις τοπικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο για να αποφασιστεί τι θα γίνει», εξήγησε. 

Το δεύτερο, είπε, το οποίο έχει περισσότερο να κάνει με την ουσία της μεταρρύθμισης. «Η μεταρρύθμιση όπως την συζητούμε θα εφαρμοστεί τον Μάιο του 2024. Για να εφαρμοστεί όμως τότε, χρειάζεται να γίνει πολλή προεργασία. Δεν είναι μία απλή διαδικασία που με την ψήφιση του νόμου τελειώνει. Θα χρειαστεί να γίνουν οργανογράμματα, να συνενωθούν υπηρεσίες, να γίνουν νέοι κανονισμοί πιθανόν να αλλάξουν κι άλλες νομοθεσίες που επηρεάζονται για να μπορέσουμε στα 2,5 περίπου χρόνια που μεσολαβούν να λύσουμε τα όποια προβλήματα, ώστε πραγματικά να εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές όσο γίνεται πιο σωστά», υπέδειξε. 

Τι θα γίνει εάν καταψηφιστούν τα νομοσχέδια
Ερωτηθείσα, εξάλλου, να πει τι θα γίνει στην περίπτωση που φθάσουν εν τέλει πριν κλείσει η Βουλή τα νομοσχέδια στην Ολομέλεια και αυτά καταψηφιστούν, η κα Μαύρου τόνισε πως, «αντιλαμβάνεστε ότι η καταψήφιση των νομοσχεδίων αφήνει ένα σημαντικό πυλώνα, όχι μόνο του κράτους, της Δημοκρατίας μας, ανυπεράσπιστο και ανίκανο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας». 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Όπως υπογράμμισε, «σήμερα το σύστημα έχει ξεπεραστεί από τις ανάγκες του κόσμου. Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιμένουμε να λειτουργά ως ατμομηχανή ανάπτυξης και αυτό το έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα στις συνθήκες που διαμορφώνονται. Περιμένουμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίζει ένα πιο άμεσο, κοινωνικό ρόλο και να στηρίξει συμπολίτες μας. Σε κάποιους Δήμους βλέπουμε να γίνεται αυτό, αλλά σε πολλούς Δήμους και κοινότητες δεν μπορεί να γίνει σήμερα, είτε γιατί δεν έχουν τους ανοικτούς πόρους είτε γιατί δεν έχουν το προσωπικό για να υλοποιήσουν τέτοιες υπηρεσίες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε έλλειμμα δημοκρατίας, να υπάρχει ανισότητα στο τι προσφέρει η πολιτεία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους πολίτες που κατοικούν στον άλφα χώρο είτε κοινότητα είτε Δήμο και στους πολίτες που κατοικούν στον βήτα χώρο», κατέληξε η Πρόεδρος της ΚΕ Εσωτερικών. 

Ολόκληρη η παρέμβαση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών στην εκπομπή Business Hour στο ακόλουθο βίντεο:

Μάριος Αδάμου