Προτεραιότητα για την ΣΕΚ τα θέματα ισότητας

Καλεί την Πολιτεία να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για θωράκιση της γυναικείας αξιοπρέπειας στην εργασία

H ΣΕΚ θέτει στις προτεραιότητες της, πάντοτε με τεκμηρίωση, τα ζητήματα ισότητας και καλεί την πολιτεία, κράτος και Βουλή, να λάβει επιπρόσθετα μέτρα για θωράκιση της γυναικείας αξιοπρέπειας στην εργασία, αναφέρει το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ σε κείμενο θέσεων της για προώθηση της ισότητας.
 
Όπως σημειώνεται, η κυπριακή κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, την απαλλαγή των γυναικών από διακρίσεις που πλήττουν την αξιοπρέπειά τους, εντός και εκτός χώρου εργασίας.

Με δεδομένη πλέον τη σταθερή πορεία ανάπτυξης και προόδου της κυπριακής οικονομίας, η πολιτεία, αναφέρεται, οφείλει να αξιολογήσει εκ νέου τις πολιτικές της, στοχεύοντας στην ενίσχυση και διεύρυνση της ποιοτικής συμμετοχής της γυναίκας στο καθημερινό γίγνεσθαι.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Το Τμήμα Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ αναδεικνύει στο κείμενο των θέσεων της τα ζητήματα της σεξουαλικής παρενόχλησης και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών, το χάσμα αμοιβών, τη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας, και διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και καλεί όλες τις γυναίκες να ενισχύουν αυτή την προσπάθεια.
 
Σε ό,τι αφορά την σεξουαλική παρενόχληση και βία, η ΣΕΚ κρίνει ως απόλυτα αναγκαία την ενίσχυση του Τμήματος Εργασίας με επιθεωρητές ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αμεσότερης διερεύνησης καταγγελιών που αφορούν τις διακρίσεις λόγω φύλου, χωρίς καθυστέρηση.

Αφού σημειώνει ότι η καθυστέρηση στη διερεύνηση δημιουργεί σοβαρές αναστολές για την υποβολή νέων καταγγελιών κρούει, όπως αναφέρει, τον κώδωνα κινδύνου δεδομένου ότι υπήρξαν συγκεκριμένες περιπτώσεις που λόγω της τεράστιας καθυστέρησης που παρατηρήθηκε, τα θύματα προχώρησαν σε απόσυρση της καταγγελίας τους για σεξουαλική παρενόχληση.

Σε άλλο σημείο των θέσεών της η ΣΕΚ σημειώνει ότι οι αμοιβές των δύο φύλων εξακολουθούν να παρουσιάζουν σοβαρή ανισορροπία, οι γυναίκες τείνουν να απασχολούνται σε επαγγελματικούς τομείς που αμείβονται χαμηλότερα.
Το μισθολογικό χάσμα στην Κύπρο αγγίζει το 13,7% παρά την υφιστάμενη νομοθεσία που απαγορεύει το χάσμα για όμοια εργασία και για εργασία Ίσης Αξίας.
 
Αναφέρεται στην ανάγκη λήψης και ενίσχυσης μέτρων που να περιστρέφονται γύρω από τους τρεις άξονες. Αυτοί είναι:

1ον/ η ώθηση γυναικών σε κλάδους απασχόλησης που απαιτούν επιστημονικές γνώσεις και τεχνολογικές δεξιότητες, 

2ον/ να εντατικοποιηθούν οι επιθεωρήσεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς για διαφώτιση εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με τα εργαλεία που υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση των επαγγελμάτων, ώστε να αποδίδονται δίκαιες αμοιβές και 

3ον/ να προωθηθεί πανευρωπαϊκή οδηγία για τη διαφάνεια στους μισθούς, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων και των συντεχνιών τους να διαπραγματεύονται τον μισθό στην εργασία στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

«Η θέση της ΣΕΚ που κατατέθηκε πρόσφατα στον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για καθολική ένταξη των εργαζομένων σε ταμεία προνοίας ή επαγγελματικά σχέδια σύνταξης, θα συμβάλει ουσιαστικά στη σμίκρυνση του χάσματος στις αμοιβές», σημειώνεται.
 
Επίσης αναγκαιότητα θεωρεί η ΣΕΚ την προώθηση πολιτικών μέτρων που να συνδέονται με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στις δομές φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων ατόμων αλλά και την προώθηση ρυθμίσεων για τις άδειες που διευκολύνουν την εργαζόμενη να συνδυάσει καλύτερα την εργασία και την οικογένεια.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Καλεί, επίσης, την Κυβέρνηση να συγκαλέσει διευρυμένο κοινωνικό διάλογο με στόχο την προαγωγή συγκεκριμένων πολιτικών που να υπηρετούν τις λογικές της εμπέδωσης των Ίσων Ευκαιριών.

Καλεί επίσης την πολιτεία να δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα στο τεράστιο κεφάλαιο της συμφιλίωσης επιφέροντας ολιστικές λύσεις, όπως στην επιδότηση της γονικής άδειας ώστε να αποτελεί κίνητρο και για τους άντρες και για τις γυναίκες να αξιοποιούν τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Τέλος, αναφέρει ότι η καθυστέρηση και αναβλητικότητα που παρατηρείται στην προώθηση του Νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρητών, αποτελεί μία πολύ αρνητική εξέλιξη.