Πρωτοσέλιδα σήμερα (28/4): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 28 Απριλίου 2022

Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία, επειδή οι δύο αυτές χώρες δεν πλήρωσαν τα συμβόλαια σε ρούβλια δεσπόζει στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Προβάλλονται επίσης οι επικρίσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αναφορικά με την πώληση του Συνεργατισμού.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Πήγε στον Εισαγγελέα ο φάκελος Al Jazeera» γράφει ότι ολοκληρώθηκε η διερεύνηση της περιβόητης υπόθεσης με εμπλοκή πολιτικών προσώπων και ότι η υπόθεση Al Jazeera βρίσκεται στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος, μετά την ενημέρωση για την πορεία των ερευνών θα δώσει οδηγίες για περαιτέρω ενέργειες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη διακοπή από τη Ρωσία της παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και στν Βουλγαρία, ενώ η ΕΕ ετοιμάζει συντονισμένη απάντηση. Αλλού γράφει ότι πλησιάζει το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού στην ΕΕ.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Πόλεμος Φυσικού Αερίου: Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

2/ Τι πάει στον Βασιλικό – Το νέο χωροταξικό σχέδιο (ΧΑΡΤΕΣ)

3/ Χ. Αντωνιάδου: Οι αυξήσεις τιμών ίσως συνεχιστούν έως το 2024

4/ Κράτος: Κλείνει τα μάτια σε ΟΠΑΠ και χάνει εκατομμύρια

5/ Ελαφρώς πάνω η βενζίνη σταθερό το πετρέλαιο

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Πλήττεται και η Κύπρος» γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κύπρος δεν έχει ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά επηρεάζεται έντονα από το ράλι στις τιμές του πετρελαίου, τις πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούνται και την επιβάρυνση του εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος. Αλλού αναφέρεται στο θέμα της οξείας ηπατίτιδας, και σημειώνει ότι σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές λόγω ύποπτων περιστατικών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες μια οδηγία για την προστασία των δημοσιογράφων και των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από καταχρηστικές αγωγές και δικαστικές διαδικασίες.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ ΔΗΚΟ: Πότε θα αποφασίσει για Νίκο

2/ Ανένταχτοι Εφέδροι: Δεν γλυτώνει κανένας

3/ Πονοκέφαλος για ΕΦ ο Ρωσικός εξοπλισμός - Ψάχνει λύσεις το ΥΠΑΜ

4/ Αντίθετοι οι καθηγητές για κατάργηση κατευθύνσεων σε Λύκεια

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ενεργειακή κρίση από Πούτιν» και γράφει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο το φυσικό αέριο και προκαλεί συναγερμό στην Ευρώπη, με την Κομισιόν να απαντά ότι θα αντιμετωπίσει ενωμένη τον ρωσικό εκβιασμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έτοιμος είναι ο κατάλογος των 15 υποψηφίων από τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διορίσει τους πέντε ως την πρώτη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ενημέρωσε τους Ανδρέα Μαυργιάννη και Αχιλλέα Δημητριάδη ότι βρίσκονται στις σκέψεις του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Με διαδικασίες που μπάζουν από παντού έγινε το ξεπούλημα του Συνεργατισμού», αναφέρεται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Οικονομικών, τα ευρήματα της οποίας επισύρουν βαρύτατες ευθύνες στην Κυβέρνηση ΔΗΣΥ και τον τέως ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη, όπως σημειώνει. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην απόφαση της Ρωσίας να διακόψει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, ενώ προειδοποιεί ότι θα κλείσει η στρόφιγγα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν πληρώνουν σε ρούβλια. Αλλού αναφέρεται στην ανθρώπινη αλυσίδα στη μνήμη των θυμάτων του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ που δημιούργησαν χθες Ε/κ και Τ/κ, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στο άνοιγμα του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιουγιου.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Η Ευρώπη επικρίνει τον ρωσικό ‘εκβιασμό’ για το αέριο» και γράφει ότι η Ρωσία διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία διότι δεν πληρώνουν σε ρούβλια, στοχεύοντας κατά των ευρωπαϊκών οικονομιών. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις παρατηρήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν ακολουθεί τις διαδικασίες για συμμόρφωση με νομικές και ρυθμιστικές πρόνοιες σε σχέση με τις πληρωμές. Αλλού γράφει ότι η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο το 4% του παγκοσμίου ΑΕΠ.

(ΚΥΠΕ/BRIEF)

 
27800