Πρωτοσέλιδα σήμερα (9/5): Τύπος & Online

Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 9/5/2022

Η επιλογή της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές με την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη κυριαρχεί στα σημερινά δημοσιεύματα.

BRIEF: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού πολιτικο-οικονομικού πόρταλ Brief είναι:

1/ Σήμα κινδύνου από ΕΚΤ: Ελλείψεις σε βασικά προϊόντα - πρώτες ύλες

 

2/ Βουλή: Προς αποπαγοποίηση θέσεων προαγωγής στο δημόσιο

 

3/ Τι συζητά σήμερα (9/5) η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών 

 

4/ Χριστοφόρου, Weber, Μειμαράκη: Η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα

 

Προβάλλεται επίσης η κατάσταση στην Ουκρανία, το θέμα της ανεξέλεγκτης καθόδου μεταναστών, η σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τις πυρκαγιές, τα 77 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών  και άλλα θέματα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Επιβεβαίωση: Με Μαυρογιάννη το ΑΚΕΛ» και γράφει ότι σε δήλωσή του προς την εφημερίδα, αναφέρει ότι μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θα τον στηρίξουν και όλους τους πολίτες που προσδοκούν, θα μπει στη μεγάλη μάχη. Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, δεν έχουμε πρόβλημα εισαγωγής φυσικού αερίου ή πετρελαίου από τη Ρωσία. Γράφει αλλού για κίνδυνο αλλαγής των δημογραφικών ισορροπιών και κάνει λόγο για το ανεξέλεγκτο της κατάστασης από την εισροή μεταναστών.

OFFSITE: Τα κύρια θέματα σήμερα του ηλεκτρονικού ειδησεογραφικού πόρταλ Offsite είναι:

1/ ΑΚΕΛ: Αποφάσισε Μαυρογιάννη και τρέχει για συσπείρωση

 

2/ Λ. Ζαννέτου: Γιατί είναι απαραίτητο το Σύνταγμα στην Αγγλική

 

3/ Τα προληπτικά μέτρα για πυρκαγιές σε εκδρομικούς χώρους

 

4/ Μα για ποια αλλαγή μιλάτε;

5/ Χριστοφόρου, Weber, Μειμαράκη: Η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα

 

Ο «Πολίτης» κάτω από τον κύριο τίτλο «Μαυρογιάννης η επιλογή της Κεντρικής» γράφει ότι υπέρ της πρότασης του Πολιτικού Γραφείου για στήριξη Μαυρογιάννη στις προεδρικές εκλογές ψήφισαν 52 μέλη του σώματος έναντι 37 μελών τα οποία στήριξαν τον Αχιλλέα Δημητριάδη. Γράφει επίσης ότι ο ρωσικός στρατός έπληξε σχολείο στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο 90 άτομα. Σε άλλη στήλη γράφει ότι την ώρα που οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διασφαλίσει στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα γάμου και παιδοθεσίας, Κύπρος και Ελλάδα είναι σταθερά πίσω.

«O Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριο θέμα του «Μαυρογιάννης ο εκλεκτός της ΚΕ» και γράφει ότι με πλειοψηφία 60% το όνομα του διαπραγματευτή τίθεται ενώπιον των ομάδων βάσης του ΑΚΕΛ. Αλλού αναφέρει ότι το τρόπαιο πλησιάζει στη Λεμεσό αφού ο Απόλλων νίκησε τον ΑΠΟΕΛ με 3-2 και δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε του ποδοσφαιρικού μαραθωνίου αποσπάστηκε στην κορυφή της βαθμολογίας με διαφορά τεσσάρων βαθμών. Αναφέρεται επίσης στη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για τις πυρκαγιές η οποία θα εξετάσει τα κενά στα πτητικά μέσα αεροπυρόσβεσης ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής διαβεβαιώνει ότι είναι σε ετοιμότητα.

Η «Χαραυγή» κάτω από τον κύριο τίτλο «Πρόταση ΑΚΕΛ για την αλλαγή με Ανδρέα Μαυρογιάννη» γράφει ότι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος σε ποσοστό 60% εισηγείται προς τα μέλη και τους φίλους του ΑΚΕΛ την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη.  Προβάλλει επίσης τα 77 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών με το ΑΚΕΛ να αποτίει φόρο τιμής σε όλους τους λαούς του κόσμου που συστρατεύθηκαν στον αντιχιτλερικό συνασπισμό. Γράφει επίσης ότι στα ανεξιχνίαστα περιλαμβάνεται και η λίστα Suisse Secrets με φοροδιαφυγή εκατομμυρίων και ότι το Τμήμα Φορολογίας εντόπισε μόνο μία περίπτωση που πιθανό να συνδέεται με την Κύπρο.

(ΚΥΠΕ)

 
27717