ΠτΔ: 5 λόγοι που η αντιπολίτευση δεν κάνει σωστά τη δουλειά της

Επίθεση ΠτΔ στα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα των πολιτογραφήσεων και της πάταξης της διαφθοράς

Δριμεία επίθεση στους επικριτές του και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Διάγγελμα του για την διαφθορά, ενόψει και της νέας στρατηγικής πάταξης της διαφθοράς που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή.

Μιλά για ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων, μέσα από διαστρέβλωση γεγονότων ή ψιθυρολογία, να δημιουργήσουν την αντίληψη, είτε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι εμπλεκόμενος σε πράξεις διαφθοράς κάτι που δεν ανταποκρίνεται ποσώς στην πραγματική διάσταση του προβλήματος. όπως υποστηρίζει αναφερόμενος και σε προπαγάνδα.

Μιλώντας για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων τονίζει ότι δεν αποποιείται των όποιων πολιτικών ευθυνών φέρει η Κυβέρνηση για την εποπτεία και έλεγχο του προγράμματος.

Στρέφει όμως τα πυρά του προς τους επικριτές του και τα κοινοβουλευτικά κόμματα τονίζοντας ότι:  ‘’Δεν ήσαν μόνο γνώστες των προνοιών των προγραμμάτων για  κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων, αλλά ήσαν και απολύτως ενήμεροι τόσο για τις εκάστοτε αποφάσεις, όσο και για τα στοιχεία των επενδυτών, που αποκτούσαν την κυπριακή υπηκοότητα από την υιοθέτηση του προγράμματος το 2007’’.

Αναφέρει ότι ‘’ο θεσμικός έλεγχος της ορθότητας των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας, συνταγματικά ανήκει στην Βουλή’’ ενώ παραθέτει πέντε λόγους που τα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν επιτελούν τον ρόλο και τις εξουσίες τους για τα θέματα διαφθοράς.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Εάν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, που σήμερα εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές πάταξης της διαφθοράς, ασκούσαν διαχρονικά  τις εκ του συντάγματος  εξουσίες και υποχρεώσεις τους τότε:

  • Πρώτον. Θα υιοθετούσαν  έγκαιρα τα νομοσχέδια που εκκρεμούν για χρόνια ενώπιον τους, με στόχο την πάταξη της διαφθοράς.
  • Δεύτερον.  Θα υιοθετούσαν τις συστάσεις της GRECO που αφορούν το νομοθετικό σώμα σε σχέση με ζητήματα διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς.
  • Τρίτον.   Δεν θα στήριζαν ένα πρόγραμμα που σήμερα ισχυρίζονται πως έγινε για λόγους διαφθοράς, αλλά αντίθετα θα   έπρεπε να ζητούσαν την κατάργηση του.
  • Τέταρτον. Θα ασκούσαν ως  όφειλαν αποτελεσματικά τον θεσμικό ελεγκτικό τους ρόλο, με βάση τα στοιχεία που ανελλιπώς τους παρέχονταν. Ο ισχυρισμός πως τάχα τα στοιχεία δεν ήσαν επαρκή για έλεγχο, καταρρίπτεται από το γεγονός ότι η έρευνα του διεθνούς τηλεοπτικού δικτύου, βασίστηκε σε έγγραφα που φέρουν την σφραγίδα της Βουλής.
  • Πέμπτον Η εγγραφή δέκα θεμάτων για συζήτηση στη Βουλή, μετά την κατάργηση του προγράμματος, είναι πασιφανές πως οφείλεται στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ύστερα από την αποκάλυψη πως μεταξύ των πρωταγωνιστών του σκανδάλου ήσαν δικά τους στελέχη.

Να σημειώσουμε πως μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε αιχμηρές αναφορές για προπαγάνδα, για εργαλειοποίηση του Γενικού Ελεγκτή, για τον ρόλο του ΔΗΚΟ και της αντιπολίτευσης αλλά και για τις καταγγελίες του πρώην Διευθυντή της Καθημερινής, Ανδρέα Παράσχου

Διαβάστε αυτούσιο το Διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη ΕΔΩ