ΠτΔ: Ανέπεμψε τον νόμο για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων-Οι λόγοι

Πώς οι τροπολογίες που ψήφισε η Βουλή δυσχεραίνουν την εφαρμογή της νομοθεσίας

Στην αναπομπή του νόμου για τις παρακολουθήσεις που ψήφισε η Βουλή στις 24 Ιανουαρίου, προχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Πλέον η Βουλή έχει δύο βδομάδες να μελετήσει την αναπομπή και να ψηφίσει εάν την αποδέχεται ή όχι.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, οι λόγοι της αναπομπής εδράζονται στο γεγονός πως συγκεκριμένες πρόνοιες του αναπεμπόμενου Νόμου που εισήχθηκαν με δύο τροπολογίες που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να προκαλέσουν ανυπέρβλητα προβλήματα στην εφαρμογή του.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Επιπρόσθετα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι, το νέο άρθρο 8Β του αναπεμπόμενου Νόμου βρίσκεται σε αντίθεση με το Άρθρο 28 του Συντάγματος.

Σε σχέση με τις τροπολογίες που ψήφισε η Βουλή και συμπεριλήφθηκαν στον Νόμο, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, με την πρώτη τροπολογία «οι προϋπάρχοντες στο Νόμο 92(I)/1996 όροι της ‘εύλογης υποψίας ή πιθανότητας' αντικαθίστανται με τον όρο ‘σοβαρό λόγο και εύλογη υποψία’. Η αλλαγή αυτή δυσχεραίνει την αιτιολόγηση από το Δικαστήριο της έκδοσης του σχετικού διατάγματος, με μη νομολογημένα σωρευτικά κριτήρια και ειδικότερα με την προσθήκη του ‘σοβαρού λόγου’ σαν επιπλέον υποχρέωση πέραν της πολύ καλά γνωστής και νομολογημένης ‘εύλογης υποψίας».

Επιπρόσθετα, σημειώνει, με την αναφερόμενη τροπολογία προστίθεται και νέα προϋπόθεση έκδοσης των αναφερόμενων δικαστικών διαταγμάτων, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει πλέον να αποδεικνύεται κατά τρόπο που ικανοποιεί τον Δικαστή, ότι η παρακολούθηση είναι, αναγκαία προς εξιχνίαση ή αποτροπή ή διερεύνηση του αδικήματος ή αποτροπή του κινδύνου για την ασφάλεια της Δημοκρατίας ή η περαιτέρω παρακολούθηση είναι αναγκαία για την αποτροπή κινδύνου για την ασφάλεια της Δημοκρατίας.

«Η νέα αυτή προϋπόθεση δυσχεραίνει κατά πολύ περισσότερο την αιτιολόγηση και τη δυνατότητα έκδοσης τέτοιων διαταγμάτων μιας και είναι αμφίβολο εάν μπορεί να ικανοποιηθεί ο όρος ‘αναγκαία’ στο αρχικό αυτό στάδιο της διαδικασίας», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Για την δεύτερη τροπολογία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει, μεταξύ άλλων πως, «η διατύπωση του άρθρου 8Β, το οποίο απαγορεύει απόλυτα την παρακολούθηση κάθε επικοινωνίας μεταξύ δικηγόρου και πελάτη, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου η επικοινωνία αυτή περιέχει στοιχεία για διάπραξη ποινικών αδικημάτων από άλλα άτομα και όχι μόνο από τον παρακολουθούμενο, επεκτείνει κατά πολύ την καθ’ όλα αποδεκτή και σεβαστή προβλεπόμενη σήμερα προστασία του επαγγελματικού απορρήτου των δικηγόρων».

Επιπρόσθετα, συνεχίζει, «το εν λόγω άρθρο βρίσκεται σε αντίθεση και είναι ασύμφωνο προς το γράμμα και το πνεύμα του άρθρου 28 του Συντάγματος, καθότι η απόλυτη αυτή απαγόρευση παρακολούθησης της επικοινωνίας μεταξύ δικηγόρου και πελάτη θέτει τους δικηγόρους σε ευνοϊκότερη θέση από όλους τους άλλους πολίτες και εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας λόγω μη ίσης εφαρμογής του νόμου επί όλων των πολιτών».

Περαιτέρω, εξηγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναμένεται να προκύψουν και θέματα πρακτικής εφαρμογής της αναφερόμενης πρόνοιας, αφού το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που παρακολουθεί νόμιμα την ιδιωτική επικοινωνία κάποιου υπόπτου, δεν μπορεί να γνωρίζει εξ των προτέρων την ταυτότητα των προσώπων με τα οποία επικοινωνεί ο ύποπτος ή την επαγγελματική τους ιδιότητα, ή το κατά πόσο υφίσταται μεταξύ τους σχετική επαγγελματική σχέση, ώστε να διακόπτει την παρακολούθηση σε συμμόρφωση με τα όσα προβλέπει η τροπολογία.

Αντίστοιχα θέματα, τονίζει, δυνατό να προκύψουν και εκεί όπου η τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται με το τηλέφωνο του δικηγόρου αλλά δεν συνομιλεί ο δικηγόρος, αλλά και όταν ο δικηγόρος συνομιλεί από τηλέφωνο που δεν ανήκει στον ίδιο αλλά σε άλλο πρόσωπο.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Εν ολίγοις, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα είναι σχεδόν αδύνατο για το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που παρακολουθεί νόμιμα την ιδιωτική επικοινωνία κάποιου υπόπτου, να αποφύγει τον κίνδυνο να βρεθεί υπόλογος για παράνομη παρακολούθηση επικοινωνίας μεταξύ δικηγόρου και πελάτη.

Με βάση τα πιο πάνω, προσθέτει, «θεωρώ ότι οι αναφερόμενες δύο τροπολογίες προκαλούν ουσιαστικά προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου και ότι θα είναι δυσχερής η εξασφάλιση δικαστικών διαταγμάτων παρακολούθησης ή ακόμα και καταδίκες που εδράζονται σε μαρτυρία που εξασφαλίστηκε κατόπιν παρακολούθησης ιδιωτικής επικοινωνίας, για τυπικούς λόγους. Επιπλέον, το νέο άρθρο 8Β βρίσκεται σε αντίθεση με το Άρθρο 28 του Συντάγματος», επισημαίνει.

«Με βάση τα προαναφερθέντα, εισηγούμαι όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων μη εμμείνει στην απόφασή της, αποδεχόμενη την αναπομπή. Παρακαλείται η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή να ακούσει, σχετικά με την παρούσα αναπομπή, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 

Μάριος Αδάμου