Σήμερα τα σπουδαία για την Λίστα Γιωρκάτζη

Η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να αποφασίσει για τη δημοσιοποίηση της ή μη – Οι συσχετισμοί δυνάμεων

>>> Αν έχετε πρόβλημα και δεν βλέπετε φωτογραφίες, έγγραφα, πίνακες στο θέμα μπορείτε να πατήσετε εδώ <<<

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, που συνέρχεται σήμερα (17/7) στις 11 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο, θα τεθούν προς ψήφιση οι δύο εισηγήσεις της Ad Hoc Επιτροπής για τη Διερεύνηση Θεμάτων που αφορούν Δάνεια προς Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ) αναφορικά με το ζήτημα της λίστας Γιωρκάτζη.

Η μία εισήγηση θα αφορά τη δημοσιοποίηση της λίστας ως έχει σήμερα και η άλλη τη δημοσιοποίηση της λίστας, αφού πρώτα τύχει επικαιροποίησης από πλευράς της Κεντρικής Τράπεζας.

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

Αξίζει να σημειωθεί πως, στο στάδιο της συζήτησης στην Ad Hoc Επιτροπή, ο Πρόεδρος της Βουλής και εκτελών χρέη Προέδρου της, Δημήτρης Συλλούρης, ενημέρωσε τα μέλη ότι κατόπιν εκ πρώτης όψεως επιθεώρηση της «Λίστας Γιωρκάτζη» διαπίστωσε ότι υπάρχουν λάθη, παραλείψεις και ανακρίβειες που οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι εφόσον αυτή δημοσιοποιηθεί θα δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις και θα διασύρει πρόσωπα. 

Επιπροσθέτως, ενημέρωσε την Επιτροπή ότι κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας αποτάθηκε στην Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, υποβάλλοντας προφορικά το ερώτημα κατά πόσο είναι δυνατόν ο ίδιος, εφόσον ληφθεί απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος για δημοσιοποίηση της Λίστας, να προχωρήσει να δημοσιοποιήσει αυτούσια την εν λόγω Λίστα. 

Η θέση της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Συναφώς, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με επιστολή της ημερομηνίας 10 Ιουλίου 2020, την οποία ο Πρόεδρος της Βουλής κατέθεσε στην επιτροπή, αναφέρει αυτολεξεί τα ακόλουθα:

«Σε συνέχεια του προφορικού σας ερωτήματος, κατά πόσο μπορείτε να δημοσιεύσετε αυτούσια την πιο πάνω Λίστα, επιθυμώ να σας ενημερώσω τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχήν, επισημαίνω ότι δεν είναι σαφές ποιος είναι ο υπεύθυνος επεξεργασίας που έχει και την αρμοδιότητα να αποφασίσει για τη δημοσίευση της Λίστας. Επίσης, δε γνωρίζω ποια δεδομένα περιλαμβάνονται στην εν λόγω Λίστα και σε ποια πρόσωπα αφορούν, ώστε να μπορέσω να τοποθετηθώ επί της ουσίας.

Παρ’ όλα αυτά, για δική σας καθοδήγηση, αναφέρω τα ακόλουθα:

1/ Αν η Λίστα αφορά σε υποχρεώσεις Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) προς τον Συνεργατισμό και/ή άλλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, επιθυμώ να σας υπενθυμίσω ότι, στις 14 Μαρτίου 2019, εξέδωσα Ανακοίνωση στην οποία ανέφερα τα κριτήρια που ενδεικτικά θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν, για την απόφαση δημοσίευσης στοιχείων ΠΕΠ. Αντίγραφο της Ανακοίνωσης επισυνάπτεται για εύκολη αναφορά.

2/ Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, επιτρέπει την δημοσίευση στοιχείων ΠΕΠ, μόνο εφόσον υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, στη βάση των πιο πάνω κριτηρίων. Σε καμία περίπτωση δικαιολογείται η δημοσίευση στοιχείων ΠΕΠ, αν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια.

3/ Η Λίστα μπορεί να δημοσιευτεί, ΜΟΝΟ εφόσον αποτελεί ολοκληρωμένη κατάσταση που περιλαμβάνει ΜΟΝΟ τα απολύτως απαραίτητα δεδομένα όλων των ΠΕΠ, που έτυχαν ευνοϊκής ή προνομιακής μεταχείρισης, στη βάση των πιο πάνω κριτηρίων.

4/ Η δημοσίευση ημιτελούς Λίστας με κάποια επιλεκτικά δεδομένα, δεν εξυπηρετεί τις Αρχές της Αναλογικότητας, της Διαφάνειας και της Λογοδοσίας», καταλήγει.

>>> Οι οικονομικές εξελίξεις σήμερα <<<

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως τα μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία κατά την πρώτη συνεδρία να επιθεωρήσουν τη Λίστα και να καταλήξουν σε αρχικές διαπιστώσεις/παρατηρήσεις, εγείροντας ταυτόχρονα σωρεία ζητημάτων σε σχέση με τα περιληφθέντα σε αυτήν στοιχεία. 

Σημειώνεται, ακόμη, ότι ορισμένα μέλη της Επιτροπής, τα οποία διαπίστωσαν ότι το όνομά τους περιλαμβάνεται στη Λίστα αποχώρησαν από αυτήν κατ’ επιταγήν ρήτρας διαλαμβανομένης στους δοθέντες όρους εντολής, σύμφωνα με την οποία Βουλευτές μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαπιστώνουν σε οποιοδήποτε στάδιο της όλης διαδικασίας ότι τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη Λίστα, οφείλουν να το δηλώσουν αμέσως και να εξαιρεθούν. 

Οι συσχετισμοί δυνάμεων – Ποιοι είναι υπέρ της δημοσιοποίησης σήμερα
Η ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα κατατέθηκαν ενώπιόν της, κατέληξε σε σχέση με το ζήτημα της δημοσιοποίησης ή μη αυτούσιας της Λίστας στις 17 Ιουλίου 2020, σύμφωνα με τους δοθέντες ειδικούς όρους εντολής, στις ακόλουθες θέσεις:

Το μέλος της Επιτροπής, Βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΑΚΕΛ, το μέλος της Επιτροπής, Βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ και το μέλος της Επιτροπής, Βουλευτής της Αλληλεγγύης θεωρούν ότι η Λίστα ως έχει κατατεθεί περιέχει λανθασμένα και ανακριβή στοιχεία, τα οποία δυνατόν να οδηγήσουν σε λανθασμένες εντυπώσεις και παραπλάνηση του κοινού και ως εκ τούτου η εισήγησή τους προς την Ολομέλεια του Σώματος συνίσταται σε παραπομπή αυτής στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου προς διόρθωση και/ή επικαιροποίησή της υπ’ ευθύνη του και ακολούθως δημοσιοποίησής της από τη Βουλή αυτούσιας στις 31 Ιουλίου 2020, ως αυτή θα έχει διορθωθεί και επικαιροποιηθεί από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. 

Σύμφωνα με την ίδια θέση, η επικαιροποίηση πρέπει να διαλαμβάνει την εξέταση των περιληφθέντων σε αυτήν προσώπων, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά πράγματι εμπίπτουν στον όρο ΠΕΠ, όπως και κατά πόσο τα αντίστοιχα δάνεια ορθά και σύμφωνα με τις σχετικές εποπτικές οδηγίες έχουν χαρακτηρισθεί ως μη εξυπηρετούμενα. Ταυτόχρονα όμως, οι ίδιοι βουλευτές εισηγούνται να δοθεί το δικαίωμα ακρόασης στα άμεσα επηρεαζόμενα πρόσωπα από την επιτροπή και κατάθεσης των απόψεών τους εντός της ως άνω καθοριζομένης προθεσμίας. 

Το μέλος της Επιτροπής, Βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ, το μέλος της Επιτροπής, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και το μέλος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ παρότι εξέφρασαν, επίσης, επιφυλάξεις ως προς τον μειωμένο βαθμό επιμέλειας που επιδείχθηκε κατά την ετοιμασία της Λίστας, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται λάθη και ανακρίβειες, έτσι που αυτή τελικά να χρήζει διόρθωσης και επικαιροποίησης, δήλωσαν ότι η εισήγησή τους προς την Ολομέλεια του Σώματος είναι η δημοσιοποίηση αυτούσιας της Λίστας στις 17 Ιουλίου 2020, καθότι μη δημοσιοποίησή της και επί μακρόν συζήτηση του όλου θέματος προκαλεί φθορά και πλήττει το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον.

Υπό το φως των πιο πάνω, η ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων υποβάλλει με την παρούσα έκθεσή της στην ολομέλεια του σώματος δύο σχέδια Απόφασης της Βουλής των Αντιπροσώπων προς έγκριση δυνάμει του άρθρου 78 του Συντάγματος, στα οποία έχουν ενσωματωθεί οι επιμέρους δύο ως άνω εισηγήσεις προς λήψη τελικής απόφασης από το σώμα στο εν λόγω στάδιο συζήτησης. 

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Σωρεία αντιδράσεων από Βουλευτές
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως, η λίστα Γιωρκάτζη έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, κυρίως από άτομα και δη Βουλευτές που περιλαμβάνονται σε αυτή, οι οποίοι με τοποθετήσεις τους αφού εκφράζουν έκπληξη, δηλώνουν κατηγορικά ότι λανθασμένα συμπεριλήφθηκαν στην λίστα.

Ειδικότερα τις τελευταίες μέρες αντέδρασαν για την συμπερίληψή τους στην Λίστα Γιωρκάτζη οι Βουλευτές Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ, Ηλίας Μυριάνθους της ΕΔΕΚ και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων.

Οι τοποθετήσεις τους αναλυτικά στους ακόλουθους συνδέσμους:

Σημειώνεται, δε, πως και στο παρελθόν κι άλλοι Βουλευτές που συμπεριλαμβάνονται στην λίστα είχαν αντιδράσει, απορρίπτοντας ότι κατέχουν Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Μ.ΑΔ.