Σιζόπουλος: Είναι η κατάλληλη στιγμή για Βουλευτές Επικρατείας

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέλυσε την πρόταση νόμου για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Την άποψη ότι, «το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναβαθμίζει το επιστημονικό και τεχνοκρατικό επίπεδο του κοινοβουλίου προς όφελος της νομοθετικής εργασίας», εξέφρασε σήμερα (15/6) ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αναλύοντας το σκεπτικό της σχετικής πρότασης νόμου που κατέθεσε.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών είπε ότι, «ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Θέλουμε να σημειώσουμε ότι η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί και παλαιότερα και δεν συζητήθηκε. Θεωρούμε ότι είναι η στιγμή κατάλληλη, δεδομένου ότι οι αυξημένες υποχρεώσεις, τόσο οι κοινοβουλευτικές όσο και της διεθνούς δραστηριότητας του Κυπριακού Κοινοβουλίου, θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια σχετική αύξηση του αριθμού των βουλευτών για να υπάρχει μια ικανοποιητική ανταπόκριση σε αυτά τα καθήκοντα», πρόσθεσε. 

>>> Ροή Ειδήσεων Brief – Επιλεγμένο περιεχόμενο <<<

«Εκτιμούμε ότι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δώσει την ευκαιρία στα Κόμματα αλλά και στο Κοινοβούλιο να αναβαθμίσουν το επιστημονικό αλλά και το τεχνοκρατικό τους επίπεδο προς όφελος της νομοθετικής εργασίας», εξήγησε. 

«Δεν θεωρούμε ότι η προσθήκη του ψηφοδελτίου Επικρατείας με οποιοδήποτε τρόπο αλλάζει τα δεδομένα της εκλογικής διαδικασίας ούτε τον εκλογικό νόμο έτσι ώστε να προβληθεί το επιχείρημα ότι θα πρέπει να μην γίνει ενδεχομένως αυτή η συζήτηση, δεδομένου ότι πλησιάζουμε σε χρόνο μικρότερο των δώδεκα μηνών από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές», επεσήμανε.

Παράλληλα υπενθύμισε πως, «τον Οκτώβριο του 2015, στην ουσία επτά μόνο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2016, υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές του εκλογικού νόμου χωρίς ουσιαστικά να τηρηθεί αυτή η άτυπη συμφωνία κυρίων που υπήρξε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο Κοινοβούλιο».

Ερωτηθείς πως θα εκλέγονται οι βουλευτές Επικρατείας ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι, «οι επτά βουλευτές επικρατείας που θα υποδειχθούν από τα Κόμματα και τους συνδυασμούς θα συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια όλων των εκλογικών περιφερειών κάτω από τους υποψηφίους της συγκεκριμένης εκλογικής περιφέρειας». 

«Η ψηφοφορία θα είναι ενιαία και για την εκλογική περιφέρεια και για τους βουλευτές επικρατείας και θα δικαιούνται οι εκλογείς να τοποθετήσουν μέχρι και δυο σταυρούς προτίμησης. Θα είναι με σταυρό προτίμησης η εκλογή και όπως είναι προφανές ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών επικρατείας που θα εκλέγει ο κάθε συνδυασμός ή το κάθε κόμμα, θα εκλέγονται αυτοί που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών προτίμησης», εξήγησε. 

Σε σχόλιο εάν μιλάμε για αύξηση των μελών του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διευκρίνισε πως, «μιλούμε για μια αύξηση του αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου από 56 σε 63 και να υπενθυμίσω ότι το Λουξεμβούργο που είναι πολύ μικρότερη χώρα από την Κύπρο έχει 60 βουλευτές, η δε Μάλτα έχει 67. Η Κύπρος αυτή τη στιγμή έχει τον μικρότερο αριθμό βουλευτών στην ΕΕ».

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Κληθείς να αναφέρει εάν προϋποθέτει και τροποποίηση του Συντάγματος η πρόταση αυτή ο κ. Σιζόπουλος απάντησε ότι, «είναι πρόταση νόμου, η οποία στην ουσία με απόφασή της η Βουλή θα τροποποιήσει και το Σύνταγμα για να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών από τους 80, που είναι σήμερα, στους 90, γιατί πρέπει να τηρηθεί η αναλογία 7:3 σε σχέση με τον αριθμό των Ε/Κ και των Τ/Κ βουλευτών που καθορίζεται με βάση το Σύνταγμα».

Ερωτηθείς για την στάση των υπολοίπων κομμάτων ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι, «η απόφαση είναι καθαρά πολιτική και θα εξαρτηθεί ακριβώς πώς το κάθε Κόμμα θα τοποθετηθεί επί του ζητήματος. Θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα. Ήδη κάποιες πρακτικές δυσκολίες οι οποίες αναφέρθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών και την Επιτροπή για την Εκλογική διαδικασία νομίζω ότι ξεπερνιούνται πάρα πολύ εύκολα. Δεν είναι ουσιαστικά πρακτικά ζητήματα τα οποία θα απασχολήσουν ή ενδεχομένως να αναστείλουν την εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης, εάν και εφόσον η πλειοψηφία των πολιτικών Κομμάτων τοποθετηθεί θετικά», κατέληξε.