Στη βουλή ψήφισμα του ΔΗΚΟ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Προσχέδιο Ψηφίσματος Καταδίκης των ισλαμικών τρομοκρατικών επιθέσεων σε Γαλλία και Αυστρία

Το Δημοκρατικό Κόμμα κατέθεσε στη Βουλή, προσχέδιο ψηφίσματος για την καταδίκη της ισλαμικής τρομοκρατίας στη Γαλλία και την Αυστρία.

Αυτούσιο το προσχέδιο ψηφίσματος:
Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας ψηφίζει ως ακολούθως:
Έχοντας υπόψη τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά αθώων και ανυποψίαστων πολιτών στη Γαλλία και την Αυστρία από ακραία μουσουλμανικά στοιχεία,

Τονίζει ότι οι ενέργειες αυτές σκορπούν αδιακρίτως τον όλεθρο και τον πανικό ενώ αποτελούν επίθεση προς τα ιδανικά της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες.

Υπενθυμίζει, ότι οι αυξημένες τάσεις ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης εντός των ευρωπαϊκών κοινωνιών, θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή αλλά και την ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών.

>>> Όλη η σημερινή πολιτική επικαιρότητα <<<

Υπογραμμίζει, ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες που υποκινούνται από τυφλή μισαλλοδοξία θρησκευτικό φανατισμό, δυνατό να πυροδοτήσουν τις εντάσεις μεταξύ θρησκειών οι οποίες δύναται να επεκταθούν σε ολόκληρη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ψηφίζει ως ακολούθως:
1.  
      Επαναβεβαιώνει, το προηγούμενο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας 1373 (2001) για την συνεχή λήψη μέτρων όλων των κρατών για καταπολέμηση και αναχαίτιση ομάδων που προωθούν όλες τις πρακτικές τρομοκρατίες.
2.         Απευθύνει, την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράσταση της προς τις Κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Αυστρίας και τους λαούς αυτών και εκφράζει την ετοιμότητα της να συνδράμει με την ανταλλαγή πληροφοριών και άλλων δράσεων, για την πρόληψη και πάταξη μορφών τρομοκρατίας  που εδράζονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
3.         Τονίζει, ότι η  υπόθαλψη της τρομοκρατίας από πλευράς της  Τουρκίας,     καταπατεί βασικές αρχές του καταστατικού  Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα αναφορικά με τις ανθρώπινες αξίες.
4.         Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση για ενεργοποίηση του άρθρου 42 της Συνθήκης της Λισαβόνας για έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Γαλλική Δημοκρατία και προς την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία της Αυστρίας.
5.         Επισημαίνει ότι οι Τουρκικές μεθοδεύσεις και η αναθεωρητική στάση της Τουρκίας υποθάλπουν και ενισχύουν  τον ισλαμικό φονταμενταλισμό απέναντι στην Ευρώπη  και ως εκ τούτου καθιστούν τις τομεακές κυρώσεις ως επιτακτική ανάγκη για κατευνασμό της τουρκικής προκλητικότητας επιθετικότητας.
6.         Καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ασκήσει πίεση στην Τουρκία ώστε η Τουρκική κυβέρνηση να αποβάλει την ρητορική μίσους η οποία ενθαρρύνει και στρατολογεί τρομοκράτες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να υλοποιήσει τις επεκτατικές της μεθοδεύσεις.
7.         Καλεί την Κυβέρνηση σε εγρήγορση και ενίσχυση προληπτικών μέτρων που αποσκοπούν στην πάταξη μορφών βίας και εξτρεμισμού ιδιαίτερα στα σημεία ελέγχου υποδοχής μεταναστών.